StoryEditor
Hrvatskaosuda strukovne udruge

Bolnički liječnici osudili dr. Tomasovića zbog ogavnog komentara o Matijaniću: ‘Zgroženi smo, njegov sramotni ispad baca ljagu na sve nas! Prijavit ćemo ga Komori

Piše PSD
7. kolovoza 2022. - 16:26

Dr. Hrvoje Tomasović, kirurg i političar, najprije HSP-ovac, a onda i HDZ-ovac, danas je na Facebooku objavio skandalozan osvrt u kojem je na degutantan način komentirao smrt našeg bivšeg kolege, a zadnjih godina novinara Indexa, Vladimira Matijanića. 

“Nije baš da je bio sklon meni i mojim stavovima, ali uvijek mi je žao kada netko iznenada ode. Neosporno je da je bio vrhunski novinar vrlo opakog pera, ali bio je top profesionalac i treba mu odati počast premda bio na suprotnoj strani. Iskreno mi je žao zbog iznenadne smrti i ovim izražavam sućut njegovoj obitelji!”, napisao je Tomasović, a potom dopisao nevjerojatno morbidan komentar: 

“I još nešto! Ja nisam oni i ne likujem nad mrtvim neprijateljem. Ovo cipelarenje mrtvaca mi je odvratno. Što ga nije netko od velikih desničara kada su ga tako mrzili uhvatio za uši i prebio? Naravno da nisu, ali sada svi nešto likuju i otvaraju šampanjac. Čemu? Mrtvacu koji je umro na dosta blesav način! Da je bio neki drugi novinar koji je dobar sa mnom sigurno bi me nazvao i ja bi sve napravio da mu pomognem i to pod odmah! On očito nije bio dobar ni s ovim njegovim jugo doktorima pa nije imao niti koga zvati osim hitne. Pa mene su samo ovo ljeto zvali najmanje jedno 5 puta zbog sličnih stvari. Možeš smatrati da je na kraju umro zbog svojih kvazi poštenih stavova kako mu ne trebaju protekcije i onda nema koga zvati za pomoć. Prijateljstva i postoje da se pomogne jedan drugome, ali on očito nije imao prijatelja niti među svojima! A ja kao desničar svakome pomognem odmah kad me nazove!”.

Time je pokrenuo lavinu komentara, uglavnom po Tomasovića krajnje negativnih - kako i zaslužuje, a sad se oglasila i Hrvatska udruga bolničkih liječnika, te najoštrije osudila sramotnu javnu komunikaciju doktora Hrvoja Tomasovića vezano za slučaj tragično preminulog novinara Vladimira Matijanića.  

Hrvoje Tomasović nije član HUBOL-a, niti bi to s ovakvim stavovima mogao biti - istaknuli su u startu.

U nastavku prenosimo njihovo priopćenje u cijelosti:

"HUBOL i njegovi članovi traže zdravstveni sustav koji jednako liječi sve pacijente, bili oni poznate ili nepoznate osobe, “moćni” pojedinci ili ne. HUBOL stoga ponovno ističe temelj humanog javnog zdravstvenog sustava: zdravstveni sustav mora biti jednako dostupan svima, bez obzira na položaj pojedinca u društvu. Osnova etičkog postupanja u medicini zacrtana je u Ženevskoj liječničkoj prisegi (poznatija kao Hipokratova zakletva) koja izrijekom i jasno obvezuje svakog liječnika da niti jedno obilježje u pogledu dobi, bolesti ili nemoći, vjere, etničkog podrijetla, roda, narodnosti, političke pripadnosti, rase, spolne orijentacije, klasne pripadnosti ili drugih čimbenika ne smije utjecati na njegovo liječenje bolesnika. HUBOL se dosljedno zalaže za sustav temeljen na kvaliteti, provjeri te kvalitete i postupcima poboljšanja kvaliteta zdravstvene usluge.

HUBOL je iskreno zgrožen napisanim stavom doktora Tomasovića i javno se ograđuje od takve neetičke komunikacije. Doktor Tomasović nije član HUBOL-a te ga stoga HUBOL, koji je udruga, ne može sankcionirati. Naime, kao i kod svih drugih udruga stegovni postupci mogu se voditi samo protiv članova udruge.

Međutim, HUBOL će podnijeti službenu prijavu protiv doktora Tomasovića nadležnim tijelima HLK-a. Također, HUBOL zahtijeva od svih hrvatskih institucija koje imaju mogućnosti sankcioniranja doktora Tomasovića, da to i učine. Udruga smatra da ovakvi sramotni istupi pojedinih zdravstvenih djelatnika nanose ogromnu ljagu plemenitom medicinskom pozivu.

Udruga bolničkih liječnika smatra kako je ključno istaknuti da liječnici ne podržavaju ovakve stavove i mišljenja te da ih smatraju nedoličnim i nedostojnim struke i etičnog postupanja i komunikacije."

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. rujan 2022 17:14