StoryEditor
Hrvatska"postoje indicije da bi policija ali i državno odvjetništvo moglo napraviti daljnje pogreške u sankcioniranju privedenih nasilnika"

Centar za LGBT ravnopravnost: Tražimo isključivo kaznene prijave za zločin iz mržnje!

Piše PSD.
12. lipnja 2011. - 16:50
Nakon sigurnosnih propusta za vrijeme održavanja Povorke ponosa (Split Pride) u Splitu postoje indicije da bi policija ali i državno odvjetništvo moglo napraviti daljnje pogreške u sankcioniranju privedenih nasilnika.


Naime, prema izjavama glasnogovornice policije, policija razmatra da li da protiv počinitelja podnese kaznene ili prekršajne prijave, upozorava Centar za LGBT ravnopravnost.

Podsjećamo policiju, ali i državno odvjetništvo, stoji u izjavi Centra za LGBT ravnopravnost,  da je u Republici Hrvatskoj  na snazi Kazneni zakon koji prepoznaje zločin iz mržnje.

U slučaju subotnjih nereda motiv za nasilničko ponašanje bila je mržnja prema LGBT osobama, a također se kontinuirano, organizirano i s jasnom namjerom iznosio govor mržnje, čime su osobe temeljen spolne orijentacije stavljene u podčinjavajući odnos, čime su se stekle sve pretpostavke da se podnesu kaznene prijave temeljem zločina iz mržnje.

Nasilje i mržnja moraju se adekvatno sankcionirati, a Zakoni RH se imaju poštovati i provoditi. Podizanjem isključivo kaznenih prijava stvorila bi se jedina garancija da se stane na kraj nasilju kao metodi "suprotstavljanja mišljenja" stoji u priopćenju Centra upućenom medijima.

foto: cropix
Iz centra za LGBT ravnopravnost posebno podsjećaju na čl. 174 . ali i čl. 331 Zakona koji nedvosmisleno govore:

Članak 174. Rasna i druga diskriminacija

(3) Tko u cilju širenja rasne, vjerske, spolne, nacionalne, etničke mržnje ili mržnje po osnovi boje kože ili spolnog opredjeljenja, ili drugih osobina, ili u cilju omalovažavanja, javno iznese ili pronese zamisli o nadmoćnosti ili podčinjenosti jedne rase, etničke ili vjerske zajednice, spola, nacije ili zamisli o nadmoćnosti ili podčinjenosti po osnovi boje kože ili spolnog opredjeljenja, ili drugih osobina, kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine.

Članak 331. Nasilničko ponašanje

Tko radi iživljavanja nasiljem, zlostavljanjem ili osobito drskim ponašanjem na javnom mjestu dovede drugoga u ponižavajući položaj,  kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

01. ožujak 2021 17:08