StoryEditor
HrvatskaBurno u Saboru

Ministar Ćorić odbacio optužbe za pogodovanje investitorima i korupciju, poručio da ‘njegov obraz nema cijenu‘

11. studenog 2020. - 00:02
Tomislav ĆorićRonald Goršić/Cropix

Ministar gospodarstva Tomislav Ćorić u saborskoj raspravi u utorak o oporbenoj Interpelaciji o radu Vlade vezano za projekt vjetroparka Krš - Pađene, odbacio je sve optužbe za pogodovanje investitorima i korupciju, poručivši da "njegov obraz nema cijenu".

Naglasio je kako odgovornost za taj projekt u razdoblju od listopada do prosinca 2013. ne može tražiti od Vlade premijera Andreja Plenkovića. Ministar Ćorić podsjetio je da su javno dostupni svi dokumenti HERE i Ministarstva kao i ugovori investitora i HROTE.

Interpelaciju kojom od Vlade traže da Saboru dostavi sve ugovore vezane uz vjetropark Krš-Pađene, predložio je Domovinski pokret, a  poduprlo ih  je 20 oporbenih zastupnika. 

Sve navode iz Interpelacije ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić je odbacio  poručivši da je pozicija Vlade premijera Andreja Plenkovića vrlo jasna. Vlada nije učinila ništa nezakonito niti je investitora dovela u bolji položaj, a to ćemo i dokazati, rekao je ranije popodne ministar Ćorić. Dodao je kako je 'jasno iz dokumentacije da su ključne odluke u ovom projektu i nizu drugih donesene krajem 2013. godine, za vrijeme Vlade Zorana Milanovića.

U večerašnjoj saborskoj raspravi ministar Ćorić je rekao da zastupnica Domovinskog pokreta Karolina Vidović Krišto, koji je pokrenuo interpelaciju uz potporu oporbenih zastupnika, stalno manipulira da 'netko nešto skriva.

Ponovno je naglasio kako Vlada s produljenjem ugovora 2018. nema ništa te da o tome odlučuje regulatorna agencija.

Isto tako Ćorić je manipulacijom ocijenio tvrdnje da je građanima otuđeno 2 milijarde kuna, dodavši kako se ugovori moraju poštovati.

U vezi s poništenjem rješenja bivšeg ministra energetike i zaštite okoliša Slavena Dobrovića iz 2017. rekao je da je to učinjeno nakon višestrukih konzultacija s Državnim odvjetništvom RH.

Stjepo Bartulica (Domovinski pokret) rekao je kako interpelacija nije napad na Vladu i ni na koga osobno, već je problem što se jamči previsoka cijena na predugi rok i Vlada ne može osigurati takav povlašteni položaj jednom investitoru. 'Vlada bira dobitnike i gubitnike preko naših leđa i pogodovanje je oblik korupcije', rekao je Bartulica poručivši kako će se boriti protiv toga da jedni budu jednakiji od drugih. 

image
Damjan Tadić/Cropix

Miro Bulj (Most) ministra gospodarstva i održivog razvoja Ćorića nazvao je 'ministrom ugroze okoliša', ustvrdivši da je napravio ogromnu štetu Hrvatskoj, tešku  2 milijarde kuna pogodovanjem investitorima u projekt vjetroparka Krš-Pađene. Pozvao ga je da podnese ostavku.

Nevezano na temu upitao je zašto se nije moglo naći novac za subvenciju kupnje potrebnog dodatnog prijamnika, da nakon promjene signala ljudi mogu gledati tv program. Ustvrdio je da loša politika potiče na iseljavanje najproduktivnijeg dijela stanovništva. Zbog višekratnog ignoriranja upozorenja predsjedavajućeg potpredsjednika Sabora Željka Reinera da ne govori dok nije dobio riječ, Mostov zastupnik Bulj je dobio nekoliko opomena te na kraju i mjeru udaljenja sa sjednice.

Arsen Bauk (SDP) najavio je da će podržati prijedlog zaključka, rekavši kako je zahtjev za interpelacijom o radu Vlade u vezi s projektom vjetroparka Krš- Pađene vjerojatno motiviran činjenicom da je državna tajnica Josipa Rimac završila u pritvoru.

Hrvoje Zekanović (Hrvatski suverenisti) ustvrdio je da hrvatski građani plaćaju poticaje za proizvodnju električne energije iz vjetroelektrana dvostruko skuplje nego neke druge članice EU, a da je njihov ekološki aspekt upitan.  

Sandra Benčić (Zeleno-lijeva koalicija) podsjetila je ministra Ćorića da je prema direktivi EU obavezna izrada studija utjecaja na okoliša, upitavši hoće li se znati koliko koštaju pogrešne odluke.

Dalija Orešković (SSIP) ustvrdila je kako je jedini koji manipulira ministar Ćorić i Vlada. Dodala je kako ih poziva da ispune svoje obaveze prema saborskim zastupnicima da bi se konačno znalo je li bilo pogodovanja investitoru i da se to konačno raščisti.

Davor Dretar (Domovinski pokret) istaknuo je kako je interpelacija usmjerena protiv korupcije, a ne HDZ-a, dodavši da mu nije jasno zašto su to neki poistovjetili. Nije se složio s ocjenom predsjednika HDZ-ovog kluba saborskih zastupnika Brankom Bačićem da je rasprava o interpelaciji Vladi bizarna,  poručivši - "dajmo korupciji z nogom vrit!".

Ranije objavljeno: Sabor u utorak raspravlja o Interpelaciji koju je predložio Domovinski pokret, kojom od Vlade traže da Saboru dostavi sve ugovore vezane uz vjetropark Krš-Pađene, a ministar Ćorić istaknuo je kako je iz  dokumentacije vidljivo da su ključne odluke u tom projektu donesene 2013. 

Uoči rasprave o Interpaciji ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić rekao je kako je pozicija Vlade jasna. Vlada nije učinila ništa nezakonito niti je investitora dovela u bolji položaj, a to ćemo i dokazati. Podsjetio je da su ključne odluke u ovom projektu i nizu drugih donesene krajem 2013. godine.

Interpelaciju Domovinskog pokreta poduprlo je 20 oporbenih zastupnika. Od Vlade traži da Hrvatskom saboru dostavi sve ugovore i odluke vezane uz projekt vjetropark Krš-Pađene, tvrdeći da se radi o 'koruptivnom djelu enormnih razmjera'.

U tom smislu DP traži sve odluke Ministarstava energetike i zaštite okoliša i HERA-e vezene uz taj projekt, a u ime predlagatelja DP-a interpelaciju je obrazložila  zastupnica Karolina Vidović Krišto, pozivajući se na izračune stručnjaka koje su angažirali.

Rekla je da će hrvatski potrošači u 14 godina platiti 2, 2 milijarde kuna više nego što bi prema zakonom predviđenoj cijeni trebali platiti. Ustvrdila je da je razlog tolike cijene "besramno pogodovanje i korupciju u režiji HNS-a, SDP-a i HDZ-a". Tvrdi i kako se investitoru, koji nije imao sve potrebne reference, pogodovalo sustavno.

Po njezinim riječima početna ugovorna visina poticaja proizvodnje u vjetroelektranama od 78 lipa po kilovatsatu (KWh) nije smanjivana, iako je poticaj padao i na ispod 50 lipa po KWh uslijed pada troškova proizvodnje, kao što je to učinio velik broj zemalja EU. Nasuprot tome, dodala je, potpisivani su štetni ugovori samo nekoliko sati prije pada cijene. Vidović Krišto tvrdi da DORH i policija nisu učinili ništa, a Vlada krši zakone.

Kaže i da je ministar Tomislav Ćorić mogao naložiti raskidanje štetnih ugovora i prijaviti kriminalne radnje, ali to nije učinio.

Vidović Krišto je također navela da je HBOR  dao kredit od 80 milijuna eura, odnosno 600 milijuna kuna, financirajući na taj način korupciju umjesto izvoza hrvatskih proizvoda. Ustvrdila je kako je sve proveo sadašnji ministar financija Zdravko Marić uz znanje premijera Andreja Plenkovića. Uz njih trebali bi odgovarati i bivši ministri Ivan Vrdoljak i šefovi HERE i HROTE, poručila je Vidović Krišto.

Po njezinom sudu Vladino odbijanje interpelacija je 'priznanje krivnje za neumjereno bogaćenje pojedinaca', a smatra 'znakovitim' što u Sabor na raspravu o interpelaciji  nije došao premijer Andrej Plenković.  

Izlaganje Vidović Krišto izazavalo je niz replika zastupnika vladajućeg HDZ-a.

Predsjednik HDZ-ova Kluba zastupnika Branko Bačić njezin je istup nazvao apsurdnim, naglasivši da je  pomiješala nabavnu i prodajnu cijenu električne energije proizvedene u vjetroelektranama te da joj je netko napisao interpelaciju.

Da je nešto bilo protuzakonito u proceduri, istaknuo je, to bi već imalo pravni epilog. Dodao je da se ministar Ćorić nema što opravdavati,

Tu njegovu izjavu Dalija Orešković (SIP) je nazvala 'najjadnjijom'. 

Vlada je Hrvatskom saboru predložila da Interpelaciju odbije.

Resorni ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić rekao je saborskim zastupnicima kako su sva rješenja koja je o tom projektu 2017. godine donosilo tadašnje Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, koja je preuzeo, donesena nakon prethodne konzultacije s DORH-om, te da su ona pravomoćno potvrđena na sudu, u travnju 2019. godine.

image
Damjan Tadić/Cropix

Naglasio je da su ugovori sklopljeni u skladu s tarifnim sustavom te da je poticaj za proizvodnju električne energije iz vjetroelektrana smanjen sa 71 na 53 lipe po KWh. Na upit zašto nije poništio štetne ugovore, uzvratio je protupitanjem - "Zašto ih nije poništo njegov prethodnik, ministar Slaven Dobrović, ako su bili štetni '". 

Ministar financija Zdravko Marić potvrdio je da je odobren kredit u visini od 80 milijuna eura za vjetropark Krš Pađene kao potpora proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora, odbacivši navode iz interpelacije da se radilo o povlaštenom kreditu. Naveo je i da je kamatna stopa bila viša nego za ostale projekte i iznad tržišne.

U raspravi je zastupnik Mosta Miro Bulj ministra Ćorića nazvao 'ministrom ugroze okoliša' pozvavši ga da dade ostavku. Nevezano za popodnevnu temu Bulj je rekao da se zbog Ćorićeve odluke o zatvaranju odlagališta otpada, otpad iz Vrgorca vozi 100-tinjak kilometara u Cetinsku krajinu.

Govoreći o projektu vjetroparka Krš - Pađene  'znakovitim' je ocijenio šutnju zastupnika srpske nacionalne manjine, a posebice Milorada Pupovca.  

Mirela Ahmetović (Klub SDP) najavivši potporu interpelaciji DP-a, ustvrdila je da je ministar Ćorić omogućio investitoru zadržavanje povlašetnog statusa i da je između zaštite interesa građana ili investitora odabrao ovo drugo, uz znanje premijera Plenkovića. Smatra da se Vlada boji interpelacije i skriva dokumente.

Projekt Krš Pađene, koji je 2003. pokrenuo austrijski investitor, 2012. preuzelo je energetsko društvo C.E.M.P. d.o.o.  Na realizaciji tog projekta radile su institucije i nadležna ministarstva u vrijeme više vlada.

Ćorić: Jasno je iz dokumentacije da su ključne odluke u ovom projektu i nizu drugih donesene krajem 2013. 

Uoči saborske rasprave o Interprlaciji o radu Vlade u vezi s projektom vjetroelektrane Krš-Pađene ministar Ćorić je novinarima u Saboru izjavio da su ključne odluke u ovom projektu i nizu drugih donesene krajem 2013. 

"Pozicija Vlade je jasna, Vlada nije učinila ništa nezakonito niti je investitora dovela u bolji položaj, a to ćemo i dokazati", rekao je ministar Ćorić. Dodao je kako je 'jasno iz dokumentacije da su ključne odluke u ovom projektu i nizu drugih donesene krajem 2013. godine, za vrijeme Vlade Zorana Milanovića.

"Nije točna teza da se preko noći mijenjala tarifa, nego da je od odluke Vlade 31. 10. 2013. do početka provedbe odluke o smanjenju tarife, ukupno 9 projekata vjetroelektrana ušlo u ovaj povoljniji oblik subvencioniranja", dodao je.

"Nije bilo izmjene tarife pred Badnjak. Riječ je o odlukama koje su donošene tijekom 2013. i idućih godina; neke od njih, to ćemo jasno naznačiti", istaknuo je Ćorić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. lipanj 2021 08:34