StoryEditor
Hrvatskaeuharistijsko slavlje

Bozanić propovijedao, političari u prvim redovima slušali: Radnici u Puli i Rijeci mjesecima dolaze na posao, a ne dobivaju plaću. Kako je to moguće? Problemi su se skrivali pod tepih zbog interesa moćnika...

Piše Hina
21. travnja 2019. - 17:18

Svečano uskrsno euharistijsko slavlje u zagrebačkoj Katedrali predvodio je u nedjelju zagrebački nadbiskup i kardinal Josip Bozanić ističući kako nam je i danas potrebna snaga uskrsne odlučnosti te poželio da sve uvijek prati uskrsna radost.  

Na misi je sudjelovao i apostolski nuncij u Hrvatskoj Giuseppe Pinto. Uz brojne vjernike, na misi su bili i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i ministri te predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i saborski zastupnici.

U homiliji se kardinal Bozanić osvrnuo na radnike brodogradilišta u Puli i Rijeci rekavši kako mnogi "vapaji govore o tome da radnici ondje mjesecima dolaze na posao, a ne dobivaju nikakvu plaću i to u dijelovima domovine za koje sa kaže da su najrazvijeniji".

"Kako je to moguće? Sigurno da o tome znaju ljudi iz politike, kako iz lokalne tako i one najviše. Moguće je da se trebaju rješavati problemi koji su se dugo skrivali pod tepih zbog interesa moćnika, no u takvim igrama i računicama na kraju strada mali čovjek", rekao je Bozanić te pozvao odgovorne da u rješavanju nelakih zadataka ne izgube iz vida malog čovjeka koji nije zaštićen.

"Molimo za njih, za odgovornost i hrabrost i da se izvrši operacija gdje je nešto bolesno i da se uvijek ima u vidu malog čovjek koji je često najmanje kriv za naneseno zlo. Molimo za mudrost koja će uvijek imati u vidu dobro Hrvatske i hrvatskog društva, za uskrsnu radost i mudrost za sve obitelji, djecu mlade" , rekao je Bozanić. 

Bozanić je na misi, istaknuo kako je Uskrs za kršćane u središtu vremena, a svaka nedjelja mali Uskrs.

U središtu nedjelje je misa. U njoj se susreće Isusa, baš kao što su ga susreli i učenici na putu u Emaus, dodao je.

"Danas, na Uskrs, zagledani smo u Krista, jutarnju Danicu koja ne zna zalazak.To je Krist uskrsli, povratnik od mrtvih koji svijetli svakom čovjeku..Isusov prijelaz i naš je prijelaz iz staroga u novog čovjeka", istaknuo je Bozanić.

"Danas je dan radosti i željeli bismo da nas uskrsna radost uvijek prati. Molimo da uskrsna radost u našim danima bude snažnija od naših strahova i razočaranja koji nas pritišću i muče u uvlače u teškoće, privikavaju nas na tamu tako da sve gledamo negativno.

"Uskrs je pobuna protiv grijeha, smrti, ništavila, protiv samoće i oholosti koja razara život i ubija čovjeka, protiv ruganja i preziranja ljudske ranjivosti. Uskrs je pobuna protiv poniženja, omalovažavanja ljubavi onoga koji nije spasio sama sebe nego je do kraja opraštao i molio za svoje progonitelje, za svoje neprijatelje", rekao je Bozanić. 

Upitao je i kako u susretu s vidljivim zlom reagirati na ljubav, imati pouzdanja u čovjeka izranjenog i osuđnog, preopoznati u njegovom završetku na križu Krista Osloboditelja i Spasitelja te odgovorio kako mir i zadovoljstvo koji uvijek ostaju u nama i koje nam nitko ne može oduzeti pa ni smrt je ono dobro što ga dajemo drugima.

"Ljubav  i velikodušnost, ono što iskrena srca dajemo drugima - darivanje na dobro drugih- nikada nije izgubljeno", poručio je Bozanić.

Isus u susretu s nama nikad ne počinje od naših grijeha, otpora i zla koje smo učinili i, kao s učenicima na putu, nastavlja iznova tumačiti. Njegova riječ raste u onima  koji je čitaju i nastoje razumjeti na putu života, rekao je.  

Istaknuo je i kako je uvjeren da svaka odluka koja se donosi u molitvi i predanju Uskrslom može dati pokretačku snagu.

"Potrebna nam je i danas i osobno i u svim slojevima naše domovine snaga uskrsne odlučnosti. U skladu s njom djelovali su mnogi, a među njima je i blaženi Alojzije Stepinac koji je svoju odlučnost napajao na vrelu vjere u uskrsloga Krista i njegovu Crkvu, odlučan da nikad ne prestane djelovati iz istine, ostane uz svoju crkvu i narod i ne napusti svoju domovinu", rekao je Bozanić. 

"Najdjelotvorniji način suočavanja sa zlom, počevši od malih ili većih nepravda kakvih su puni naši odnosi, očituje se u našoj spremnosti da to suočavanje usvojimo tako da to trpljenje postaje i naše trpljenje pa i onda kada nas se izravno ne tiče... Nepravda dovodi do trpljenja mnogih. Ona pokušava razoriti nadu da je moguće živjeti drukčije odnose. Kristov križ kojega smo i mi dio čuva nadu i pouzdanje", rekao je Bozanić i dodao kako nam je u Hrvatskoj nada najpotrebnija u trenucima kada s čini da smo slabi i stavljeni pred snagu koja ne računa s Bogom i izruguje važnost Kristove blizine.

"Molimo za nadu koja je Božja blizina, dar Kristova uskrsnuća i snagu da u lice gledamo zlo i nepravdu ne dopuštajući da unište našu nadu", istaknuo je kardinal.

 

"Za Isusove učenike i učenice bilo je najbolnije iskustvo Isusove smrti jer je ostavljala ranu, gubitak njegove blizine. Ali vjera i ljubav nisu prestajali čuvati nadu te blizine. Čežnja za blizinom dovodi iz pod križ, ali i na grob koji je u jutro uskrsnuća ostao prazan. U Krisovu uskrsnuću i pobjedi nad grijehom, nad udaljenošću od Boga nalazi se naša vječnost i u tom daru pozvani smo druge darivati, noseći im Božju blizinu. To možemo ne svojom snagom nego tako da budemo blizu Boga, da čujemo što nam govori, da osjetimo dodir njegova milosrđa", zaključio je Bozanić.

Pozvao je na molitvu za žrtve ratova i razaranja, za mir u svijetu, za bolesne i napuštene, osamljene, bolesne i klonule, pritisnute raznim tjelesnim i duhovnim teškoćama, a posebno za mlade da im se osigura dostojna budućnost poželjevši svima blagoslovljen Uskrs "da se naši životi preobraze u ostvarenju uskrsne nade".    

Misu su svojim pjevanjem uveličali Zagrebački katedralni koralisti.

Plenković: Činimo dodatne napore u zahtjevnim okolnostima

Nakon što je zagrebački nadbiskup i kardinal Josip Bozanić u homiliji na Uskrs pozvao odgovorne da se uhvate u koštac s problemom radnika brodogradilišta koji mjesecima ne dobivaju plaću, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković u izjavi za novinare rekao je kako se čine "dodatni napori u okolnostima koje su vrlo zahtjevne".

Plenković je nakon misnoga slavlja ocijenio da je propovijed kardinala Bozanića bila i ohrabrujuća onima koji obnašaju javnu dužnost.

Na pitanje je li poruke Bozanića shvatio kao kritiku, Plenković je rekao kako baš misli suprotno.

Ponovio je da je Vlada lani osigurala novac za plaće radnicima u brodogradilištima u Puli i u Rijeci i da ovo što Vlada radi sada-  očekuje predstavnike kineske kompanije - čini dodatne napore u okolnostima koje su vrlo zahtjevne.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković je, na pitanje čija je krivnja za stanje brodogradilišta, odgovorio da problem brodogradnje traje već desetljećima, da je povezan s onima koji su brodogradilišta vodili neuspješno i da je trebalo ranije voditi više računa o tome da se veliki iznosi, koji se broje u milijardama, ne dogode.

Na pitanje kako je doživio kardinalovu propovijed, Jandroković je odgovorio da je propovijed bila kompleksna, složena s naglaskom na bit, a to je da činimo jedni drugima dobro i vodimo računa o onima kojima je pomoć najpotrebnija.
"Poruka vezana za brodogradilišta govori kako je očita svijest da je situacija teška, ali da se pritom treba voditi računa o radnicima i onima koji su u teškoj situaciji, ne svojom krivnjom. Tu poruku smo svakako dobro razumjeli i time ćemo se baviti", poručio je. 

Plenković je odgovorio i na neka druga aktualna pitanja.  

Komentirajući izjavu ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, koji je najavio delimitiranje rodiljnih naknada, Plenković je rekao da je ova Vlada poduzela najviše mjera koje se tiču demografske politike i naglasio da se radi na osiguravanju proračunskih sredstava za poticanje mladih obitelji i uopće, osjećaja u društvu, da se ima više djece.

"Mislim da smo napravili velike iskorake i tako ćemo i nastaviti, a posebno mi je drago da smo, unatoč svim nepredviđenim rashodima, uspjeli ostvariti još jedan proračunski višak i na tom tragu nastojat ćemo da naknade budu više", istaknuo je. 

Još jednom je svima poželio sretan Uskrs i dodao kako je to prigoda da "svi skupa promislimo što se bolje i kvalitetnije može učiniti za društvo, domovinu i zajednicu".

"Želim svima, puno energije, dobrote, vjere i ustrajnosti da svi skupa činimo dobro", dodao je Plenković.

Dobrim željama za Uskrs pridružio se i predsjednik Hrvatskog sabora zaželjevši da današnji dan svima protekne u miru i radosti.

"Želim da ojača naša vjera, da u Hrvatskoj bude puno ljubavi, pravednosti i dobrote te da se međusobno poštujemo i uvažavamo", poručio je Gordan Jandroković.

 

#JOSIP BOZANIĆ#ANDREJ PLENKOVIĆ

Izdvojeno

07. srpanj 2020 14:51