StoryEditor
Hrvatskaministar u aržanu

Božinović: U Splitu se pokazalo da je moguće održati utakmice s više tisuća posjetitelja, na jesen će svi na tribinama morati imati te Covid putovnice

24. srpnja 2021. - 16:53

Potpredsjednik Vlade i načelnik Nacionalnog stožera Civilne zaštite Davor Božinović govorio je danas u Aržanu, gdje je stigao zbog održavanja 25. memorijalnog malonogometnog turnira "Josip Jović", o provođenju novih epidemioloških mjera, o organizaciji nogometnih utakmica i obilježavanju Dana pobjede u Kninu.

- Nakon 17 mjeseci iskustva s pandemijom znamo da su događaji koji okupljaju veliki broj ljudi, ukoliko se ne drže mjera, zapravo mjesta odakle se zaraza može širiti velikom brzinom. To su takozvani super-širitelji i nove mjere se zapravo koncentriraju na nadzor prije svega lokalnih jedinica i stožera civilne zaštite.

Imamo sada po svim krajevima toliko manifestacija, pogotovu u priobalju i teško ih je sve iskontrolirati ukoliko ne postoji angažman svih, ne samo struktura vlasti, već i svih službi koje se mogu angažirati na terenu. Uvjeren sam prilično da ćemo uz  suradnju svih naših građana ovu sezonu izgurati bolje nego što je to bilo prošle godine i sa boljim brojkama. Kontakti sa stožerima županija i gradova su stalni, svakodnevni.

Siguran sam da smo spremni uhvatiti se u koštac sa sadašnjom situacijom, jer će svaki grad, svaka županija pripremiti se kako danas-sutra ne bi bile u nekim težim situacijama. Znači ako procjene da bi neka manifestacija mogla donijeti nevolje, neće je odobriti.

Što se tiče nogometa, vidjeli smo ovu utakmicu u Splitu pa će netko reći na žalost, a netko će reći na sreću što u ovoj pandemiji nemamo više utakmica gdje ima više tisuća posjetitelja. Važno je provesti sve one mjere koje su propisane, kao uostalom i za manje događaje.

Ono što se mijenja u ovih šest županija i dijelu Ličko senjske županije je to da na utakmicama svi gledatelji moraju imati Covid putovnice, znači da su cijepljeni ili su preboljeli ili friško testirani. Pokazalo se to sada u Splitu da je to moguće i na jesen će svi na tribinama morati imati te putovnice. Organizatori takvih utakmica, lokalni stožeri i policija će vršiti kontrolu takvih događaja i budite uvjereni da će to tako biti.

Za događaje poput obilježavanja obljetnica i javnih okupljanja iznad tisuću ljudi Hrvatski zavod za javno zdravstvo radi poseban epidemiološki okvir. On će u obzir prije svega uzeti zaštitu zdravlja ljudi, ali sve se to može napraviti otprilike kao i lani, pa da nam i najveća naša obljetnica u Kninu prođe bez izviješća o zarazi i siguran sam da će to tako biti.

item - id = 1115013
related id = 0 -> 1129252
related id = 1 -> 1128723
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. rujan 2021 22:32