StoryEditor

Centar Wiesenthal: Ašner na popisu 10 najtraženijih nacističkih zločinaca

Piše PSD.
30. travnja 2008. - 13:48

Milivoj Ašner / FOTO: MUP
entar Simona Wiesenthala koji traga za nacističkim zločincima objavio je u srijedu popis 10 najtraženijih zločinaca iz Drugog svjetskog rata među kojima je i Milivoj Ašner, nekadašnji načelnik ustaške policije u Požegi koji trenutno živi u Austriji.

Prema riječima voditelja Centra Efraima Zuroffa, prvi na tom popisu je Aribert Heim, SS-ovac i liječnik koji je radio u koncentracijskom logoru Mauthausen i koji bi sada mogao imati oko 93 godine.

- Imamo dobre razloge vjerovati da je još živ - kazao je Zuroff.

Nakon Heima slijede John Demjanjuk, ukrajinski emigrant koji se bori protiv deportacije iz SAD-a, Sandor Kepiri, Mađar optužen za sudjelovanje u ubojstvima više od 1.000 civila u Srbiji, Milivoj Ašner, za kojeg postoji sumnja da je imao aktivnu ulogu u slanju stotina Srba, Židova i Roma u smrt, Soeren Kam, bivši pripadnik SS-a kojeg traži Danska zbog ubojstva novinara 1943. godine.

SS-ovac Aribert Heim je prvi na popisu
Na popisu su i  Heinrich Boere, plaćeni ubojica za Waffen-SS, Charles Zentai, bivši mađarski vojnik koji se sumnjiči za ubojstvo Petera Balasza u Budimpešti 1944. i koji se u Australiji bori protiv izručenja, Mihail Gorškov, koji je radio kao prevoditelj za njemački Gestapo u Bjelorusiji i koji je optužen za pomaganje u ubojstvima Židova a sada živi u rodnoj Estoniji.

Na devetom mjestu je Algimantas Dailide, osuđen 2006. u Litvi zbog pomaganja nacistima u lovu na Židove. Osuđen je na pet godina ali sudac je ocijenio da mu je zdravlje tako narušeno da ne može odslužiti kaznu.

Na 10. mjestu je Harry Mannil koji živi u Venezueli. Bivši je časnik estomske političke policije i njemačkih snaga sigurnosti za vrijeme nacističke okupacije Estonije. Tereti ga se da je sudjelovao u ubojstvima stotina Židova.

(H)

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. svibanj 2022 22:51