stdClass Object ( [id] => 201640 [title] => Buljubašić, Kotarac i grupa poduzetnika: Uložit ćemo milijardu i pol kuna u novi raj na Žnjanu [alias] => buljubasic-kotarac-i-grupa-poduzetnika-ulozit-cemo-milijardu-i-pol-kuna-u-novi-raj-na-znjanu [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Slobodna doznaje da su splitski poduzetnici Juroslav Buljubašić i Zvonko Kotarac odlučili iz mrtvih dignuti zaboravljeni megaprojekt žnjanske marine, rive i lanca hotela. To ulaganje procjenjuje se na 1,5 milijardi kuna u prvoj fazi realizacije.

Domaće je domaće

Buljubašić, koji se godinama bavi brodarstvom, iznajmljivanjem jahti, ulaganjem u dionice i hotelijerstvom, te Kotarac, poznati građevinski poduzetnik, već su održali sastanke s još nekoliko dalmatinskih ulagača, a za najviše mjesec dana “uskrsnuće” projekta predstavit će javnosti. Sve nam je potvrdio i Buljubašić.

− Mi smo taj projekt predlagali 2007. godine, ali ni politika ni javno mnijenje nisu nam tada bili naklonjeni. Stoga, pokušajmo još jednom. A evo vidimo i što je danas sa Žnjanom − prazan i derutan prostor koji ne koristi nikome, a grad bi mogao živjeti od tog zapuštenog platoa. Ni državna nam vlast nije htjela dati koncesiju, a na gradnji bi se angažirale stotine ljudi. Na kraju bi tu posao našlo 300 ljudi direktno, a još nekoliko tisuća indirektno.

No, mislili su zašto bi se to dalo Kotarcu ili Buljubašiću, bolje da stoji ili da se da nekom strancu koji će tu zaradu odvlačiti u druge zemlje EU-a, umjesto da hrvatski građani zarađuju za sebe i svoje zaposlenike i ponovno investiraju taj novac u naše gospodarstvo. Ogorčeni smo zbog takvog odnosa, ali želimo ponovno pokušati i uložiti novac u Hrvatskoj, a ne u nekim drugim zemljama – objašnjava Buljubašić.

− Mi ćemo za nekoliko tjedana izići u javnost s točnim ciframa i podacima o tome koliko je izgubljeno poreza, prireza, plaća i zaposlenja jer su nas blokirali 2007. godine. Tada smo imali novac i potporu banaka, a novac ćemo namaknuti i danas, samo da nas puste da radimo – otkriva Buljubašić, ipak navodeći da ne može otkriti sve detalje jer oživljavanje projekta mora dogovoriti s partnerima, osobito s Kotarcem. No, s inicijativom će ići i prema Vladi, a nada se i potpori nove gradske vlasti.

− Žnjan je državno zemljište, “oteto” je moru nakon što je nasuto uoči dolaska pape Ivana Pavla II., a mi samo tražimo koncesiju na 50 godina. Poručit ćemo Vladi da, ako nama ne žele dati da radimo, neka onda daju strancima. Najgore je da stoji i propada! – kaže naš sugovornik.

Hrvatski jal

Odakle vam novac za financiranje planiranog projekta, upitali smo Juroslava Buljubašića.

− Mi imamo svoj kapital koji smo spremni uložiti, a ostatak bi se namirio kreditima – siguran je u svoje namjere Buljubašić, koji sugerira da su novac i osiguravanje kredita za projekt i danas rješivi, iako je to bilo lakše prije šest godina jer nije bilo krize.

No, dobivanje dozvola, spora administracija i hrvatski jal su, smatra Buljubašić, najveći otegotni element u cijeloj priči. Inače, Kotarac i Buljubašić su prije nekoliko godina namjeravali u projekt uključiti Grad i Županiju, a sve kako bi se “novi Žnjan” financirao modelom javno-privatnog partnerstva, te bi tako svi sadržaji nakon 50 godina postali javno dobro. No, cijeli bi kompleks i tijekom trajanja koncesije bio otvoren građanima.

Što bi konkretno gradili Buljubašić i Kotarac? Splićani su već u 2007. mogli razgledati predstudiju za izradu programa urbanističko-arhitektonskog natječaja žnjanskog platoa u sklopu gradskog projekta Duilovo. Tako se predviđala gradnja potpuno nove gradske rive, nekoliko hotela, marine, a sve faze projekta procijenjene su na čak 500 milijuna eura.

Dvojica poduzetnika tada su osnovala i tvrtku “Marina Žnjan”, u kojoj su partneri s jednakim vlasničkim udjelom, a u koncesiju su željeli dobiti žnjanski plato, površine oko 25 hektara zemljišta i 55 hektara morskog pojasa. Na sjevernom dijelu površine izgradila bi se rekreacijska zona koja bi bila povezana s novoizgrađenom rivom i hotelima smještenima na jugu. Riva bi tako bila duga oko 750 metara, a široka oko 55 metara.

Uređene plaže

Na Žnjanu bi se tako, računajući hotele i druge smještajne kapacitete, u ljetnim mjesecima kupale tisuće turista i građana, a Split bi dobio moderne i uređene plaže, te brojne javne sadržaje. Predviđena je i izgradnja akvarija te podzemne garaže s 1200 parkirnih mjesta.

Nova riva bila bi povezana i s novom marinom, površine 160 tisuća četvornih metara, koja bi imala kapacitet od 100 do 120 vezova, poglavito za megajahte. Ako bi ulagači do kraja ove godine dobili dozvole za gradnju, prva faza projekta mogla bi biti završena do jeseni 2015. godine. Inače, žnjanski plato je javno dobro, a splitskim GUP-om taj je prostor predviđen za turističku, sportsku i rekreacijsku namjenu.

SAŠA JADRIJEVIĆ TOMAS

‘Za profitabilne planove poput žnjanskog uvijek ima novca’

Je li ovaj projekt još jedan u nizu neispunjenih obećanja koja se svake godine serviraju Splićanima i uvjerava ih se u bolje sutra, pitali smo Buljubašića.

− Mi imamo iskrene namjere − odgovara poduzetnik, kojega smo pitali i je li 1,5 milijardi kuna prevelik iznos za današnje vrijeme. − Kriza je, ali za dobre i profitabilne projekte uvijek se može naći novca i partnera.

Ukupna vrijednost

# 1,5 milijardi kuna
# Rok završetka prve faze − jesen 2015. godine
# Ukupna površina − 25 hektara zemljišta i 55 hektara morskog pojasa
# Kapacitet marine − 100 do 120 vezova
# Dužina nove rive − 750 metara
# Kapacitet podzemne garaže − 1200 mjesta

Skori uIazak u Europsku uniju neće nam donijeti bolje dane

Hoće li biti bolje nakon što uđemo u EU, pitali smo Buljubašića, dugogodišnjeg poduzetnika koji se bavio cijelom lepezom poslova, od brodarstva do ulaganja u turizam i dionice.

− Mnogi očekuju bolji život, ali mislim da nam ne predstoje bolja vremena. Dugo sam poduzetnik, vidio sam kako funkcioniraju veliki sustavi. Nažalost, neće nam biti bolje ako sami sebi ne pomognemo. Država je učinila sve da udovolji stranim tvrtkama, sve su im vrijedno prodali, a naše su poduzetnike zanemarili!

Evo, prodat će im i Croatia osiguranje (CO), a vidimo kako poljski dužnosnici lobiraju kod naših političara da neka poljska tvrtka kupi našu profitabilnu osiguravateljsku tvrtku. Zašto, primjerice, hrvatska “Adris grupa” ne bi kupila CO hrvatskim kapitalom? Tada bi naš novac ostao u našoj zemlji, tvrtka bi ostala hrvatska, pomoglo bi se naše gospodarstvo i zarada se ne bi odvlačila u druge zemlje, kao što se danas izvlači zarada iz banaka koje su bile nekada hrvatske, a sada su austrijske, talijanske...

Da naš premijer ili predsjednik lobira tako za hrvatsku tvrtku, onda bismo to nazvali skandalom, sukobom interesa − smatra Buljubašić.

Prema njegovim riječima, kad uđemo u EU, bit će još više nezaposlenih, a standard će pasti.

− Ukidaju se carinske barijere, bit će slobodan promet roba, usluga i financija, a država više nema poluge kako da smiri tu cijelu situaciju. Banke su u tuđim rukama, kao i telekomunikacije, naftna kompanija... Sva zarada ne investira se u našu zemlju i gospodarstvo, nego se našim novcem spašavaju Njemačka, Italija ili Austrija. Hrvatska je bila slobodnija u Jugoslaviji nego što će to biti u EU-u. Zašto?

U Jugi se i te kako čuo naš glas u skupštini, ulagali smo naš novac u naše banke koje su s nikakvim kamatama kreditirale stanogradnju i hrvatska poduzeća. I dobro smo živjeli. A vidimo kako danas živi većina − zaključuje naš sugovornik.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => ‘Već šest godina imamo pripremljen plan da se na danas zapuštenoj gradskoj površini zaposli najmanje 300 ljudi’, poručuju Buljubašić i Kotarac / Joško Ponoš / CROPIX [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => splitski investitori kreću u izgradnju marine i hotela [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2013-05-18 15:43:41 [created_by] => 39 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2013-05-18 16:13:29 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2013-05-18 20:28:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 17531 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8344057 Threads: 4 Questions: 1712283534 Slow queries: 5112240 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 113177710 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/buljubasic-kotarac-i-grupa-poduzetnika-ulozit-cemo-milijardu-i-pol-kuna-u-novi-raj-na-znjanu-201640 [printLink] => /vijesti/hrvatska/buljubasic-kotarac-i-grupa-poduzetnika-ulozit-cemo-milijardu-i-pol-kuna-u-novi-raj-na-znjanu-201640?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 175934 [name] => žnjansplit [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => znjansplit [link] => /tag/znjansplit ) [1] => stdClass Object ( [id] => 226839 [name] => žnjan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => znjan [link] => /tag/znjan ) [2] => stdClass Object ( [id] => 175936 [name] => juroslavbuljubašić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => juroslavbuljubasic [link] => /tag/juroslavbuljubasic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 217697 [name] => zvonkokotarac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zvonkokotarac [link] => /tag/zvonkokotarac ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => ‘Već šest godina imamo pripremljen plan da se na danas zapuštenoj gradskoj površini zaposli najmanje 300 ljudi’, poručuju Buljubašić i Kotarac / Joško Ponoš / CROPIX [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => splitski investitori kreću u izgradnju marine i hotela [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Buljubašić, Kotarac i grupa poduzetnika: Uložit ćemo milijardu i pol kuna u novi raj na Žnjanu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-21-21-38-14-39 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => templates/site/images/no_image.png [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [galleryCount] => 0 [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Slobodna doznaje da su splitski poduzetnici Juroslav Buljubašić i Zvonko Kotarac odlučili iz mrtvih dignuti zaboravljeni megaprojekt žnjanske marine, rive i lanca hotela. To ulaganje procjenjuje se na 1,5 milijardi kuna u prvoj fazi realizacije.

Domaće je domaće

Buljubašić, koji se godinama bavi brodarstvom, iznajmljivanjem jahti, ulaganjem u dionice i hotelijerstvom, te Kotarac, poznati građevinski poduzetnik, već su održali sastanke s još nekoliko dalmatinskih ulagača, a za najviše mjesec dana “uskrsnuće” projekta predstavit će javnosti. Sve nam je potvrdio i Buljubašić.

− Mi smo taj projekt predlagali 2007. godine, ali ni politika ni javno mnijenje nisu nam tada bili naklonjeni. Stoga, pokušajmo još jednom. A evo vidimo i što je danas sa Žnjanom − prazan i derutan prostor koji ne koristi nikome, a grad bi mogao živjeti od tog zapuštenog platoa. Ni državna nam vlast nije htjela dati koncesiju, a na gradnji bi se angažirale stotine ljudi. Na kraju bi tu posao našlo 300 ljudi direktno, a još nekoliko tisuća indirektno.

No, mislili su zašto bi se to dalo Kotarcu ili Buljubašiću, bolje da stoji ili da se da nekom strancu koji će tu zaradu odvlačiti u druge zemlje EU-a, umjesto da hrvatski građani zarađuju za sebe i svoje zaposlenike i ponovno investiraju taj novac u naše gospodarstvo. Ogorčeni smo zbog takvog odnosa, ali želimo ponovno pokušati i uložiti novac u Hrvatskoj, a ne u nekim drugim zemljama – objašnjava Buljubašić.

− Mi ćemo za nekoliko tjedana izići u javnost s točnim ciframa i podacima o tome koliko je izgubljeno poreza, prireza, plaća i zaposlenja jer su nas blokirali 2007. godine. Tada smo imali novac i potporu banaka, a novac ćemo namaknuti i danas, samo da nas puste da radimo – otkriva Buljubašić, ipak navodeći da ne može otkriti sve detalje jer oživljavanje projekta mora dogovoriti s partnerima, osobito s Kotarcem. No, s inicijativom će ići i prema Vladi, a nada se i potpori nove gradske vlasti.

− Žnjan je državno zemljište, “oteto” je moru nakon što je nasuto uoči dolaska pape Ivana Pavla II., a mi samo tražimo koncesiju na 50 godina. Poručit ćemo Vladi da, ako nama ne žele dati da radimo, neka onda daju strancima. Najgore je da stoji i propada! – kaže naš sugovornik.

Hrvatski jal

Odakle vam novac za financiranje planiranog projekta, upitali smo Juroslava Buljubašića.

− Mi imamo svoj kapital koji smo spremni uložiti, a ostatak bi se namirio kreditima – siguran je u svoje namjere Buljubašić, koji sugerira da su novac i osiguravanje kredita za projekt i danas rješivi, iako je to bilo lakše prije šest godina jer nije bilo krize.

No, dobivanje dozvola, spora administracija i hrvatski jal su, smatra Buljubašić, najveći otegotni element u cijeloj priči. Inače, Kotarac i Buljubašić su prije nekoliko godina namjeravali u projekt uključiti Grad i Županiju, a sve kako bi se “novi Žnjan” financirao modelom javno-privatnog partnerstva, te bi tako svi sadržaji nakon 50 godina postali javno dobro. No, cijeli bi kompleks i tijekom trajanja koncesije bio otvoren građanima.

Što bi konkretno gradili Buljubašić i Kotarac? Splićani su već u 2007. mogli razgledati predstudiju za izradu programa urbanističko-arhitektonskog natječaja žnjanskog platoa u sklopu gradskog projekta Duilovo. Tako se predviđala gradnja potpuno nove gradske rive, nekoliko hotela, marine, a sve faze projekta procijenjene su na čak 500 milijuna eura.

Dvojica poduzetnika tada su osnovala i tvrtku “Marina Žnjan”, u kojoj su partneri s jednakim vlasničkim udjelom, a u koncesiju su željeli dobiti žnjanski plato, površine oko 25 hektara zemljišta i 55 hektara morskog pojasa. Na sjevernom dijelu površine izgradila bi se rekreacijska zona koja bi bila povezana s novoizgrađenom rivom i hotelima smještenima na jugu. Riva bi tako bila duga oko 750 metara, a široka oko 55 metara.

Uređene plaže

Na Žnjanu bi se tako, računajući hotele i druge smještajne kapacitete, u ljetnim mjesecima kupale tisuće turista i građana, a Split bi dobio moderne i uređene plaže, te brojne javne sadržaje. Predviđena je i izgradnja akvarija te podzemne garaže s 1200 parkirnih mjesta.

Nova riva bila bi povezana i s novom marinom, površine 160 tisuća četvornih metara, koja bi imala kapacitet od 100 do 120 vezova, poglavito za megajahte. Ako bi ulagači do kraja ove godine dobili dozvole za gradnju, prva faza projekta mogla bi biti završena do jeseni 2015. godine. Inače, žnjanski plato je javno dobro, a splitskim GUP-om taj je prostor predviđen za turističku, sportsku i rekreacijsku namjenu.

SAŠA JADRIJEVIĆ TOMAS

‘Za profitabilne planove poput žnjanskog uvijek ima novca’

Je li ovaj projekt još jedan u nizu neispunjenih obećanja koja se svake godine serviraju Splićanima i uvjerava ih se u bolje sutra, pitali smo Buljubašića.

− Mi imamo iskrene namjere − odgovara poduzetnik, kojega smo pitali i je li 1,5 milijardi kuna prevelik iznos za današnje vrijeme. − Kriza je, ali za dobre i profitabilne projekte uvijek se može naći novca i partnera.

Ukupna vrijednost

# 1,5 milijardi kuna
# Rok završetka prve faze − jesen 2015. godine
# Ukupna površina − 25 hektara zemljišta i 55 hektara morskog pojasa
# Kapacitet marine − 100 do 120 vezova
# Dužina nove rive − 750 metara
# Kapacitet podzemne garaže − 1200 mjesta

Skori uIazak u Europsku uniju neće nam donijeti bolje dane

Hoće li biti bolje nakon što uđemo u EU, pitali smo Buljubašića, dugogodišnjeg poduzetnika koji se bavio cijelom lepezom poslova, od brodarstva do ulaganja u turizam i dionice.

− Mnogi očekuju bolji život, ali mislim da nam ne predstoje bolja vremena. Dugo sam poduzetnik, vidio sam kako funkcioniraju veliki sustavi. Nažalost, neće nam biti bolje ako sami sebi ne pomognemo. Država je učinila sve da udovolji stranim tvrtkama, sve su im vrijedno prodali, a naše su poduzetnike zanemarili!

Evo, prodat će im i Croatia osiguranje (CO), a vidimo kako poljski dužnosnici lobiraju kod naših političara da neka poljska tvrtka kupi našu profitabilnu osiguravateljsku tvrtku. Zašto, primjerice, hrvatska “Adris grupa” ne bi kupila CO hrvatskim kapitalom? Tada bi naš novac ostao u našoj zemlji, tvrtka bi ostala hrvatska, pomoglo bi se naše gospodarstvo i zarada se ne bi odvlačila u druge zemlje, kao što se danas izvlači zarada iz banaka koje su bile nekada hrvatske, a sada su austrijske, talijanske...

Da naš premijer ili predsjednik lobira tako za hrvatsku tvrtku, onda bismo to nazvali skandalom, sukobom interesa − smatra Buljubašić.

Prema njegovim riječima, kad uđemo u EU, bit će još više nezaposlenih, a standard će pasti.

− Ukidaju se carinske barijere, bit će slobodan promet roba, usluga i financija, a država više nema poluge kako da smiri tu cijelu situaciju. Banke su u tuđim rukama, kao i telekomunikacije, naftna kompanija... Sva zarada ne investira se u našu zemlju i gospodarstvo, nego se našim novcem spašavaju Njemačka, Italija ili Austrija. Hrvatska je bila slobodnija u Jugoslaviji nego što će to biti u EU-u. Zašto?

U Jugi se i te kako čuo naš glas u skupštini, ulagali smo naš novac u naše banke koje su s nikakvim kamatama kreditirale stanogradnju i hrvatska poduzeća. I dobro smo živjeli. A vidimo kako danas živi većina − zaključuje naš sugovornik.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] => [OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/buljubasic-kotarac-i-grupa-poduzetnika-ulozit-cemo-milijardu-i-pol-kuna-u-novi-raj-na-znjanu-201640 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=c49e9afb3c184588dcaeb35493ffa31d4cc31fdf [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Buljuba%C5%A1i%C4%87%2C+Kotarac+i+grupa+poduzetnika%3A+Ulo%C5%BEit+%C4%87emo+milijardu+i+pol+kuna+u+novi+raj+na+%C5%BDnjanu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fbuljubasic-kotarac-i-grupa-poduzetnika-ulozit-cemo-milijardu-i-pol-kuna-u-novi-raj-na-znjanu-201640 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fbuljubasic-kotarac-i-grupa-poduzetnika-ulozit-cemo-milijardu-i-pol-kuna-u-novi-raj-na-znjanu-201640 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => ‘Već šest godina imamo pripremljen plan da se na danas zapuštenoj gradskoj površini zaposli najmanje 300 ljudi’, poručuju Buljubašić i Kotarac / Joško Ponoš / CROPIX [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => splitski investitori kreću u izgradnju marine i hotela [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskasplitski investitori kreću u izgradnju marine i hotela

Buljubašić, Kotarac i grupa poduzetnika: Uložit ćemo milijardu i pol kuna u novi raj na Žnjanu

Piše PSD.
18. svibnja 2013. - 22:28
Slobodna doznaje da su splitski poduzetnici Juroslav Buljubašić i Zvonko Kotarac odlučili iz mrtvih dignuti zaboravljeni megaprojekt žnjanske marine, rive i lanca hotela. To ulaganje procjenjuje se na 1,5 milijardi kuna u prvoj fazi realizacije.

Domaće je domaće

Buljubašić, koji se godinama bavi brodarstvom, iznajmljivanjem jahti, ulaganjem u dionice i hotelijerstvom, te Kotarac, poznati građevinski poduzetnik, već su održali sastanke s još nekoliko dalmatinskih ulagača, a za najviše mjesec dana “uskrsnuće” projekta predstavit će javnosti. Sve nam je potvrdio i Buljubašić.

− Mi smo taj projekt predlagali 2007. godine, ali ni politika ni javno mnijenje nisu nam tada bili naklonjeni. Stoga, pokušajmo još jednom. A evo vidimo i što je danas sa Žnjanom − prazan i derutan...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. svibanj 2024 23:38