StoryEditorOCM
Hrvatskanižu se afere

Branko Šerić o stanju u pravosuđu: Mnogim bi sucima ‘omrznula‘ funkcija kad bi sigurnosna provjera postala obvezna. Sad se biraju ‘doživotno‘, a nitko ih ne kontrolira

Piše Marina Karlović-Sabolić
14. siječnja 2022. - 20:56

Još prošle godine afera s osječkim sucima koji su šurovali sa Zdravkom Mamićem otkrila je tektonsku pukotinu u hrvatskom pravosuđu.

Uhićeni suci nisu prošli sigurnosnu provjeru punih 11 godina. I to iz potpuno bizarnog razloga. Provjeru, naime, nisu zatražili njihovi nadređeni. Da je ona napravljena redovitije, možda se moglo spriječiti da odluke na suđenju Dinamovom gazdi donose suci za koje se sumnja da ih je on podmitio.

'Čepinski klan'

Za sada je nejasno kada je zadnji put sigurnosnu provjeru prošla zamjenica županijskog državnog odvjetnika Suzana Stupar za koju tjednik Nacional tvrdi su je prisluškivali istražitelji USKOK-a zbog sumnje da je preko supruga odavala službene podatke pripadnicima tzv. čepinskog klana. Ono što se zna jest da je Suzana Stupar na usavršavanju na Sudu Europske unije. Te da se dečki iz Čepina, tako barem tvrdi Nacional, po zagrebačkim kafićima hvale da imaju "svoju curu na sudu u Luksemburgu". To smo pitanje postavili čelnim ljudima Županijskog državnog odvjetništva u Vukovaru, ali do zaključenja ovog izdanja nismo dobili nikakav odgovor.

Poznati splitski odvjetnik Branko Šerić u tri je navrata bio izabran za suca. Prvo na Općinskom sudu u Splitu, potom i na Okružnom sudu, a zatim i na Županijskom sudu u Zagrebu. U sva je ta tri puta mandat bio ograničen na osam godina, nakon čega se ponovno natjecao za mjesto suca.

– Vodili smo računa kako se ponašamo. Ograničenje mandata nosilo je sa sobom i obveze i odgovornosti, i toga smo bili svjesni pa nam nije trebala sigurnosna provjera. Sad kad je sudac izabran "doživotno" smatram da prilikom prijave za mjesto suca kandidati moraju u startu pristati na sigurnosnu provjeru. Mnogi će i pobjeći kad vide da je ona obvezna – kaže u izjavi za Slobodnu Dalmaciju Šerić. On ističe da bi se svi detalji takve sigurnosne provjere trebali urediti zakonom. I da bi svaki sudac trebao imati pravo vidjeti rezultat rada sigurnosnih službi koji se na njega odnosi.

Svakih 5 godina

– Sigurnosna provjera nije samo mišljenje i stav neke agencije, nego mora biti zasnovana na činjenicama. Ako u okviru provjere pitaju susjede ili anonimno anketiraju njihove kolege na sudu, od kojih možda postoje i oni kojima se sudac i zamjerio, onda ta provjera ne vrijedi ni pišljiva boba – smatra Šerić. U rezultatima je stoga, ističe on, nužno pozvati se na izvore, a suci bi, prema potrebi, unaprijed trebali pristati na sigurnosne provjere tijekom svoje karijere.

Ministarstvo pravosuđa i uprave problem je, čini se, shvatilo ozbiljno. I u novoj verziji Zakona o sigurnosnim provjerama predviđa da se one provode svakih pet godina. Za sada strogu kontrolu prolaze samo tzv. uskočki suci i odjel ratnog zločina. Dok se u ostalim slučajevima provjera provodi samo ako je naloži predsjednik suda ili županijski državni odvjetnik. Bez neke velike obveze. U Vladi smatraju da bi, kada već Zakon ne daje ovlasti čelnoj osobi u pravosuđu da pokrene stegovni postupak, ako provjera ukaže na neke sumnjive radnje, to moglo provoditi Državno sudbeno vijeće.

No Opća sjednica Vrhovnog suda nedavno je takve ideje dočekala na nož, jednoglasno se usprotivivši periodičnim sigurnosnim provjerama. Tvrde da je odredba "diskriminatorna u odnosu na suce kao dužnosnike sudbene vlasti jer se u sklopu ravnopravnosti tri državne vlasti, takve periodične provjere ne predviđaju niti se propisuju za nositelje izvršne i zakonodavne vlasti". Pa ispada da bi hrvatski suci, prema njihovom mišljenju, bili jedini u čitavoj Europskoj uniji podvrgnuti takvim provjerama.

SLUČAJ DRAŽENA JELENIĆA
SOA nije znala da je mason

Nevjerojatno, ali istinito: sigurnosna provjera, prema sadašnjim pravilima, nije potrebna za kandidate za glavnog državnog odvjetnika.
Ta je nelogičnost otkrivena tijekom afere s članstvom Dražena Jelenića u masonskoj loži u veljači 2020. godine. Tada se postavilo pitanje kako to da SOA nije znala da je glavni državni odvjetnik mason.
Zakon, naime, predviđa da se provjeravaju "osobe koje se primaju na rad ili rade u specijalnim tijelima za suzbijanje organiziranog kriminala i korupcije". Jelenić je stoga prošao provjeru kada se prije 18 godina zaposlio u USKOK-u. No ne i kada je došao na čelno mjesto u državnom odvjetništvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. ožujak 2023 00:07