StoryEditor
Hrvatskaportret popularne povjesničarke

Bruna Esih, zvijezda hrvatske politike i ikona desnice: hoće li rođena Splićanka osvojiti Zagreb i tako započeti karijeru iz snova?

Piše Marina Karlović-Sabolić
23. veljače 2017. - 20:48

U zagrebačko političko grotlo, u kojemu se fotelja aktualnom gradonačelniku Milanu Bandiću ozbiljno drma, u kojemu se SDP i HNS mjesecima svađaju trebaju li zajedno podržati Anku Mrak-Taritaš ili ne, i u kojemu HDZ još ni ne zna koga bi kandidirao za gradonačelnika, lansirano je još jedno ime. Ono nezavisne saborske zastupnice Brune Esih, koja, prema neslužbenim informacijama, ozbiljno razmišlja o tome da se uključi u utrku za zagrebačku gradonačelnicu.

Esih bi, prema toj interpretaciji, mogla postati glavni adut desnice u Zagrebu i ozbiljno uzdrmati poziciju HDZ-a u tom gradu, koji se godinama održavao na vlasti zahvaljujući više ili manje otvorenoj suradnji s administracijom bivšeg SDP-ovca Bandića.

Bruna Esih do prošlih je parlamentarnih izbora široj javnosti bila potpuno nepoznata. Kao predsjednica Udruge "Hrvatski križni put" i znanstvena novakinja na Institutu "Ivo Pilar", Esih se spominjala kao autorica novoga zakona o lustraciji, koji je, na krilima konzervativne Karamarkove agende, trebao jasno odrediti status ljudi koji su u bivšemu komunističkom režimu obavljali visoke funkcije.

Karamarko je u mjesecima koji su uslijedili otišao u povijest, a Bruna Esih doživjela svoj zvjezdani trenutak. Na rujanskim parlamentarnim izborima izborila se za zastupnički mandat unatoč niskom 11. mjestu na HDZ-ovoj listi. I to zahvaljujući 10.471 preferencijalnom glasu u I. zagrebačkoj – za HDZ poslovično teškoj – izbornoj jedinici. Jedini koji je dobio više glasova od nje na listi bio je šef HDZ-a Andrej Plenković.

Majka troje djece

Bruna Esih udana je, majka je troje djece, rodom je Splićanka, životom Zagrepčanka, a podrijetlom Dalmatinka. Njezini korijeni, međutim, nisu splitski, nego – omiški. Otac Mate Brstilo, dugogodišnji ravnatelj Uprave za veterinarstvo u Ministarstvu poljoprivrede, dolazi iz Smolina pokraj Omiša, koji su, u davna vremena, pripadali Poljičkoj Republici.

Pokojna majka, pak, potječe iz Slimena, rodnog mjesta Josipa Pupačića, koje se također nalazi u omiškom kraju. Štoviše, njezina baka po majčinoj strani bila je Pupačićeva sestra. Bruna Esih tako ispada nećakinja jednog od najvećih hrvatskih suvremenih pjesnika.

Povjesničar Josip Jurčević Brunu Esih upoznao je na obrani diplomskog rada i – pokazat će kasniji tijek događaja – presudno utjecao na njezinu kasniju karijeru.

– Sasvim sam slučajno postao treći član povjerenstva pred kojim je Bruna na Hrvatskim studijima branila svoj diplomski rad. Akademik Jelčić bio je njezin mentor i on me zamolio da uđem u povjerenstvo. Svidio mi se njezin diplomski rad. Odmah sam vidio da ima i znanstveni i intelektualni potencijal i ponudio joj da, sukladno propisanoj proceduri, uđe u znanstveni sustav – kaže za "Slobodnu" Jurčević.

Tema njezina diplomskog na studiju filozofije i kroatologije bila je "Srpska propaganda i hrvatska šutnja". Iduće godine Bruna Esih postala je znanstvena novakinja na "Ivi Pilaru". S Jurčevićem je objavila i zajedničku monografiju "Čuvari bleiburške uspomene", o ustroju i djelovanju Počasnog bleiburškog voda, a ovaj je povjesničar desne provenijencije zna kao "marljivu, radišnu i upornu osobu" koja, prema njegovu mišljenju, ima perspektivu i u znanosti i u društvenom angažmanu.

Vođena idealima

I bivši HDZ-ov ministar kulture Zlatko Hasanbegović za Brunu Esih ima samo riječi hvale.

– Mi smo dugogodišnji prijatelji, suradnici i istomišljenici – kaže Hasanbegović. Brunu Esih on smatra iznimno principijelnom i dosljednom osobom, pravom, kako kaže, obiteljskom ženom.

– Ona ima osobine koje nedostaju hrvatskoj politici. Nije dio ničije interesne mreže. Jednostavno, nije vođena materijalnim interesom, nego idealima – zaključuje Hasanbegović.

Bruni Esih je angažman na temi žrtava nakon Drugog svjetskog rata osigurao i ulaz na Pantovčak. Upravo na Bleiburgu Esih se 2015. susrela s predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović, postavši te godine njezina posebna izaslanica na obilježavanju bleiburške obljetnice. I tako je, korak po korak, gradila poziciju s koje danas, sa svojom konzervativnom platformom, može krenuti u bitku za Zagreb.

Potpora Markić, Hasanbegovića, Šterca...

Ako se odluči na kandidaturu za zagrebačku gradonačelnicu, Bruna Esih bi mogla imati potporu čvrste desnice. Nagađa se da bi na njezinu stranu mogla stati Željka Markić iz udruge "U ime obitelji", HDZ-ov zastupnik Zlatko Hasanbegović, demograf Stjepan Šterc...

Hoće li ipak na HDZ-ovu listu?

U HDZ-u, stranci s čije je liste Bruna Esih ušla u Sabor, još nisu sigurni kako će čitava priča o njezinoj kandidaturi na koncu završiti. Dio HDZ-ovaca smatra da je Bruna Esih čvrsto odlučila ući u utrku za zagrebačku gradonačelnicu s namjerom da sa svojom nezavisnom listom pokuša ući u zagrebačku gradsku skupštinu.

Dio stranačkih dužnosnika je, pak, uvjeren da su priče o njezinoj kandidaturi tek dio igre kojom desna struja u vladajućoj stranci pokušava natjerati premijera Andreja Plenkovića da napravi ustupak. I upravo Brunu Esih postavi za službenu HDZ-ovu kandidatkinju za gradonačelnicu Zagreba.

Soliranje u Saboru

Iako je članica Kluba zastupnika HDZ-a, Bruna Esih ne priznaje pojam stranačke stege. Tako je, primjerice, u trenutku kada se u Saboru glasalo o novom glavnom ravnatelju HRT-a Kazimiru Bačiću, ona, zajedno sa Zlatkom Hasanbegovićem, odbila podržati Plenkovićev izbor za ključnog čovjeka na Prisavlju. Esih i Hasanbegović su prigodom glasanja sjedili u sabornici, no – za razliku od ostalih HDZ-ovih zastupnika – nisu željeli glasati ni za ni protiv Bačića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. lipanj 2021 00:17