StoryEditor
Hrvatskazabrinjavajuće brojke

Capakova zamjenica: Očekuje se porast hospitalizacija i smrtnih slučajeva, a i teži ishod kod cijepljenih osoba bude li i dalje ovoliko necijepljenih

20. listopada 2021. - 16:30

U Hrvatskoj su u posljednjem danu prema podacima Nacionalnog stožera civilne zaštite zabilježena 3162 nova slučaja zaraze koronavirusom, što je značajan porast u odnosu na prošla dva tjedna, a umrle su 23 osobe.

Broj zaraženih u posljednjem danu veći je za više od 50 posto u odnosu na prošlu srijedu kad su potvrđena 2022 nova slučaja, dok je prije dva tjedna Hrvatska brojila 1925 novih slučajeva. Više od 3000 zaraženih zadnji put zabilježeno je još u travnju.

Udio pozitivnih na 10.691 testiranih uzorka iznosi gotovo 30 posto.

Epidemiološku situaciju komentirala je zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin, javlja N1.

“Danas je zabilježen veliki broj novooboljelih. Takvu situaciju već dugo nismo imali. Nakon što smo imali 3 tjedna stabilne situacije, danas imamo 27 posto veći porast, a jučer 70 posto porasta”, rekla je.

Istaknula je da porast brojki zahtijeva da se svi vratimo onim osnovnim mjerama, a posebno cijepljenju.

“U zemljama koje imaju niži cijepni obuhvat očekuje se porast hosptializacija i porast smrtnih slučajeva, a očekuje se teži ishod i kod cijepljenih osoba ako bude i dalje ovako visok udio necijepljenih. Ako gledamo i današnje brojke, među njima 74 posto osoba nije cijepljeno. Među 98 novohospitaliziranih, 73 posto nije cijepljeno. Imamo i smrtne ishode i osobe na respiratoru. Među njima prevladavaju osobe koje nisu cijepljene. Među osobama koje su preminule, a u dobi su ispod 55 godina, radi se isključivo o osobama koje nisu cijepljene”, govori Pavić Šimetin.

“S obzirom na to da ne možemo govoriti o kolektivnom imunitetu, imamo brojke kakve imamo”

Uvođenje covid-potvrda je, kaže, ubrzalo cijepljenje. Napominje da se ipak najprije treba fokusirati na dijalog sa građanima.

“Radi se o četvrtom valu. Njegova visina uspon, ali i do kada će trajati, ovisi o tome koliko je građana cijepljeno. S obzirom da ne možemo govoriti o nekom kolektivnom imunitetu, a dolazi hladnije vrijeme i počela je školska i akademska godina, imamo brojke kakve imamo”, rekla je.

Osvrnula se i na slučaj pacijenta koji je pobjegao iz Klinike za infektivne bolesti Fran Mihaljević.

“U Hrvatskoj nema obaveznog liječenja osim kada je osoba opasna za sebe ili druge. Ova osoba je opasna kao i svaka pozitivna osoba. Nema instance po kojoj bi se moglo zadržavati na prisilnom liječenju, ali tada se morao držati propisa u kućnoj izolaciji. Kriterij za hospitalizaciju je  narušeno zdravstveno stanje, a ne pozitivan rezultat. Nema prisilnih hospitalizacija”, rekla je.

item - id = 1136577
related id = 0 -> 1147822
related id = 1 -> 1147816
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. prosinac 2021 01:46