StoryEditor
Hrvatskanedostaje liječnika

Čak 39 pacijenata s dubrovačkog područja ima pozitivan test i trebaju hitan pregled, no da bi saznali imaju li rak debelog crijeva, moraju putovati sve do Splita!?; 'Ovaj problem traje najmanje godinu dana'

20. rujna 2019. - 10:20
Splitski gastroenterolog doc. dr. sc. Željko Puljić i medicinska sestra s uređajem za kolonoskopiju

– Čak 39 pacijenata s područja Dubrovačko-neretvanske županije koji trebaju obaviti kolonoskopiju jer im je u stolici otkrivena krv, odnosno imaju pozitivan test stolice na oku nevidljivu krv, to ne mogu obaviti u OB-u Dubrovnik. Bolnica ima samo dva gastroenterologa, koji zbog opsega posla ne stignu ljudima obaviti kolonoskopiju, odnosno dati im termine za tu pretragu – rekla nam je dr. Marija Mašanović, specijalistica javnog zdravstva pri Zavodu za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije i županijska koordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva.

Svi pacijenti koji imaju pozitivan test stolice otkrili su to u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva.

No, kako za sada stoje stvari, imaju male koristi od toga kad im nitko u Dubrovniku ne može reći je li uzrok tome benigna ili maligna bolest, što se može utvrditi jedino kolonoskopijom.

– Dvojica kolega gastroenterologa pokrivaju cijelu Dubrovačko-neretvansku županiju. Budući da kolonoskopiju ne smiju i ne mogu obavljati specijalizanti jer je pretraga vrlo složena, dvojica kolega gastroenterologa ne stignu se uključiti za potrebe ovog nacionalnog programa jer pokrivaju sve ostale pretrage, rad u bolnici, dežurstva... Ovaj problem traje najmanje godinu dana, otkada je iz bolnice otišao treći gastroenterolog, i od tada su svi pacijenti u rukama samo preostale dvojice – rekao nam je dr. Mašanović.

Prema riječima naše sugovornice, s ovim problemom upoznati su dr. Marijo Bekić, ravnatelj dubrovačke Bolnice, Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo zdravstva.

– Još uvijek nemam odgovor od nadležnih službi kako će se ovaj problem riješiti. Ti bi ljudi, kojima je potrebna kolonoskopija, trebali biti pregledani unutar mjesec i pol dana. Ja sam u stalnom kontaktu s njima ili njihovim obiteljskim liječnicima i nastojim im pomoći. Neki od njih možda su obavili pregled kod privatnika, neki su možda otišli na kolonoskopiju u KBC Split, ali poanta je u tome da oni u svojem gradu ne mogu u javnozdravstvenoj ustanovi obaviti tu pretragu jer im je nema tko obaviti. A mnogi od njih ne mogu platiti privatniku ili otputovati u Split – govori dr. Mašanović.

Nalaz kolonoskopije ne mora biti loš, odnosno ne mora se pretragom utvrditi postojanje maligne bolesti.

– Naravno, može se raditi o nekom običnom polipu ili unutarnjim hemoroidima, ali stvar je u tome da mi moramo svim tim ljudima omogućiti pretragu. Ja želim mirno spavati i želim pomoći svima onima kojima je to potrebno. Bilo je slučajeva, a bit će ih opet, da su ljudi nakon kolonoskopije doznali da boluju od maligne bolesti. Kako im onda objasniti zašto su na tu pretragu morali čekati mjesecima kad je i jedan dan bitan u slučaju maligne bolesti. Iza svakog broja stoji neki pacijent imenom i prezimenom, koji ima svoju obitelj, djecu. Moramo učiniti sve što možemo da pomognemo tim ljudima – zaključila je dr. Mašanović.

S ovim problemom upoznat je i KOHOM (Koordinacija hrvatske obiteljske medicine).

– Naš ministar zdravstva misli i govori po televizijama i u medijima da je sve idealno i krasno i da je u hrvatskom zdravstvu sve u najboljem redu, a ovo je dokaz da u Hrvatskoj nedostaje puno liječnika i da u hrvatskim bolnicama ne vlada normalna situacija. U zdravstvenom smislu mi ovdje imamo 39 ugroženih ljudi, a tko zna koliko je još takvih slučajeva u Hrvatskoj. Tim je pacijentima svaki dan važan – kazala nam je Vikica Krolo, predsjednica KOHOM-a.

Upit o ovom problemu uputili smo i resornome ministru Milanu Kujundžiću, koji je rekao kako će se potrebne pretrage obaviti u dubrovačkoj bolnici.

– To je obveza svake bolnice u Hrvatskoj, pa tako i dubrovačke. Sve bolnice dodatno su plaćene za takve pretrage, odnosno dobivaju dodatna novčana sredstva, i one same moraju organizirati pretrage. Hoće li te kolonoskopije obaviti dubrovački gastroenterolozi ili će u Dubrovnik biti poslani kolege iz ostalih hrvatskih bolnica, to ćemo još vidjeti, ali pretrage će zasigurno biti obavljene – rekao je Kujundžić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. svibanj 2022 00:37