StoryEditor
HrvatskaNOVI RATNICI

Čak 22 godine nakon završetka rata povećava se broj branitelja: pripadnici Narodne zaštite i ostali 'zainteresirani građani' dobit će status veterana

Piše Vladimir Matijanić
22. rujna 2017. - 21:47

Stižu novi ratnici: 22 godine nakon završetka rata, Ministarstvo hrvatskih branitelja najavljuje zakonske izmjene koje će, prema njihovim očekivanjima, postojeći broj od 505.694 branitelja – a to je bilo stanje krajem svibnja – obogatiti za "nekoliko stotina".

Prijedlogom Zakona o hrvatskim braniteljima ponovno se "omogućava ostvarivanje statusa hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata" – što nije bilo moguće od 2009. godine, jer tada je HDZ vjerovao kako su svi branitelji imali dovoljno vremena za reguliranje statusa. Sada su promijenili stav pa iz Ministarstva vele da će "oni koji to još nisu, a ispunjavaju uvjete određene novim zakonom, moći ostvariti status hrvatskog branitelja u postupku u nadležnosti Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova".

U Ministarstvu smatraju bitnim naglasiti da po postojećem zakonu status branitelja "mogu ostvariti samo oni pripadnici naoružanih odreda Narodne zaštite koji su u njima proveli najmanje pet mjeseci do 24. prosinca 1991. godine", a novi zakon omogućit će stjecanje braniteljskog statusa "pripadnicima naoružanih odreda NZ izravno angažiranim u borbenom sektoru minimalno 100 dana od 30. srpnja 1991. do 31. prosinca 1991. godine; pripadnicima naoružanih odreda NZ izravno angažiranim u borbenom sektoru, a koji su smrtno stradali, zatočeni ili nestali u razdoblju od 30. srpnja 1991. do 31. prosinca 1991. godine, bez obzira na broj dana sudjelovanja u obrani suvereniteta RH".

Preteča HV-a

Potom dolazi najljepši dio koji valja ponoviti: "Zbog otvaranja roka očekuje se nekoliko stotina novih statusa hrvatskih branitelja. Ovaj podatak temeljimo na broju osoba koje su se obratile Ministarstvu jer su pokušale ostvariti status, a to im je bilo onemogućeno zbog zatvorenog roka ili definicije statusa za pripadnike Narodne zaštite."

Pripadnici Narodne zaštite godinama traže priznavanje braniteljskog statusa. Zaštita je osnovana u okviru HDZ-a polovinom ožujka 1991. godine, Wikipedija je opisuje kao "poluvojnu organizaciju" koja je postojala do Badnjaka te godine i bila je neka vrsta preteče Hrvatske vojske.

Predrag Matić, bivši ministar branitelja, kratko nam je rekao da "u Narodnoj zaštiti ne znaju je li ih bilo pet ili 55 tisuća" te je ponovio kako "uskoro možemo očekivati bombonijeru i cvijeće za milijuntog branitelja".

Naravno, osim pripadnika NZ-a, status branitelja moći će ostvariti i ostali zainteresirani građani koji ispunjavaju uvjete ili imaju uvjerljive veze.


Aleksandar Vučić
Teške riječi za Srbe
Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ocijenio je "veoma teškim" za Srbe pojedine formulacije u Zakonu o braniteljima.
"U tom zakonu, u jednom članku govori se o agresiji Srbije i dijela stanovnika Hrvatske, misli se na Srbe koji su prihvatili velikosrpsku politiku. Takva definicija i unošenje u zakone... to je za Srbe veoma teško, to je za nas izuzetno teško", rekao je Vučić u intervjuu za Radio-televiziju Srbije (RTS) u New Yorku odgovarajući na pitanje je li u razgovoru s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem "bilo riječi o zakonu o braniteljima koji je prošao kroz Sabor".

 

#BRANITELJI#NARODNA ZAŠTITA

Izdvojeno

26. svibanj 2020 09:38