StoryEditor
Hrvatskaatraktivna lokacija

Brodarskom institutu u Zagrebu odblokiran račun, a direktor Igor Tripković kaže: Mnogi su se htjeli domoći naših 120.000 kvadrata za jednu kunu

7. listopada 2020. - 12:14
Igor TripkovićDamir Krajač/Cropix

Mnogi su htjeli preuzeti Brodarski institut zbog 120 tisuća kvadrata prekrasnog prostora punog zelenila na lokaciji udaljenoj deset minuta od centra grada. Građevinski lobi tu je vidio priliku. Puno tih pokušaja je propalo, jer svatko je htio ovu instituciju dobiti za kunu, pa dobiti kredit i izgraditi zgrade, te tako pobrati vrhnje.

Kaže nam to Igor Tripković, direktor te državne institucije smještene u Novom Zagrebu, iza koje je 72 godine duga tradicija.

- Prošla su vremena kupnje firme za jednu kunu. Ovu instituciju ne čini samo 120 tisuća kvadrata zemljišta. Uvjet da se postane naš strateški partner je da Institut ne samo opstane, nego da razvija i druge tehničke djelatnosti koje nisu vezane za brodogradnju i postane Tehnički institut Hrvatske - nastavlja Tripković.

Naime, Brodarskom institutu je nakon više od godinu i pol dana odblokiran poslovni račun. Za skidanje blokade računa te državne institucije i za uređenje laboratorija radi pune komercijalizacije kako bi početkom sljedeće godine Institut krenuo s novim planom poslovanja osigurano je 3,5 milijuna eura.

Iz poslovnih razloga još se ne može znati tko je taj partner ili partneri koji su osigurali značajan novac. Samo smo dobili potvrdu da nisu Kinezi koji su već dolazili na sastanke.

- U svibnju prošle godine Institut je posjetila delegacija kineske brodograđevne kompanije China Shipbuilding Industry Corporation. Naš je glavni interes bio predložiti kineskim partnerima sudjelovanje u financiranju naših razvojnih projekata kako bi se oni znanstveno i tehnički razvili do kraja, s tim da ih oni potom komercijaliziraju, uz pravo Instituta na intelektualno vlasništvo.

-"Brodarski" je, s druge strane, bio sklon sudjelovati u razvoju nekih od projekata CSIC-a, a koji bi se uz njihovu participaciju lakše plasirali dalje na EU tržište. Na taj je način "Brodarski" sebi mogao osigurati potrebne prihode i razviti znanstvenu komponentu predviđenu programom restrukturiranja. Međutim, sve je ostalo na tom posjetu - kaže direktor Tripković.

image
Makete za testove


- Brodarski institut od 1992. godine nije na državnom proračunu i djeluje na komercijalnim osnovama. Kako su hrvatska brodogradilišta kopnula, ostajali smo bez posla, pa smo se još više okrenuli prema inozemstvu. Trenutačno 90 posto naših bazenskih ispitivanja radimo za brodogradilišta iz Sjeverne Amerike, Azije i Europe - kazuje nam Tripković, dok nas s Martom Pedišić Buča, predstavnicom radnika u Nadzornom odboru, provodi kroz devet laboratorija.

Od njih je najveći onaj s 276 metara dugim bazenom (što je dužina kao gotovo šest olimpijskih bazena) za ispitivanje modela brodova, za koji napominju kako se za njegovu gradnju u bivšoj državi nije štedjelo, a da se sada gradi, koštao bi par desetaka milijuna eura.

- Trenutačno najviše radimo s Italijom za koju obavljamo ispitivanja motornih jahti koje će biti dužine 30 do 50 metara. Za kanadskog naručitelja u kavitacijskom tunelu radimo na znanstvenoistraživačkom projektu koji je potpomognut od strane kanadske vlade. Ljudi nas prepoznaju u svijetu - nastavlja direktor Tripković.

Naglašava kako će aktiviranjem laboratorijske infrastrukture Brodarski institut na tržištu ponovno nuditi usluge koje, zbog financijske krize, nije bio u mogućnosti nuditi.

- Za naše usluge zainteresirani su kupci iz Hrvatske, ali i iz drugih zemalja EU-a - dodaje.
Sad im je, kaže, cilj ojačati sve laboratorije kako bi Brodarski institut funkcionirao kao institut tehničkih znanosti koji će odrađivati poslove koje drugi ne mogu. S 44 zaposlenika planiraju doći na 70.

- Također, ponovno smo pokrenuli razgovore o suradnji s Hrvatskom ratnom mornaricom radi poboljšanja maritimnih sposobnosti postojećih plovila i prenamjene topovnjača u patrolne brodove. Ta suradnja je prije stala jer Brodarski institut s 44 zaposlena ne može raditi sve ono što smo mogli prije s većim brojem zaposlenika. Naime, 2018. i 2019. zbog financijskih razloga otišao nam je velik broj vrijednih ljudi. Oni koji su ostali imaju neprocjenjivo znanje, a neki od onih koji su otišli spremni su se vratiti - ističe direktor Tripković.

image
Prošle godine Institut je prodao ledinu od 8000 kvadrata na kojoj se, prema GUP-u, ne smiju graditi neboderi

Deblokadom se otvara prostor za osiguranje dugoročne samoodrživosti Instituta i nastavak rada radnicima koji su unatoč financijskoj krizi i neizvjesnosti rada i primanja plaća izvršavali sve preuzete obveze prema naručiteljima u roku i bez reklamacija.

Napominje da od 120 tisuća kvadrata, Institut koristi 35 tisuća do 40 tisuća kvadrata.
- Ostalo je parkiralište, zatim zaštićena zelena zona u kojoj su neke biljne vrste kojih nema ni u Botaničkom vrtu...

Prošle godine raspisali su natječaj za prodaju osam tisuća kvadrata zemljišta koje gleda na Aveniju Većeslava Holjevca.

- Radi se o ledini bez građevine, za čiju smo prodaju dobili odobrenje Grada Zagreba i tadašnjeg Ministarstva državne imovine jer je ovaj Institut kulturno dobro. Javila su se dva ponuđača. Po GUP-u tamo se mogu graditi objekti opće društvene namjene, npr. starački dom, vrtić, škola, dvorana, kongresni centar..., odnosno po trenutnom GUP-u nije dopušteno graditi neboder. Što će tamo raditi investitor i je li tražio izmjene GUP-a, to nije naša stvar - rekao nam je direktor Tripković ne otkrivši ime kupca zemljišta i dodao:

- Ne namjeravamo više ništa prodavati. Ako se bude gradilo, to će biti u dogovoru s potencijalnim partnerom u kontekstu razvoja Instituta.

Trgovačko društvo izvan svake logike


Direktor Tripković napominje kako je zbog niza administrativnih razloga malo projekata na koje Brodarski institut može aplicirati radi dobivanja sredstava iz EU fondova.

- Mi smo institut koji bi po logici stvari trebao biti ustanova, ali smo registrirani kao trgovačko društvo. Taj koncept Europa ne prepoznaje. Izuzetak su sredstva za obnovu infrastrukture kulturnog dobra, što Brodarski institut jest.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

04. prosinac 2020 07:57