StoryEditorOCM
Hrvatskakrenulo je

Burna sjednica u Saboru: zastupnicima su očito jako nedostajala međusobna prozivanja i svađe, a Katarina Peović nije jedina koja je kažnjena

Piše Hina
15. rujna 2022. - 14:19

Slobodna iznošenja stajališta na početku 12. sjednice Hrvatskog sabora obilježile su u četvrtak međusobne prepirke i optužbe vladajućih i oporbe, a zbog neprimjerenih riječi, povreda Poslovnika i povišenih tonova predsjednik Sabora Gordan Jandroković podijelio je niz opomena.

Jedan od govora koji je izazvao žešću reakciju zastupnika HDZ-a bio je onaj Sandre Benčić u ime Kluba zeleno-lijevog bloka, koja je rekla da premijer Andrej Plenković  „dimnim bombama o paramilitarnim skupinama” želi prikriti aferu tešku milijardu kuna.

Komentirala je i nedavnu izjavu premijera Plenkovića kako u Hrvatskoj postoje ljudi koji su organizirani, naoružavaju se i nastoje na silu promijeniti vlast, te da su pripadnici očito paramilitarnih skupina koji su spremni koristiti nasilje.

Benčić je kazala kako bi takva izjava bilo kojeg premijera u bilo kojoj razvijenoj demokraciji doslovno bila „bomba”, ali da je u Hrvatskoj „samo dimna bomba”.

„Ili je premijer pretjerivao i nema nikakvih paramilitarnih skupina ili on nije svjestan što sustav treba raditi kada se takve skupine pojave”, rekla je Benčić.

Po njenom mišljenju postoji i treća opcija - „da premijer poseže za radikalizacijom sigurnosnog diskursa svaki puta kada postoji radikalno jasna, nedvojbena, ogromna politička odgovornost HDZ-a za još jednu pljačku državnog vlasništva".

„ U Hrvatskoj prema izvješću SOA-e nemamo radikalnih grupa, ali imamo radikalnih kriminalnih organizacija koje se organiziraju i kradu sad već milijarde(..). imamo parakriminalce koji bi krali milijarde i koji uvijek negdje u nekoj ladici imaju iskaznicu HDZ-a, a nisu dobro slušali na tečaju pa pola milijarde umjesto u neku off shore tvrtku, uplate tati na račun. Imamo radikalizaciju političke neodgovornosti HDZ-ovih stuktura za kriminal za koji su stvorili zakonodavni, institucionalni i stranački okvir”, rekla je  Benčić.

HDZ-ovi zastupnici prozvali Benčić da poziva na nasilje u društvu

Na njezino izlaganje reagirali su HDZ-ovi zastupnici optuživši ju da među ostalim poziva na nasilje u društvu, a ona je to odbacila.

„Govor Benčić izazvao je jezu kad mene. Koliko sam shvatio ona umjesto dimnih bombi želi prave bombe, da gore HDZ-ovci, da se dogode žrtve”, kazao je Goran Ivanović (HDZ).

Krunoslav Katičić (HDZ) poručio je da je šef službe za terorizam u Ministarstvu unutarnjih poslova potvrdio navode premijera. Stipan Šašlin (HDZ) smatra da je Benčić zapravo samo frustrirana slabim odazivom na prosvjednom skupu protiv Vlade i HDZ-a.

Reakciju HDZ-ovaca izazvalo je i izlaganje Marijane Puljak (Klub Centra i GLAS) koja ih je prozvala za višegodišnju korupciju.

HDZ nije osuđen za korupciju, to je laž i kleveta, poručili su joj HDZ-ovi Branko Bačić i Damir Habijan, a Ante Deur (HDZ) dodao kako vjeruje da glasači više nikada neće napravili što su napravili u Splitu. 

HDZ-ovci su ponovno naglasili da svaki kriminal ima ‘ime i prezime‘.

Kapulica (HDZ) prozvao Domovinski pokret i Možemo!

Mario Kapulica (Klub HDZ-a) u slobodnom govoru prozvao je, pak, Domovinski pokret zbog potpore subotnjem prosvjedu na ispred HDZ-a, i platformu Možemo! zbog lošeg upravljanja Zagrebom.

Prozvao je i sve one koji, kako je ocijenio, „podupiru opasnu i štetnu politiku Zorana Milanovića”, posebice prema Hrvatima u Bosni i Hercegovini.

Kapulici je uzvratio Stipo Mlinarić(DP) optuživši ga da je "želio u Vukovaru spriječiti prosvjede da se kazne zločinci koji su počinili zločine nad Hrvatima u Vukovaru".

Kapulica je te tvrdnje odbacio i nazvao ih lažima,

„Sram vas bilo, nemate pojma, govorite ono što vam je Vaš predsjednik rekao, a koji nije lagao prvi put”, poručio je Kapulica Mlinariću povišenim tonom. 

Teme i Vladine protuinflacijske mjere 

Tema slobodnih govora bile su i protuinflacijske mjere. 

Natalija Martinčević u ime Kluba zastupnika Fokusa, Reformista i nezavisnih zastupnika iznijela je prijedloge za ublažavanje udara rasta cijena za građane, kao što su usklađivanje mirovina isključivo prema rastu inflacije te povećanje neoporezivnog dijela plaće s 4000 na 5000 kuna. Predložila je i da se uz ukidanje PDV-a na ugradnju solara osigura i povrat PDV-a u punom iznosu na energetsku obnovu zgrada.

I Domagoj Hajduković (Klub Socijaldemokrati) govorio je o antiinflacijskim mjerama, ali je pritom kritizirao paket Vladinih mjera pomoći, težak 21 milijardu kuna  kao „čisti PR” i „ludom radovanje”.

I Stephen Nikola Bartulica (Klub Domovinskog pokreta) ocijenio je Vladine mjere „još jednim pokušajem da Vlada stvara dojam da nešto čini u krizi koju je djelomično i sama proizvela”.

Neki od zastupnika vladajuće većine koji su ovaj tjedan bili na sastanku s premijerom Plenkovićem, a koji je u međuvremenu obolio od koronavirusa, na saborskoj sjednici nose zaštitne maske.

Peović: Pogodila sam ‘u sridu‘, zato sam kažnjena

Zastupnica Radničke fronte Katarina Peović, koju je predsjednik Sabora Gordan Jandroković nakon prepirke na dva dana isključio iz sudjelovanja na plenarnoj sjednici, ustvrdila je u četvrtak da je njena kritika vladajućih pogodila ‘u sridu‘ pa je zato dobila toliko rigidnu kaznu.

„U svom sam govoru upozorila da je u Hrvatskoj riječ o strukturalnom i sistemskom, a ne pojedinačnom, individualnom kriminalom činu, u što nas cijelo jutro HDZ-ovci pokušavaju uvjeriti. Tvrde da kriminalni čin u Ini ima ime i prezime, a ja sam im dala nekoliko primjera koji pokazuju da je riječ o strukturalnoj korupciji i kriminalu”, rekla je novinarima u Saboru.

Dodala je i kako tu nije riječ samo o ukradenoj milijardi kuna. 

Arbitracija koju imamo u sporazumu o Ini, upozorila je, dovest će nas do toga da ćemo plaćati desetke milijardi kuna.

"Nazvala sam ih kvislinzima zato što mnogi u Europi razvrgavaju takve bilateralne ugovore koji imaju klauzulu o međunarodnim arbitražama, o čemu naša Vlada uopće ne razgovara niti to namjerava učiniti, iako su te arbitraže protuustavne", istaknula je.

„Naša Vlada je kvislinška, na što su se naljutili. Spomenula sam i Zakon o radu po kojem će svi radnici izgubiti 30 posto plaće u trenutku kada poslodavac odluči da je riječ o izvanrednim uvjetima bez obzira na to hoće li doći do pada njegova poslovanja, što ih je također naljutilo”, ustvrdila je Peović.

Mi imamo autokolonijalnu Vladu, a način na koji Jandroković vodi sjednice je uistinu nasilan, smatra zastupnica.

„Mislim da se do sada nije dogodilo da zastupnik na dva dana bude isključen iz rada sjednice, a to samo govori da je moja kritika pogodila ‘u sridu‘, pa se onda ušutkava, laže i pokušava zabraniti govor onome tko upućuje oštru kritiku. Zato je kazna toliko rigidna”, zaključila je Peović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. studeni 2022 13:03