StoryEditorOCM
Hrvatskauskoro izbor

Čeka se ‘bijeli dim‘ za čelnika DORH-a: Vlada mora predložiti kandidata do srijede

Piše Slavica Lukić/JL
25. siječnja 2024. - 10:16

Četvorica kandidata za Glavnog državnog odvjetnika, Mladen Dragičević, Emilijo Kalabrić, Ivan Turudić i Nikša Wagner, bili su u srijedu u Banskim dvorima na intervjuu s Vladinim Povjerenstvom, koje su činili premijer i sedmero ministara. Iako se pretpostavljalo da bi Vlada u srijedu, u popodnevnim satima mogla objaviti ime kandidata kojeg će predložiti Saboru za Glavnog državnog odvjetnika, to se nije dogodilo, doznaje Jutarnji list. 

Neslužbeno doznajemo da će se Vladino Povjerenstvo koje je obavilo razgovore s kandidatima još jednom sastati i na tome sastanku odlučiti koga će Saboru predložiti za Glavnog državnog odvjetnika i hoće li predložiti ikoga.

Uz premijera Plenkovića, u Povjerenstvu koje je ispitivalo kandidate za Glavnog državnog odvjetnika čine ministri: pravosuđa i uprave Ivan Malenica, prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, unutarnjih poslova Davor Božinović, branitelja Tomo Medved, gospodarstva Damir Habijan, financija Marko Primorac te potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga.

Vladino Povjerenstvo ispitivalo je kandidate - jednako kao i proteklog tjedna saborski zastupnici na Odboru za pravosuđe - jednog po jednog, abecednim redom. Svaki od njih imao je sat vremena za predstavljanje svog programa rada i odgovore na pitanja premijera i ministara.

Međutim, za razliku od saborskog Odbora, pred kojim su intervjui bili otvoreni za javnost, ispitivanje kandidata u Banskim dvorima odvijalo su se iza zatvorenih vrata. Nakon obavljenih intervjua s kandidatima, premijer Plenković sastao se s koalicijskim partnerima, ali zasad nema informacija je li se na tome sastanku raspravljalo i o mogućem kandidatu za Glavnog državnog odvjetnika.

Tijekom obraćanja javnosti ministra rada, mirovinskog sustava i obitelji Marina Piletića u srijedu navečer, novinari su, uz ostalo, pitali je li HDZ koalicijskim partnerima dao upute kako u Saboru glasati o Glavnom državnom odvjetniku. Piletić je odgovorio da nikakve upute nije bilo, te odmah prešao na druge teme - štrajk u pravosuđu i pregovore sa sindikatima o koeficijentima za izračun plaća u državnim i javnim službama.

Trojica kandidata za Glavnog državnog odvjetnika, svi osim Ivana Turudića, koji je pored novinara prošao bez komentara, prije ili nakon razgovora u Vladi dali su izjave za novinare. "Ne mislim da mi je prednost to što dolazim iz sustava DORH-a. Ja sam samo kandidat koji se javio i koji smatra da uspješno može obavljati dužnost za koju se natječe", kazao je zamjenik Glavne državne odvjetnice Emilijo Kalabrić.

Na novinarsko pitanje što misli o mandatu aktualne Glavne državne odvjetnice, Kalabrić je odgovorio: "Zlata Hrvoj Šipek odlično obavlja svoj posao. Vodite računa o tome da je ona vodila DORH u teškim vremenima, u vrijeme korone i potresa, a pogledajte samo koliko je optužnica u njezinom mandatu podignuto. O pitanju javne percepcije mandata Zlate Hrvoj Šipek, dalo bi se dosta govoriti", kazao je Kalabrić, koji u Državnom odvjetništvu radi punih 27 godina.

Program rada napisao je na 15 stanica, a prije razgovora u Vladi ustvrdio je da je taj program mogao biti i puno opširniji te kako ga je spreman pojašnjavati onoliko dugo koliko to od njega premijer i ministri budu tražili.

S obzirom na to da je Kalabrić u najužem vodstvu Udruge državnoodvjetničkih dužnosnika koja je u petak javno pozvala sve državne odvjetnike da se pridruže bijelom štrajku u pravosuđu, a da je za RTL dan kasnije izjavio kako on sam u štrajku neće sudjelovati, novinari su ga upitali kakav je zapravo njegov stav o štrajku u pravosuđu.

"Moj osobni stav je protiv štrajka, ali osobno podržavam sve zahtjeve koje su iznijele Udruga državno-odvjetničkih dužnosnika i Udruga Hrvatskih sudaca", izjavi je u srijedu Emilijo Kalabrić.

Zagrebački odvjetnik Mladen Dragičević je nakon intervjua u Vladi izjavio kako je njegova prednost "brza pravda, jačanje suradnje s kolegama iz Europske unije, s američkim tužiteljima", ali nije pojasnio u čemu bi DORH trebao surađivati s američkih tužiteljima.

Dragičević se drugi put natječe za dužnost glavnog državnog odvjetnika. Prije četiri godine nije izabran, ali unatoč tome, prilično je samouvjeren: "Nikoga me nije strah. Imam više znanja nego svi pojedinačno. Iz privatnog sektora sam, moja prednost je taj međunarodni element, ali kako odluči Vlada, to će biti to".

I zamjenik Županijskog državnog odvjetnika u Splitu Nikša Wagner natječe se za čelno mjesto u DORH-u, drugi put. Program rada gotovo mu je isti kao i onaj koji je nudio prije četiri godine. "Znam kako se radi s ljudima, znam kako ih se motivira, znam kakvi su problemi na toj kadrovskoj razini, i koji se najprije moraju riješiti. Zato sam se ponovno javio, jer sam prepoznao da je moj program još uvijek aktualan", kazao je prije intervjua u Vladi Wagner.

Istaknuo je kako bi kandidatima koji nisu iz sustava DORH-a, Turudiću i Dragičeviću, u slučaju da jedan od njih bude izabran, bilo teže jer ne poznaju sustav. Sebe Wagner vidi kao najboljeg kandidata jer dolazi iz sustava DORH-a, "ali nije iz vladajuće strukture", dok Kalabrića svrstava u "vladajuću strukturu" u DORH-u. Do iduće srijede Vlada bi Saboru trebala predložiti jednog od kandidata, a da bi bio izabran, za njega mora glasati natpolovična većina svih zastupnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 20:39