StoryEditor
Hrvatskasporna najava

Brnjac o uvjetovanju potpora poduzetnicima: Glavni je cilj odvojiti odgovorne od neodgovornih i bolja sezona od lanjske. Ali pričekajmo prijedlog ministra rada

5. srpnja 2021. - 15:52

Pričekajmo prijedlog ministra rada Josipa Aladrovića oko mjera potpora za radnike, a glavna poruka i cilj svima nama je odvojiti odgovorne od neodgovornih i bolja sezona od lanjske, izjavila je u ponedjeljak ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac na novinarske upite o potporama za radnike u turizmu, cijepljenju i sezoni.

"Te mjere će ministar Aladrović svakako predstaviti prvo socijalnim partnerima i poslodavcima i bit će u skladu i s Ustavom i sa zakonom. Nakon toga vidjet ćemo, ali ne smijemo kažnjavati odgovorne zbog neodgovornog ponašanja pojedinaca", rekla je ministrica, napominjući da se te mjere očekuju ovaj tjedan.

Na ta i druga pitanja novinara oko veze cijepljenja i potpora za radnike te odvijanju sezone odgovarala je zajedno s direktorom Hrvatske udruge turizma (HUT) Veljkom Ostojićem nakon predstavljanja projekta HUT-a i četiri ministarstva za besplatno ljetovanje školske djece iz škola s potresom pogođenih područja Sisačko-moslavačke županije.

Ministrica je kazala i da cjepivo nije obvezno, ali je na svima nama odgovornost želimo li biti zarazni i prenositi to ili ne, kao i da svim preporučuje uzimanje covid potvrda jer je s njima "sve lakše pa i u turističkom sektoru".

"Prvo je ove godine sigurnost i sve što se poduzima u turizmu da se zaštite i turisti i zaposleni, za što je tu projekt 'Safe stay..', a onda su po važnosti tu covid potvrde, koje služe i za ulazak u zemlju, i dodatni su aspekt sigurnosti", rekla je ministrica.

Naglasila je da se i time, kao i drugim mjerama u zemlji žele zadržati sadašnje dobre brojke u turizmu te da se veći dio zaposlenih u turizmu cijepio, ali  ne zna točno njihov broj.

Turistički sektor se među prvim cijepio, a cijepi se i dalje

I direktor HUT-a Ostojić smatra kako je važno zadržati dobre brojke u turizmu, u kojemu su se zaposleni među prvima cijepili.
"Među članicama HUT-a, a to je 10-ak najvećih hotelskih kuća u Hrvatskoj, do sada se cijepilo oko 70 posto zaposlenih. Cijepi se i dalje svaki dan i vjerujem da što se tiče tog dijela sezone neće biti problema.

Svi znamo o čemu ovisi uspjeh ove sezone, o cijepljenju i poštivanju mjera. Hotelijeri će svoj dio posla odraditi, a podsjećam i da smo lani, kada nismo imali cjepivo i puno manje znali o virusu, nismo imali nijedan slučaj zaraze u našim komercijalnim objektima", istaknuo je. 

Na pitanje kako će se poslodavci u turizmu nositi sa zaposlenima koji se ipak ne žele cijepiti, rekao je kako je uvijek "više za mrkvu nego batinu" i misli da bi se u suradnji s Vladom i mjerama i njih moglo 'animirati', a najbolji motivator je novac i tu ima prostora za odluke koje će poslodavcima omogućiti nagrađivanje onih koji su se cijepili.

Nedostatak radnika najveći problem i izazov - danas nedostaje 15 tisuća radnika

Ostojić je upozorio kako je najveći problem u turizmu ponovo nedostatak radne snage te da danas već nedostaje oko 15 tisuća radnika, od čega oko pet tisuća u hotelijerstvu, a oko deset tisuća u restoraterstvu. Zbog toga se, dodaje, neki objekti neće ni otvoriti, a nekima će pasti kvaliteta jer nemaju dovoljno radnika.

"Uz epidemiološku situaciju, radna snaga je u turizmu sada najveći izazov i morat ćemo već za iduću sezonu napraviti ozbiljne promjene i oko uvoza radnika i u zakonu o strancima, jer ovo što je sada neodrživo. Sustav se mora mijenjati, prije svega digitalizirati, a ne da još moramo nositi papire u urede oko uvoza radnika, a i ta procedura traje predugo da bi nam sada, kada je sezona već tu, mogla brzo dati radnike uz ovakav način rada", upozorio je Ostojić.

Više kontrole i automatizacije, a za sada se za domaće turiste ne traže potvrde

I ministrica i Ostojić složili su se da u turizmu ove sezone treba više kontrole provedbe i poštivanja mjera te da se nkako ne smije dogoditi ono što se lani dogodilo.

"Lani je u kolovozu, zbog neodgovornih pojedinaca i objekata, sezona naprasno prekinuta. Zato na dnevnoj osnovi treba pratiti i kontrolirati provođenje i poštivanje mjera i prevenirati sve što je moguće da se to ne ponovi. Treba i više kontrole na terenu i u samim destinacijama, što dosta ovisi i o lokalnim i regionalnim stožerima, a treba i svugdje gdje je moguće automatizirati ulaske na koncerte, u objekte i drugo s covid potvrdama tj. uvoditi uređaje za skeniranje QR kodova s potvrda, a ne da netko negdje ulazi bez toga samo zato što se s nekim poznaje", upozorio je Ostojić.

Za sada se ne razmišlja da se od domaćih turista traže covid potvrde, ali se i oni moraju pridržavati mjera. Ako situacija ostane kakva je, nema potrebe za novim mjerama, ali ako se sitaucija pogorša ništa ne treba isključiti, poručio je.

Sezona bi mogla biti više na tragu 2019. nego 2020.

Ostojić je rekao da se za sada vijesti o širenju novih sojeva virusa ne odražavaju na rezervacije, koje su i znatno bolje nego lani, a očekuje se i da sezona potraje bar do studenoga i donese daleko bolji rezultat nego lani.
"Ako sve bude kako je sada i ništa se ne pogorša, s rezutlatima ove sezone mogli bi biti bliže 2019. nego 2020., koju treba i što prije zaboraviti ", zaključio je Ostojić.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2022 12:50