StoryEditor
HrvatskaPredavanje u splitu

Boris Jokić prepun kritika na kurikulum: Djeca i mladi još uvijek uče koji su izvozni proizvodi Gane, a polovica maturanata ne zna navesti dvije mjere kojima se smanjuje rizik od spolnih bolesti

9. veljače 2017. - 23:39
boris_jokic11-090216.JPG

Ako se otvori prostor, bude strpljenja i iskrenog zagovaranja obrazovanja, a ne samo politikantstva, i ako prema takvoj sveobuhvatnoj reformi budemo išli zajedno kao društvo, otvorit će se puno prilika za golove - mišljenja je Boris Jokić, bivši voditelj Ekspertne radne skupine za provedbu Cjelovite kurikularne reforme, koji je na temu stopirane kurikularne reforme u četvrtak navečer u organizaciji Rotary Cluba Split, održao predavanje u prepunoj dvorani Hotela Park gdje se tražilo mjesto više.

Djeca i mladi još uvijek uče koji su izvozni proizvodi Gane, a polovica maturanata ne zna navesti dvije mjere kojima se smanjuje rizik od spolnih bolesti. Rugamo se Česima i Slovacima kada kod nas dođu na ljetovanje s konzervama, a daleko su ispred nas kada gledamo rezultate PISA- testova. Naša djeca iz škola izlaze funkcionalno nepismena, a to se održava na sve što kasnije budu radili - dijelovi su to njegovog izlaganja gdje je podcrtao da našim osnovcima informatika još uvijek nije obvezan predmet, a gimnazijalci je uče po programu iz 1993.godine.

Kakva je to zemlja gdje su to službeni programi, bez obzira tko njome vlada? To sve govori o tome kako se odnosimo prema ljudima i ljudskim potencijalima - pitao se Jokić, ipak navodeći da naš sustav ima dobre osnove i da smo u nekim segmentima primjerice bolji od Islanda gdje čak 20 posto mladih ispadne iz srednjoškolskog sustava, dok to kod nas iznosi samo dva posto.

Obrazložio je temeljne vrijednosti reforme koja je trebala omogućiti da svaki učenik ostvari osobne potencijale, te je napomenuo kako je reforma imala podršku HUP-a, HOK-a, HGK-a i svih sindikata u obrazovanju. Prisjetio se da je sve stalo 25. svibnja prošle godine, poslije čega su uslijedili prosvjedi u cijeloj zemlji.

Vlada Zorana Milanovića je bila potpuno nezainteresirana, poslije toga je došla druga nestabilna vlast kada su određene strukture djelovale na politiku pa se dogodio interesni show u kombinaciji s dijelom akademske zajednice. Bizarni su napadi koji na mene stižu od desnice, a nema domoljubnijeg pokušaja od ovog - odgovorio je na jedno od pitanja iz publike kako se uopće moglo dogoditi da je takva reforma zaustavljena, te je dodao da su danas među premijerovim savjetnicima osobe koje su je rušile.

Toliko je truda i emocija na stotine ljudi uložilo u to, ja bih sada glavom probio vrata da to uspije. Do zadnjeg trenutka sam vjerovao u cijelu stvar, 15 minuta prije ostavke sam zvao ministra u nadi da će reći kako ćemo razgovarati - ispričao je Jokić, te kazao kako je takav entuzijazam koji je tada među građanima vladao, teško opet postići.

Kad ovako pokušate i dignete entuzijazam i on splasne, onda ga nema više idućih 10 godina. Rijetko imate proteste za reformu i bolje obrazovanje, to je bilo jedinstveno u svijetu. Zvali su me iz New York Times-a te drugi svjetski mediji jer se radi o globalnom fenomenu. Reformski potezi temelje se na energiji i entuzijazmu. Kada toga nema, onda nema uspjeha - istaknuo je bivši voditelj kurikularne reforme i da su Slovenija i Srbija preuzele neke od izrađenih dokumenata te su ih počele primjenjivati.

Napomenuo je da nade za takve korjenite promjene jedino ima ako struka bude iznad politike, smatra da reforma ne smije ovisiti o trenutnim vlastima niti bi im se smjela prilagođavati.

Treba nam malo da budemo zemlja boljeg svijeta. Prošlost služi za kontrolu budućnosti. Sada smo republika prošlosti, a trebali bismo biti republika budućnosti. Naša je želja, svih koji smo sudjelovali u tome, da se izgradi bolja Hrvatska i po meni je to više nego moguće - zaključio je Jokić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. rujan 2022 20:41