StoryEditorOCM
HrvatskaZAGREBAČKI LIJEČNIK

Boro Nogalo proziva aktualnog ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak: ‘Zapošljava prijatelje i provodi uhljebničku politiku‘

Piše HINA
24. svibnja 2021. - 21:56
Tvrdi se i da izbor voditelja ustrojstvenih jedinica nije usklađen sa zakonima o liječništvuDamjan TadiĆ/Cropix/Ilustracija

Sindikalni povjerenik Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) u Dječjoj bolnici Srebrnjak Boro Nogalo pozvao je u ponedjeljak Upravno vijeće te bolnice da zaustavi, kako je ustvrdio, samovoljno ponašanje i protuzakonite radnje koje provodi ravnatelj dr. lve Dumić Čule.

Nogalo u priopćenju navodi kako je ravnatelj u godinu i pol dana povećao minus bolnice sa 2,5 milijuna kuna bivše uprave na 35 milijuna kuna a Pravilnik o sistematizaciji koji predlaže nije u skladu s važećim zakonima, Statutom i prijedlozima Stručnog vijeća bolnice.

"Predloženi ustroj bolnice naštetit će kvaliteti rada bolnici te će zbog neusklađenosti ugroziti produljenje međunarodnih certifikata o kvaliteti {lSO 9001, DIAS} koje je bolnica prije dolaska Dumić Čule imala. Stoga predlažem da se obave dodatne konzultacije sa svim dionicima kako bi se iznašlo odgovarajuće zakonsko i stručno rješenje", navodi se u priopćenju.

Nogalo, među ostalim, ističe prituzakoniti ustroj Klinike za pedijatriju i nekih drugih odjela te ističe kako u novom prijedlogu sistematizacije nema djelatnosti medicine rada i sporta predviđene Statutom ustanove ali se navode djelatnosti, npr. dijabetologija, kojima se bolnica uopće ne bavi i nema stručnjake i koja nisu predviđene ni u razvojnim planovima kroz projekt Centra za translacijsku medicinu (CCTM). 

Tvrdi se i da izbor voditelja ustrojstvenih jedinica nije usklađen sa zakonima o liječništvu te zdravstvenoj zaštiti. Npr. za pomoćnika ravnatelja za stručno-znanstvene djelatnosti može biti izabrana s VSS zdravstvenog usmjerenja, fizike, kemije, elektrotehnike, bioonienjerstva ili prirodoslovno-matematičkog usmjerenja, a trebala bi provoditi klinička ispitivanja,  uvoditinove medicinsko-rehabilitacijske tehnologije, koordinirati vodenje klinidko-znanstvenih projekata itd.

Nogalo kaže i da Dumić Čule sustavno zapošljava bliske prijatelje te krši zaključak zagrebačke Gradske Skupštine o privremenoj obustavi zapošljavanja na neodređeno vrijeme.

"Na ovaj način provodi uhljebničku politiku s ciljem postavljanja sebi lojalnih ljudi koji će zajednički štititi interese onih skupina kojima je zajednički cilj izvlačenje i uništenje projekta CCTM, a što će na kraju građani Zagreba morati podmiriti iz vlastitih džepova", tvrdi u priopćenju sindikalni povjerenik HLS-a u Dječjoj bolnici Srebrnjak Boro Nogalo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. listopad 2023 04:56