StoryEditor
Hrvatskaparalelna stvarnost

Bruna Esih šokirala objavom na društvenim mrežama, ogorčeni građani joj poručili: 'Zaista je bolesno slaviti Hitlera!'

Piše Anita Belak-Krile
8. svibnja 2019. - 16:02

Na današnji dan prije 74. godine Zagreb je oslobođen od fašista, a za Brunu Esih to je bio duboko nesretan dan.

Predsjednica stranke Neovisni za Hrvatsku, saborska i gradska zastupnica objavila je na društvenim mrežama kako je 8. svibnja bio tragičan dan za hrvatsku povijest.

Danas, 8. svibnja, obljetnica je ulaska Jugoslavenske armije u opustjeli Zagreb. Događaj je to koji simbolizira pokolje i pljačku, a jugoslavensku okupaciju Hrvatske obilježilo je skidanje hrvatske i podizanje jugoslavenske zastave; zabrana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i obnova Jugoslavenske akademije; dokidanje studija hrvatskog jezika umjesto kojega se na Sveučilištu studira "narodni jezik“; Društvo književnika Hrvatske stupa na mjesto dotadašnjega Društva hrvatskih književnika, a umjesto "Lijepe naše“, na radiju se izvodi „Uz Tita i Staljina, dva junačka sina...“. Ta okupacija dokinuta je krvlju tek u Domovinskom ratu, kad su Hrvati pokazali da se Hrvatsku može osloboditi samo pod hrvatskom zastavom, ni pod kojom drugom! - napisala je Bruna Esih.

Ovom objavom na Facebooku Esih nije izazvala samo reakcije svojih obožavatelja s krajnje desnice koji u kometarima veličaju poglavnika Antu Pavelića nego i brojnih protivnika koji se zgražaju nad njezinim tvrdnjama. Evo nekih od tih reakcija:

- Zaista je bolesno slaviti Hitlera!

- Samo kukajte nad izgubljenom kvislinškom tvorevinom. Sretan vam svima dan oslobođenja grada Zagreba od fašizma!

- Zastupnice Esih, vi bi trebali djelovati u skladu sa Ustavom RH, djelovanje u suprotnosti s istim je kažnjivo zakonom. No, možda niste pročitali Ustav države u kojoj živite, a u kojoj vas plaćaju porezni obveznici iste koji poštuju Ustav za koji su mnogi i ginuli...

 

Njezinu objavu komentirala je i predsjednica stranke Start Dalija Orešković.

- Za Brunu Esih slom NDH je 'tragičan dan hrvatske povijesti'. Ona ponosno nosi svoje ustaštvo. Sramota - komentirala je Orešković.

Odgovorio joj je i SDP-ov zastupnik Arsen Bauk.

HNS: Jedini pad 8. svibnja je pad ljudskih standarda Brune Esih​

Hrvatska narodna stranka - liberalni demokrati (HNS) nazvala je sramotnom izjavu u kojoj je predsjednica stranke Neovisni za Hrvatsku Bruna Esih na svojoj facebook stranici navela da 8. svibnja predstavlja "obljetnicu pada Zagreba i tragičan dan hrvatske povijesti".

"Nepojmljivo je da netko u 2019. promovira ustaštvo i mi u HNS-u, kao liberalnoj stranci koja se zalaže za otvoreno i tolerantno društvo to najstrože osuđujemo", rekao je glasnogovornik HNS-a Maro Alavanja , reagirajući na izjavu Esih o 74. obljetnici oslobođenja Grada Zagreba od fašista.

Po njegovim riječima jedini pad koji se dogodio 8. svibnja je pad ljudskih standarda Brune Esih.

"Posebno je skandalozno što se gospođa kandidira na izborima za Europski parlament, gdje bi, pretpostavljam, promovirala fašizam? To je krajnje sramotno", zaključio je Alavanja.

Saborski zastupnik Arsen Bauk (SDP) poručio je u srijedu kako bi se o statusu zastupnice Brune Esih (NRH) na facebooku naslovljenom "Obljetnica pada Zagreba - tragičan dan hrvatske povijesti" morali očitovati predsjednica Republike, čija je bila posebna izaslanica, te predsjednik HDZ-a s čije je liste Esih ušla u Hrvatski sabor.

Naveo je da je tijekom okupacije grada ubijeno 18 tisuća Zagrepčana, da ih je u NOB-u poginulo 26 tisuća, od kojih je ubijeno i osam tisuća pripadnika židovskog naroda. Narodnooslobodilačkoj vojsci priključilo se 50 tisuća Zagrepčana, iz Zagreba je bilo 28 narodnih heroja, naveo je.

Bruna Esih koja je i zastupnica u Hrvatskom saboru i zagrebačkoj Gradskoj skupštini navela je u objavi naslovljenoj „Obljetnica pada Zagreba – tragičan dan hrvatske povijesti” da obljetnica ulaska Jugoslavenske armije u opustjeli Zagreb simbolizira pokolje i pljačku.

"Jugoslavensku okupaciju Hrvatske obilježilo je skidanje hrvatske i podizanje jugoslavenske zastave; zabrana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i obnova Jugoslavenske akademije; dokidanje studija hrvatskog jezika umjesto kojega se na Sveučilištu studira 'narodni jezik'; Društvo književnika Hrvatske stupa na mjesto dotadašnjega Društva hrvatskih književnika, a umjesto 'Lijepe naše', na radiju se izvodi 'Uz Tita i Staljina, dva junačka sina...' Ta okupacija dokinuta je krvlju tek u Domovinskom ratu, kad su Hrvati pokazali da se Hrvatsku može osloboditi samo pod hrvatskom zastavom, ni pod kojom drugom", napisala je Esih.

(Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

25. rujan 2020 16:10