StoryEditor
Hrvatskaministar upozorava

Božinović: Imamo miks delte i omikrona, a u Dalmaciji rast broja novozaraženih u sve četiri županije. Zatvoreni prostori su opasnost

Piše PSD.
17. prosinca 2021. - 11:04

Prilikom posjeta svečanost obilježavanja završetka razminiranja Zadarske županije, ministar Davor Božinović osvrnuo se i na situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj te građanima uputio apel za predstojeće blagdane. 

Što se Nove Godine tiče, kazao je da su u ovom trenutku fokusirani na praćenje situacije s koronavirusom.

“Delta varijanta je bila puno brža od ranijih, a omikron je višestruko brža u odnosu na deltu. Imamo miks te dvije varijante virusa i moramo o tome voditi računa. Primjerice, Velika Britanija je dvaput rušila dnevno zaraženih osoba od početka pandemije”, kazao je Božinović.

Istaknuo je da je u Dalmaciji rast novozaraženih u sve četiri županije.

“Pozivat ćemo ljude da što više borave na otvorenom. Zatvoreni su opasnost. Imali smo nekoliko slučajeva u Europi gdje je omikron zarazio ljude u zatvorenoj prostoriji”, podsjetio je ministar.

“U Južnoj Africi je puno mlađe stanovništvo i tamo je ljeto. Znamo da se tada manje širi. Mi ulazimo u zimu, sve će se više ljudi zatvarati i strahovito je važno da svatko vodi brigu o sebi i ne podcijenjuje situaciju”, upozorio je.

Kazao je da su donesene nove mjere i s obzirom na situaciju u Europi ne mogu ići u popuštanja.

“Ukoliko brojevi ne budu rasli i ako će se održati trend laganog pada – razgovarat ćemo. Sve što bih sada rekao bilo bi neodgovorno jer nitko ne zna što će se dogoditi u sljedećih par dana”, kazao je i istaknuo da nitko, pa ni struka, ne može sa sigurnošću reći što će biti, prenosi Dnevnik.hr.

“Činjenica je da imamo određen broj slučajeva i sve što smo do sada naučili, realnije je očekivati da je toga više nego manje”, rekao je Božinović za omikron varijantu.

“Trebamo pričekati i vidjeti hoće li ovi veliki europski brojevi dovesti do više hospitalizacija”, rekao je ministar.

Rekao je da se sugerira da se Nova Godina slavi vani, a da vjernici misu prate preko televizije.

“To je sigurnije za sve”, smatra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. kolovoz 2022 20:23