StoryEditorOCM
HrvatskaSLOŽNO LUPANJE

Cijela oporba digla se u Saboru protiv Plenkovića, ali... Jedan saborski klub ipak je šutio, kažu - iz stilskih razloga

Piše VIJESTI SD
24. listopada 2023. - 18:02

Plenković je dobio baš ono što je tražio! Pokazali smo mu da svaka okupacija institucija mora biti za vijeka. On se, kao i cijeli HDZ, ponaša kao da je Sabor ispod Vlade, a nije - žuborila je uzbuđeno saborskim hodnicima oporba nakon što su opstruirali zadnje premijerovo izvješće prije izbora o stanju države i nacije.

"Ne, ne bole nas ruke - možemo tako još cijeli dan", zadovoljno će ocijeniti SDP-ov Peđa Grbin revolt oporbe koja je punih sat vremena, dok se premijer Andrej Plenković hvalio bilancom svoga rada, lupala pločicama za replike o stol, proizvodeći takvu buku da se ništa o uspjesima o kojima je Plenković govorio nije čulo.

Tako je u Saboru izgledalo događanje zastupnika. Oporba je već u startu pokazala borbeno raspoloženje. Klub po klub tražio je stanke, s očitom namjerom da natjeraju premijera da se načeka da predstavi redovno godišnje izvješće, uobičajeno na jesenskom zasjedanju. Premijer je stanke ignorirao. Nije došao u sabornicu, što je razgnjevilo oporbu. SDP-ova Sabina Glasovac tražila je da se sjednica prekine. Marija Selak Raspudić to je protumačila kao znak da je "premijeru ego veći od Sabora, za Hrvatsku bi bilo najbolje da se nikad i ne pojavi".

Reiner ih preskočio

Predsjedavajućeg Željka Reinera takva taktika oporbe je izludjela. Kad se premijer najzad pojavio u sabornici, na semaforu su svijetlila imena četiriju zastupnika; Marijan Pavliček tražio je stanku, a Anka Mrak TaritašNikola Grmoja i Sandra Benčić povredu Poslovnika. Reiner je odlučio dati riječ premijeru i preskočiti zastupnike: "Možete tražiti stanku poslije. Ako mislite da sam pogriješio, tužite se Odboru za Ustav i Poslovnik", sugerirao je oporbi Reiner i izazvao tarapanu - oporba je udruženo nadglasavala premijera. I nije posustajala.

Marija Selak Raspudić tvrdi: "Spontano je krenulo, oporba je glasno lupanjem ustala protiv kršenja procedura, nadajući se da će nas na sljedećim izborima slijediti i građani." U tom spontanom otporu, međutim, nisu sudjelovali Socijaldemokrati, a predsjednica njihova Kluba Ivana Posavec Krivec to će pojasniti: "Legitimno je da se oporba pobuni, ali ovo nije naš stil. Danas su zastupnici poniženi kršenjem Poslovnika. Reiner je trebao osigurati govorniku da ima uvjete, a nije."

Reiner je, kaže nam Pavliček, koji je ostao bez prava za stankom, "tipičan primjer malog HDZ-ovca koji se želi dodvoriti stranačkom velikom vođi. Nije me uopće iznenadio njegov potez, s obzirom na to da je ovakav način jednostranih vođenja sjednica postao uobičajen. Žalit ću se. Upravo sastavljamo dopis Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav i tražimo očitovanje."

Premijer Plenković minutu, dvije čekao je da se buka smiri. Oporba je sve žešće udarala pločicama, pa kad premijer nije dočekao zatišje, počeo je izlagati kao da je stanje u Saboru normalno, kao da ga se može čuti. Nije mijenjao ton niti pokazivao znakove odustajanja. Nije tražio od Reinera da uvede red. "Ponašajmo se demokratično", uzaludno je opominjao Reiner i samo dolio ulje na vatru.

Šaka u zraku

Plenković je svoj govor koji nije bilo moguće čuti završio s dignutom šakom u zraku: "Imamo dvije Hrvatske: ovu desnu u Saboru, konstruktivnu koja želi naprijed, i lijevu, koja se razotkrila kao destruktivna, primitivna i isključiva." Na to su se HDZ-ovci digli na noge i velikim i dugim pljeskom podržali premijera. On im je, pak, uzvratio naklonom i pljeskom. "Hrvatska, Hrvatska", vikali su oporbenjaci, a Grmoja uzvikivao premijeru: "Gotov si, narod će ti sve naplatiti, raselili ste Hrvatsku! Ovako su i Sanaderu pljeskali." Reiner je odredio pauzu.

"Čestitam ovim lupetalima koji su pokazali što je primitivizam u Saboru. To su ljudi koji su desetak godina mlađi od mene i znaju da su politički mrtvaci ukoliko treći put ostanu u oporbi. Nije to nešto zabrinjavajuće za hrvatsku demokraciju, ali to je naša realnost danas, taj stupanj mržnje i agresije raste", izjavio je premijer nakon sjednice, uvjeren da je "lupetanje i lončarenje" došlo iz kuhinje određenih političkih stranaka, konkretizirajući Možemo!.

Nakon neuspješnog izvješća oporbeni zastupnici raštrkali su se po saborskim hodnicima. Neki od njih stali su pred Bašćanskom pločom. Selak Raspudić ocijenila je da je Plenkovićevo izvješće prava slika njegove vlasti: "Svaka normalna osoba bi odustala. Osobe koja se u takvoj buci pravi da je ne čuje treba se bojati, a ne joj pljeskati." Grbin je sretan: "Metaforički smo premijeru pokazali srednji prst." A Marijana Puljak, Centar, zgrožena: "Upravo smo vidjeli Hrvatsku po mjeri HDZ-a: totalitarnu Hrvatsku koja kliče svome vođi."

Rat na društvenim mrežama

Istodobno, rat se nastavio i na društvenim mrežama. Arsen Bauk na Facebook je stavio sliku Plenkovića, uz potpis: "Čak i za govornicu moraju preko reda."

Metež i optužbe nastavile su se i u popodnevnoj rundi sjednice. Oporbenjaci su prijavljivali povrede Poslovnika zato što je oporba preskočena, a premijer favoriziran. Više zastupnika Reineru je prigovorilo da je vodio sjednicu kao šef HDZ-ova kluba, a ne kao potpredsjednik Sabora. Reiner je, pak, ustrajao: "Ne dati nekome da govori je nedemokratično, a dio oporbe nije dozvolio premijeru da govori. Sad smo vidjeli dokud može ići demokracija, gotovo do dna." Krešo Beljak, HSS, napao je Reinera zato što im ne da da rade svoj posao koji porezni obveznici krvavo plaćaju, a HDZ-ovci o tome ništa ne znaju jer im plaća ionako služi za džeparac. "Sram vas bilo", reagirao je Reiner.

Josip Borić, HDZ, poručio je: "Ovo je delirium tremens oporbe!"

Usred sjednice Selak Raspudić je obznanila: "U Klubu HDZ-a upravo je počeo bratoubilački rat oko toga tko je koliko sudjelovao u raspravi".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 17:18