StoryEditorOCM
Hrvatskapotpisan ugovor

Bolnica sv. Katarina i izraelski partneri pokreću projekt stanične terapije i regenerativne medicine na globalnoj razini: ‘Uvjeren sam da će naš zajednički rad pomoći velikom broju pacijenata‘

Piše PSD
6. rujna 2022. - 15:05
Predsjednik Uprave Bonus Biogroup Dr. Shai Meretzky i Prof.dr. Dragan Primorac nakon potpisivanja Ugovora o suradnji

U Specijalnoj bolnici Sv. Katarina, u prisustvu brojnih znanstvenika iz Izraela i Hrvatske, svečano je potpisan ugovor o strateškoj suradnji i zajedničkom nastupu na globalnom tržištu, prvenstveno SAD-a, Specijalne bolnice Sv. Katarina, europskog lidera u implementaciji personalizirane medicine u kliničku praksu i Bonus BioGroup, vodeće izraelska biotehnološka korporacija koja se posebno bavi uzgojom mezenhimnih matičnih stanica (MSC) i tkivnim inženjeringom. 

Strateški Ugovor o partnerstvu fokusiran je na zajedničkom razvoju novih tehnologija iz područja personalizirane (precizne) medicine između Specijalne bolnice Sv. Katarina i Bonus Biogroup, posebice razvoju stanične terapije u liječenju osteoartritisa, COVID-19 i drugih oboljenja kao i razvoju novog koncepta laboratorijske proizvodnje tkiva, posebice koštanog tkiva. Tijekom tiskovne konferencije nazočnima su se obratili prof. dr. Dragan Primorac, predsjednik Upravnog vijeća Specijalne bolnice Sv. Katarina, predsjednik Uprave Bonus Biogroup dr. Shai Meretzky,  predsjednik Bonus Biogroup dr. Tomer Bronstein, prof. dr. Igor Borić, ravnatelj Specijalne bolnice Sv. Katarina te veleposlanik Izraela g. Ilan Mor.

image

Svečano potpisivanje Ugovora znanstvenika Bonus BioGroup i Specijalne bolnice Sv. Katarina

Izraelski i hrvatski znanstvenici su najavili pokretanje zajedničkih istraživanja, gdje će primijeniti „aktivirane“ mezenhimne matične stanice, koje su bitno potentnije od nativnih MSC u svrhu liječenja degenerativnih oboljenja i oštećenja hrskavičnog tkiva. Ovo istraživanje se pokreće nakon što je tim prof.dr. Primorca i ortopeda Klinike za ortopediju Specijalne bolnice Sv. Katarina kroz tri kliničke studije pokazao da je intraartikularna aplikacija mikrofragmentiranog masnog tkiva pacijenta koje sadrži mezenhimne matične stanice dovela do značajnog porasta glikozaminoglikana (ključne molekule hrskavice).

Utvrđeno je da mezenhimalne matične stanice imaju velik učinak na proces regeneracije oštećenog tkiva prvenstveno putem otpuštanja bioaktivnih faktora koji imaju snažan protuupalni, i imunomodulatorni učinak.  Osim toga pokazano je da ove stanice sprječavaju staničnu smrt ili apoptozu, stimuliraju dijeljenje stanica, sprječavaju stvaranje ožiljnog tkiva, a istodobno djeluju angiogenetski tj. stimuliranju stvaranja novih krvnih žila. Zbirni učinak je popravljanje oštećenog tkiva ili čak potpuna regeneracija tkiva, naravno na mjestima gdje ono postoji, a u promatranih pacijenata je utvrđeno i statistički značajno poboljšanje kliničkog statusa pacijenata s osteoartritisom u odnosu na početne rezultate.

image

Dr.sc. Tomer Bronstein tijekom predavanja

image

Prof.dr. Dragan Primorac tijekom izlaganja

Tijekom tiskovne konferencije Dr. Shai Meretzky i Dr. Tomer Bronstein su prikazali rezultate liječenja oboljelih od Covid-19 mezenhimnim matičnim stanicama u nekoliko kliničkih centara u Izraelu gdje su pokazali da je petnaest od sedamnaest pacijenta s teškim oblikom COVID-19  otpušteno s liječenja dan nakon što su primili zadnju dozu terapije. Rezultati su pokazali značajnu redukciju upalnih procesa u plućima i to u periodu prvih pet dana nakon zadnje doze lijeka. Uz to, primijećeno je da je u pacijenata i saturacija kisika povišena za 95% te da se funkcija pluća vratila na normalnu mjesec dana nakon liječenja. gdje je petnaest od sedamnaest pacijenta s teškim oblikom COVID-19  otpušteno s liječenja dan nakon što su primili zadnju dozu terapije mezenhimnim matičnim stanicama.

image

Prof.dr. Dragan Primorac i izraelski veleposlanik Ilan Mór

Gotovo istodobno identične rezultate objavili su znanstvenici Specijalne bolnice Sv. Katarina koji su u suradnji s liječnicima KBC Split, primijenili u svijetu jednu od prvih uspješnih primjena mezenhimnih matičnih stanica (izdvojenih od zdravog donora) u oboljelog s teškom kliničkom slikom COVID-19.

Na kraju tiskovne konferencije izraelski znanstvenici su prikazali u laboratorijskim uvjetima uspješno razvijenu kost, koja je uspješno prošla sva biomehanička testiranja, a biološki se u cijelosti ponaša poput normalne kosti. Sudionici tiskovne konferencije su istaknuli da proizvodnja novih tkiva/organa iz vlastitih stanica pacijenta otvara neslućene mogućnosti u liječenju do sada neizlječivih oboljenja.

‘Hrvatska će uz Izrael postati jedna od prvih zemalja svijeta koja će se snažno pozicionirati u području tkivnog inženjeringa u svrhu liječenja i pomaganja ljudima‘

Evo i izjava:

Prof. dr. Dragan Primorac: "Ovo je primjer suradnje gdje su se prijateljstvo i znanstvena izvrsnost udružili kao bi zajedničkim snagama razvijali novi koncept regenerativne medicine. Stanična terapija i regenerativna medicina predstavljaju novi iskorak moderne medicine i sretan sam što su naše institucije prepoznate kao globalni lideri u ovom području, a posebno me raduje što zajedno s izraelskim kolegama snažno globalno pozicioniramo hrvatsko zdravstvo".

Ilan Mor, veleposlanik Izraela u Hrvatskoj: "Pozdravljam suradnju ove dvije sjajne institucije koje svojim rezultatima pomiču granice medicine koju poznajemo danas. Kao pacijent, mogu iz osobnog iskustva svjedočiti o izvrsnosti Specijalne bolnice Sv. Katarina".

Dr. Shai Meretzky, predsjednik Uprave Bonus Biogroup: "Sretan sam što sam danas ovdje s vama i što međusobno dijelimo znanje o novim terapijama, tkivnom inženjeringu i personaliziranoj medicini. Naša zajednička suradnja omogućit će novi oblik liječenja iz područja regenerativne medicine te će Hrvatska uz Izrael postati jedna od prvih zemalja svijeta koja će se snažno pozicionirati u području tkivnog inženjeringa u svrhu liječenja i pomaganja ljudima".

Dr. Tomer Bronstein, predsjednik Bonus Biogroup: "Specijalna bolnica Sv. Katarina kao europski lider razvoja cjelovitog koncepta personalizirane medicine i Bonus Biogroup dijele zajedničke ciljeve. Trenutno provodimo kliničku studiju vezano uz liječenje pacijenata oboljelih od COVID-19 mezenhimnim matičnim stanicama te regeneraciji koštanog tkiva u pacijenata koji zbog traume ili nekog drugog razloga imaju oštećenje tog tkiva. Uvjeren sam da će naš zajednički rad i nove tehnologije koje smo danas predstavili javnosti u budućnosti pomoći velikom broju pacijenata".

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. ožujak 2023 07:44