StoryEditor
Hrvatskaporuka sdp-ovca

Boris Lalovac: Banke moraju uvesti jednogodišnji moratorij na kredite, čudi me zašto ne žele. Očekujem da Vlada to podrži

Piše PSD
5. travnja 2020. - 13:08
Ranko Šuvar/HANZA MEDIA

Gost Točke na tjedan na N1 televiziji bio je bivši ministar financija Boris Lalovac. Upozorava da za sada nema mjera pomoći građanima već samo poduzećima, Najavio je da će SDP u Saboru predložiti paket mjera, među njima i zakon o moratoriju na kredite banaka. Nije mu jasno zašto banke ne žele omogućiti moratorij na godinu dana, pogotovo jer nemaju nikakvog troška.

Trebamo pratiti industrijska poduzeća, proizvodnju i poljoprivredu. U potpunosti će se promijeniti paradigma važnosti domaćeg proizvoda, blizine tržišta, poručio je, ističući kako nam slijedi najvažnija bitka - održavanja solventnosti trgovačkih društava. To je bitka svih bitaka, smatra Lalovac.

- Zato sam pozvao guvernera HNB-a da svaka dva tjedna izvještava javnost koliko su banke omogućile novih sredstava likvidnosti trgovačkim društvima i on se s tim složio. Ako nam se dogodi slom solventnsoti to bi moglo imati puno gore posljedice za gospodarstvo nego što se najavljuje", upozorio je Lalovac na N1 televiziji.

Nastavlja da će SDP u ponedjeljak u Saboru predložiti, među ostalim, i zakon o moratoriju na kredite dužnika. Kaže kako se to mora riješiti zakonski jer su banke i kod krize u švicarcvu govorile da daju moratorij na tri mjeseca, a Vlada je donijela odluku da se tečaj zamrzne na godinu dana i tako pomogla građanima.

"Banke sada idu sličnim principom, a neće ništa biti riješeno u roku tri mjeseca jer nakon tri mjeseca ove koji su sada na proračunu poduzeća neće moći zaposliti taj obujam ljudi koji prima novac od države jer poduzeća kreću od nule i to će biti problem", kaže i naglašava da bi nezaposlenost mogla zahvatiti i do 300.000 ljudi.

"HNB je rekao bankama da daju moratorij na godini dana jer nemaju trošak i zato me čude Vlada i banke da ne daju tu sigurnost građanima. Očekujemo da Vlada da podršku zakonu o moratoriju jer su rekli da će podržati sve dobro što dolazi iz oporbe", rekao je Lalovac.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. lipanj 2021 11:19