StoryEditorOCM
HrvatskaNEMA DRUGE

Čelnik Liječničke komore ističe da bi zakonsku obvezu cijepljenja medicinara trebala uvesti i Hrvatska, baš kako što je to danas učinila i Francuska

26. srpnja 2021. - 16:54

Francuski parlament usvojio je u ponedjeljak Zakon o obaveznom cijepljenju protiv covida-19 za zdravstvene djelatnike. 

O sličnom modelu obaveznog cijepljenja samo za određene kategorije građana razmišlja se i kod nas, kao što je to već prije najavio premijer Andrej Plenković, no još uvijek nije donesena konačna odluka. 

„Sve opcije se razmatraju. Pratimo epidemiološku situaciju te će biti povučeni primjereni potezi, kazao nam je danas ministar zdravstva Vili Beroš. 

Naglasio je kako je prema bazi eVac na dan 19. srpnja u Hrvatskoj je cijepljeno 81 posto liječnika, 66,1 posto doktora dentalne medicine, 58,1 posto medicinskih sestara i tehničara te 61.8 posto ostalih zdravstvenih suradnika. „To ukazuje na interes djelatnika u zdravstvu na cijepljenje, no i dalje ima prostora za poboljšanje – veli ministar Beroš. 

image
Luka Gerlanc/Cropix

U Francuskoj mjere sadržane u zakonu trebale bi trajati do 15. studenoga, a prije stupanja zakona na snagu, bit će potrebno konačno zeleno svjetlo francuskog Ustavnog suda. Početkom srpnja Francuska je dnevno bilježila oko 4.000 novih slučajeva zaraze koronavirusom, da bi prošloga tjedna ta brojka dosegnula i 22.000, a broj hospitaliziranih također raste.

Predsjednik Hrvatske liječničke komore dr. Krešimir Luetić podsjeća kako je odluka Francuske, kao već ranije i Italije i Grčke motivirana potrebom zaštite zdravlja najugroženije skupine ljudi - bolesnika.

„Prema informacijama iz Ministarstva zdravstva i HZJZ-a trenutna razina cijepljenosti zdravstvenih radnika nije zadovoljavajuća. U slučaju da se u Hrvatskoj uskoro ne postigne potrebnu razinu cijepljenosti zdravstvenih radnika i radnika u zdravstvu, smatram opravdanim posegnuti za mjerom obveznog cijepljenja za te djelatnike. Naime, radnici u zdravstvenom sustavu, a poglavito zdravstveni radnici imaju u kontekstu cijepljenja dvostruku odgovornost. Odgovornost za sebe i svoje obitelji, ali još važnije i odgovornost za bolesnike koje liječe – nema dilema dr. Luetić. 

image
 Kresimir Luetić
 
Ranko Suvar/Cropix

Mario Gazić, predsjednika Hrvatske komore medicinskih sestara, objašnjava kako je trenutno u tijeku edukacija sestara i drugog medicinskog osoblja koje se nije cijepilo po zdravstvenim ustanovama. 

„Znate, možda neko od njih ima neke osobnu nedoumicu ili je krivo informiran… Zato je Ministarstvo zdravstva odlučilo svakome od njih omogućiti da pitaju što ih zanima ili im je nejasno i da dobiju potpuni odgovor. Nekakav rok za to je do 1. rujna, da ne bi morali ići u ovakve zakonodavne poteze kakav je učinila Francuska. Međutim, ako ova edukacija ne urodi rezultatom kakav mi očekujemo, razumijem i zakonodavca koji mora nešto učiniti jer je odgovornost medicinskog osoblja dvostruka: i prema sebi i prema pacijentu – tumači Mario Gazić. 

image
Duje Klaric/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2023 17:08