StoryEditor
Hrvatskasastanak u ministarstvu

Branitelji i turistički vodiči udružili se u obrani istine o Domovinskom ratu i zaštiti struke

Piše PSD
9. ožujka 2017. - 16:05
mimohodmaslenica

Domovinski rat treba uključiti u program obrazovanja turističkih vodiča, zaključeno je na sastanku u Ministarstvu  turizma gdje su bili predstavnici Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata i predstavnici turističkih vodiča  Hrvatske.

Budući da je i sam ministar turizma Gari Cappelli hrvatski branitelj, odmah je prihvatio predloženu temu i složio se da istu treba sustavno i stručno obraditi. Predlagači – ministar hrvatskih branitelja i predstavnici Udruge specijalne policije iznijeli su okvirni plan projekta koji bi uključio povjesničare iz Instituta Ivo Pilar, Instituta za povijest i  Dokumentacijskog centra Domovinskog rata, kao najmjerodavnije stručnjake za obrađivanje osjetljive i iznimno važne povijesne građe iz doba Domovinskog rata. U rad na sadržaju bilo bi uključeno i Ministarstvo obrazovanja i  Ministarstvo vanjskih poslova.

Turistički vodiči imaju problem, jer nema sustavno i stručno obrađene literature koja bi na jedinstven i istinit način obuhvatila događaje za vrijeme Domovinskog rata, već se vodiči snalaze kako tko zna i umije.

Naime, turisti koji posjećuju našu lijepu Domovinu jako često dolaze s predrasudama i netočnim informacijama o događajima iz  Domovinskog rata (primjerice; da je u Hrvatskoj bio ''građanski rat'', da su osloboditeljske akcije Bljesak i Oluja ''udruženi zločinački pothvat'', da je prva žrtva Domovinskog rata Josip Jović poginuo od „prijateljske vatre“ hrvatskih snaga i niz drugih primjera koji se mogu naći u stranim medijima).

Zahtjev je da se u obavezan dio predmeta 'Hrvatska povijest' u Pravilniku o stručnom ispitu za turističke vodiče i ispitnom programu za turističke pratitelje uvrsti Domovinski rat (kako za domaće, tako i za strane turističke vodiče) na način da se građa segmentira po županijama i da se uz uvodnu priču o razlozima, okolnostima i posljedicama, napadačima i napadnutima u Domovinskom ratu, u program uvrsti i posebna priča prilagođena lokalitetima, mjestima i gradovima u županijama.

Plan je i da se u turističke karte ucrtaju sva mjesta gdje su se zbili važni događaji, masovne grobnice i muzeji stalnog postava Domovinskog rata kao zaštićeni lokaliteti. Turistički vodič uz potporu Udruge specijalne policije zahtjevali su izmjenu spornog Pravilnika za priznavanje stranih kvalifikacija te obavezno obrazovanje i provjera znanja stranih vodiča pogotovo što takvu praksu imaju Italija, Grčka, Cipar...

Stranim turističkim vodičima može se dozvoliti rad samo uz obavezno stručno obrazovanje, izvedenu praksu i provjeru znanja, navodi se u priopćenju Udruge specijalne policije i turističkih vodiča.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2022 16:20