StoryEditorOCM
Hrvatskavoćni profiteri

Cijeni šljiva na tržnicama samo je nebo granica, šokira cijena po kojoj ih otkupljivači plaćaju voćarima

Piše Vijesti sd
4. kolovoza 2023. - 13:06
Šljive na hrvatskim tržnicama koštaju i do pet eura, a voćari za njih dobiju i do desetak puta manji iznos (ilustracija)/Shutterstock

Ni među brojnim ostalim visokim cijenama na tržnicama i trgovinama cijena šljiva nije prošla nezamijećeno.

Kako je pisala Danica, prosječna cijena kilograma šljiva prošli tjedan na hrvatskim tržnicama bila je 2,90 eura, dok je lani u kolovozu iznosila 1,46 eura. Prošli tjedan šljive su najskuplje bile na tržnici u Rovinju, u prosjeku čak 5 eura. Slijede Zagreb (4 eura), Dubrovnik (3,5), Koprivnica (3) i Bjelovar (2 eura kilogram), dok je cijena u Osijeku jedan euro.

Slavonsko-baranjskim voćarima se činilo da će ovo po urodu biti rekordna godina, ali onda je krenulo nevrijeme, tuča, led.

"Bio je došao led gdje je smanjio dosta urod. Imali smo štetu 60, 70 posto na sorti koja je u berbi", rekao je Luka Kovač, voćar iz Baranje.

image

Voćari zarađuju cente, preprodavači eure (ilustracija)

Nikša Stipaničev/Cropix

Kovač je povukao novac iz fondova Europske unije i nastavio tradiciju kojom se bavio njegov djed. Međutim, voćarstvo nije nimalo sladak posao. Jer otkupna cijena šljive je od 50 do 70 centi. Pa se i sam čudi kako drugdje u Hrvatskoj može stajati i do pet eura.

"Kad se sve stavi na papir, nije uopće nekakva prihvatljiva proizvodnja. Od tretiranja, održavanja voćnjaka, stvarno su minimalni prinosi od zarade", rekao je Kovač.

"Svi ovdje iz Slavonije i Baranje voze šljivu na more. Od nas otkupe ovdje za euro, a tamo prodaju za pet", istaknuo je Kovač.

Tuči i ledu unatoč, nešto će šljive za rakiju ipak ostati, a Slavonci će u njoj utopiti tugu, jer na njihovoj šljivi – netko drugi zarađuje, piše N1.

Zaista iznenađuje omjer otkupne i prodajne cijene, na štetu kupaca i proizvođača.

image

Dug je i neizvjestan put šljive od stabla do stola, voćari tu prođu puno lošije od trgovaca (ilustracija)

Duje Klarić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 11:30