StoryEditor
Hrvatskameđutim

Blagovijest u vremenu koronavirusa

29. ožujka 2020. - 18:00
Nadbiskup Barišić služio je misu u kapeli Ordinarijata, koja se prenosila putem YouTube kanalaNadbiskupija Splitko-makarska

Lukino evanđelje na početku petog poglavlja donosi jednu scenu iz Galileje, kad je počelo Isusovo naviještanje Radosne vijesti, dok se jednom oko Isusa koji je stajao pokraj Genezaretskog jezera gurao narod da čuje riječ Božju.

Piše evanđelist kako Isus spazi dvije lađe gdje stoje uz obalu; ribari bili izišli iz njih i ispirali mreže. Uđe u jednu od tih lađa; bila je Šimunova pa zamoli Šimuna da malo otisne od kraja. Sjedne te iz lađe poučavaše mnoštvo. Kada dovrši pouku, reče Šimunu: “Izvezi na pučinu i bacite mreže za lov.”

Odgovori Šimun: “Učitelju, svu smo se noć trudili i ništa ne ulovismo, ali na tvoju riječ bacit ću mreže.” Učiniše tako te uhvatiše veoma mnogo riba; mreže im se gotovo razdirale. Mahnuše drugovima na drugoj lađi da im dođu pomoći. Oni dođoše i napuniše obje lađe, umalo im ne potonuše.

Navodi dalje Evanđelje po Luki kako su se Šimun, koji je kasnije postao Petar, i njegovi drugovi, nakon ovog događaja Isusovi apostoli – zapanjili. Na to Isus reče Šimunu: “Ne boj se! Odsada ćeš loviti ljude!” Oni izvukoše lađe na kopno, ostaviše sve i pođoše za njim. (Lk 5,1-11)

Ova scena s mrežama na neki način podsjeća na ono što se događa ovih dana diljem svijeta, pa također i u Crkvi u Hrvata, kad se radi mjera opreza zbog širenja zaraze koronavirusom ne održavaju mise s narodom. Svećenici “bacaju mreže” na načine koji su im dostupni, a to osobito rade putem mreže svih mreža, odnosno interneta.

Jedan od inače na webu najaktivnijih naših biskupa, dubrovački Mate Uzinić, na svojoj je Facebook stranici ovih dana, kao i na stranici biskupije, pokrenuo uživo prijenos misa iz katedrale, a osobito je zanimljiva svaku večer u 20 sati obiteljska molitva krunice na koju se spaja velik broj ljudi.

I splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić “ušao” je u virtualni svijet, kad je na YouTube kanalu Tiskovnog ureda nadbiskupije prošle, četvrte korizmene nedjelje, prenošena njegova misa iz kapele u Ordinarijatu. I drugi biskupi na slične načine nastoje doći do svojih vjernika.

No, daleko najveći domet, urbi et orbi, ima livestream večernjeg molitveno-liturgijskog programa iz crkve svetog Jakova u Međugorju, koji je u funkciji već godinama. Samo u utorak 24. ožujka posjećen je s 2.604.448 jedinstvenih IP adresa.

Uz to, izvještavaju preko službene župne web-stranice, brojni su putem zemaljskih frekvencija, interneta i satelita slušali i program Radiopostaje Mir, a nije zanemariv ni broj onih koji su molitveni program gledali preko YouTube kanala i emitiranja uživo preko Facebooka. I tako je svaku večer.

“Svakodnevno u milijune domova naših slušatelja i gledatelja putem našeg radijskog programa i videostreama prvi smo donosili i svakodnevno donosimo svetu misu”, poručuju međugorski franjevci.

Preko svih navedenih medijskih platformi na blagdan Blagovijesti raširila se i Gospina poruka koju ona redovito svakog 25. u mjesecu upućuje preko Marije Pavlović Lunetti.

“Dječice, dopustite da Bog govori vašem srcu, jer sotona vlada i želi uništiti vaše živote i zemlju po kojoj hodate. Budite hrabri i odlučite se za svetost. Obraćenje ćete vidjeti u vašim srcima i obiteljima, molitva će se čuti, Bog će uslišati vaše vapaje i dati vam mir.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

16. rujan 2020 09:10