StoryEditor
Hrvatskaskup u splitu

Ministar Butković potpisao ugovore za infrastrukturne projekte u Splitsko-dalmatinskoj županiji: U pripremi je financiranje na nivou Pelješkog mosta!

Piše M. Bu.
24. veljače 2020. - 11:58
Vojko Bašić/HANZA MEDIA

Prilikom otvaranja Konferencije o infrastrukturnom zamahu Splitsko-dalmatinske županije koja se održava u Splitu ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković je kazao kako u cijeloj Lijepoj našoj nema više crnih točaka u prometu nego li u našem kraju.

Ne treba puno računati prilikom aplikacije na EU fondove, dovoljno je samo poslati im fotografiju iz ljetnih mjeseci, našalio se ministar i potpuno ozbiljno najavio:

- U pripremi financiranja za buduće financijsko razdoblje infrastruktura u Dalmacije je u nivou onoga što je do sada bio Pelješki most!

Pohvalio se i ulaganjem od 800 milijuna kuna u dalmatinske luke, nazivajući to renesansom hrvatske obale:

- Nikada kao sada se nije gradilo u i na našim lukama i rivama i lukobranima, a mi s mora znamo što to znači – to nije samo funkcionalno, već je to i lice i naličje naših mista!

Župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban je nazavao najvećom radosti onaj trenutak kada se "pokrenu bageri i strojevi".

- Svi projekti koji će vam danas biti prezentirani nogometnim bi riječnikom bili "oluja sa sjevera". U samo 21 mjesec smo pokrenuli toliko aktivnosti, uz pomoć ministra i suradnika mu, a morate znati da dolaskom ove Vlade nije zatečen ni jedan papirić na našim stolovima, ni jedan projekt, ni jedan riješen problem, kazao je župan.

S njim se složio i Andro Krstulović Opara, sudionik redovitih radnih sastanaka sa predstavnicima Vlade, kazavši kako je i u Gradu "našao prazne škafetine bez dokumentacije ili s dokumetacijom koja je istekla":

- Jako me vesel da u ovim programima imamo i segmente masterplana razvoja Gradske luke i Kopilice, svima je sada jasno kako luka nije samo splitska ni samo gradska već je najvažnijim otočkim projektom! Naš masterplan u idućih nekoliko tjedana mora biti riješen, kazao je splitski poteštat.

- Realizacijom ovih projekata jug će stati uz ravan i sa sjeverom Hrvatske i s Primorsko-goranskom županijom, sve će izgledati drugačije, kazao je župan.

Josip Škorić: Solinska Širina i Stobreč su dvije najzagušenije prometne točke

Josip Škorić, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta, govorio je o aktualnim projektima na državnim cestama Splitsko-dalmatinske županije.

- Solinska Širina i Stobreč su dvije najzagušenije prometne točke. Vjerujem kako ćemo rekonstrukcijom Širine, izgradnjom zapadne rampe na Ulicu Domovinskog rata, izgradnjom Zagorskoga puta i stobrečkog dijela značajno poboljšati promet grada Splita, kazao je među ostalim.

Najavio je i pokretanje javne nabave do kraja ove godine na nekim od promekata, među kojima je za Makarsku jako važan onaj na denivelaciji križanja magistrale i D512 (Vrgorac), na samom ulazu u grad. Stanovnici znaju koliko je to razkrižje nezgodno.

- Izgradnjom tunela Sveti Ilija promijenila su se prometna kretanja. Sada je prometni pritisak na granične prijelaze u Vinjanima Donjim i Gornjim znatno povećan. Pa smo radili na izradi projekta kojeg nazivamo "Pravac Mostar Split", u tijeku je izrada studije trase i kreće projektiranje, kazao je Škorić.

Govorio je i o zahvatima koji su detaljno usuglašeni sa razvojnih planovima grada, kao i dugo očekivanom master planu. Doznali smo tako da će poznata točka prometng zagušenja – izlaz i ulaz u Split – dobiti dodatnu zapadnu rampu, vrijednu 36.8 milijuna kuna. Rampa će omogućiti prilaz Poljičkoj cesti sa Ulice Zbora narodne garde, bez ulaza u čvor. Pokretanje nabave u ovom projektu se očekuje u listopadu ove godine.

Ministar Butković je dodao:

- Projekti svi idu! Čim su u planu nabave HC - kreću. Idemo prema EU financiranju također. Europska komisija uvijek potpomaže rasterećenje prometnog zagušenja. Država će se za sve ostalo preuzeti u proračunu odgovornost da se ovi projekti i završe! Ne trebate se bojati jer financiranje je osigurano. 

Potpisani ugovori

Na kraju konferencije Ministar Butković potpisao je s ravnateljem Lučke uprave SDŽ, Domagojem Maroevićem ugovor o dodjeli sredstava za projekte: "Rekonstrukcija i izgradnja luke Kaštel Stari", "Uređenje obalnog pojasa luka Marina" te "Proširenje obale na istočnoj strani luke Postira".

Načelnik općine Postira, Siniša Marović je potpisao ugovor s Ministarstvom pomorstva, prometa i veza o dodjeli sredstava za projekt "Uređenje betonskog sunčališta na istočnoj strani uvale Lovrečina", a načelnik općine Podgora, Ante Miličić, je potpisao ugovor o sredstvima koja se dodjeljuju za sanaciju pomorskog dobra koja su oštećena uslijed nepogoda.

Potpisani su i ugovori značajni za susjednu Dubrovačko-neretvansku županiju, koju je danas predstavljao zamjenik župana Joško Cebalo. Tako će stanovnike Trpnja obradovati vijest o rekonstrukciji dijela luke otvorene za javni promet u Trpnju, a Korčulane da se kreće s gradnjom pontonske komunalne luke u uvali Luka –Porto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

03. ožujak 2021 01:01