StoryEditorOCM
Hrvatskagdje je granica?

Cijene nekretnina i dalje rastu: najviši skokovi na obali, u dva grada prešle 4000 eura po kvadratu

Piše Korana Sutlić/JL
25. travnja 2023. - 12:06
Iznos eura koji bi trebao biti dovoljan za kupnju kvadrata stana u nekoj manje atraktivnoj hrvatskoj županijiShutterstock

Cijene stanova u prosjeku i dalje rastu. To se najviše odnosi na nekretnine u blizini mora i stanove u većim gradskim središtima. Pokazuje to analiza podataka oglasnika za nekretnine Indomio mreže, Crozilla.com i Indomio.hr.

Ipak, postoje područja koja tijekom ožujka bilježe pad vrijednosti nekretnina. Cijene nekretnina dinamične su i ovisne o brojnim faktorima, no lokacija je oduvijek bila osnovni preduvjet za njihovo formiranje. Prema tim podacima, cijene stanova zabilježene u većim gradovima, osjetno su više od onih na razini županija kojima pripadaju, piše Jutarnji list.

Zagrebačke su tražene cijene tijekom ožujka porasle za 1,4 posto i popele su se na 2758 eura po kvadratu. Nešto niže su one u Zagrebačkoj županiji, gdje se za kvadratni metar u prosjeku tražilo 2340 eura. Split u ožujku bilježi porast cijena stanova od 4,1 posto, pa su tamošnji kvadrati u prosjeku oglašavani po 3700 eura, a u prosjeku oko 700 eura jeftinije oglašavani su stanovi u Splitsko-dalmatinskoj županiji, koja bilježi povećanje cijena od 2,8 posto.

image

Split u ožujku bilježi porast cijena stanova od 4,1 posto, pa su kvadrati u prosjeku oglašavani po 3700 eura, a u prosjeku oko 700 eura jeftinije oglašavani su stanovi u županiji

Duje Klarić/Cropix

Analiza cijena stanova oglašavanih putem tog oglasnika pokazala je da Zadar bilježi porast od 5,1 posto, a za kvadrat se u prosjeku tražilo 3180 eura. Slične vrijednosti zabilježene su i na području Zadarske županije u kojoj su cijene porasle za četiri posto.

Najviše cijene kvadrata očekivano su u Dubrovniku i Opatiji. Prosječna oglašavana cijena kvadratnog metra od 4060 eura zabilježena je u Dubrovniku, a 600 eura manja u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Mjesečni porast u visini od jedan posto zabilježen je na području Istarske županije, gdje se za kvadrat stana u prosjeku tražilo 3145 eura. U istarskom gradu Rovinju tražene su cijene u ožujku bile 2,9 posto više nego mjesec prije, a prosječna tražena cijena kvadrata iznosila je 3868 eura. Pula bilježi blagi porast od samo 0,2 posto i cijenu kvadratnog metra od 2656 eura.

Gradovi s nižom cijenom kvadrata

No, ipak, postoje i područja u kojima je cijena stanova bila nešto niža u ožujku nego mjesec prije. Prosječna oglašavana cijena kvadrata stanova oglašavanih putem Crozilla.com u Osijeku iznosila je 1695 eura, što je 0,6 posto manje no mjesec prije, a u Osječko-baranjskoj županiji, cijene su niže za 0,2 posto. Pad je zabilježen i u još jednom gradu na istoku zemlje, a riječ je o Slavonskom Brodu u kojem su tražene cijene pale za 2,7 posto i u prosjeku su se oglašavale po 1265 eura po kvadratu. Nešto niže vrijednosti, u visini od dva posto, u ožujku su zabilježene i u Ličko-senjskoj županiji, u kojoj je prosječna cijena četvornog metra iznosila 2700 eura.

image

Prosječna oglašavana cijena kvadratnog metra od 4060 eura zabilježena je u Dubrovniku

Tonči Plazibat/Cropix

Najviše prosječne cijene stanova tijekom ožujka zabilježene su u Opatiji, u kojoj je cijena kvadrata iznosila 4800 eura. U susjednoj Rijeci, cijena je bila dvostruko niža, a za tamošnji kvadrat stana u prosjeku se tražilo 2355 eura.

- Tražene cijene, poput ovdje prikazanih, pokazuju vrijednosti koje prodavatelji traže za nekretnine koje prodaju pri oglašavanju na našim oglasnicima. One se uglavnom razlikuju od onih po kojima se nekretnine doista i prodaju. No, iako ne predstavljaju realizirane vrijednosti, u svakom slučaju pomažu u prepoznavanju trendova na tržištu - rekao je Mladen Matijević, regionalni direktor tvrtke Indomio, piše Jutarnji list.

image

Zadar bilježi porast cijena od 5,1 posto, a za kvadrat se u prosjeku tražilo 3180 eura

Jure Mišković/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 15:39