StoryEditorOCM
Hrvatskaopeljušila Rusa

Bivšu gradonačelnicu Vlastu Pavić optužili da je izvukla novac iz tvrtke bivšeg Putinova masera: ‘Kupila i kuhinju‘

Piše Vijesti SD
12. ožujka 2024. - 13:00

Vlasta Pavić, sada pravnica, a nekada SDP-ova političarka i gradonačelnica Zagreba, koja je glavni grad vodila od 2002. do 2005., zamijenivši Milana Bandića koji je morao dati ostavku nakon što je pijan skrivio prometnu nesreću, krenula je stopama – Milana Bandića u pravnom smislu, jer je upravo kao i Bandić, koji joj je na čelu Zagreba bio i prethodnik i nasljednik "zaradila" optužnicu. 

Jutarnji list piše kako su Vlasta Pavić (66) te njezine poslovne suradnice Iva Franekić (53) i Marjana Leinart (78) nakon detaljne istrage zbog makinacija s tvrtkom ‘Mikado‘ završile u optužnici osječkog tužiteljstva.

Pavić i Franekić se terete za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju i krivotvorenje službene odnosno poslovne isprave, dok se Leinart sumnjiči da je poticala na zlouporabu.

A riječ je o slučaju u kojem su u fokus tužiteljstva došli na desetke tisuća eura vrijedna uređenja stanova, ugradnja lifta, kupnja namještaja, kamena, audio i video zaštitne opreme... na račun tvrtke Mikado koju je osnovao Konstantin Veniaminovič Gološčapov, u javnosti poznat kao bivši maser Vladimira Putina, piše Jutarnji list

Više detalja o tome možete pročitati OVDJE. 

image
Goran Mehkek/Cropix

Rus Konstantin Veniaminović Gološčapov poželio je 2013. kupiti dubrovački hotel koji se prodavao na dražbi. Njegova tadašnja prijateljica Vlasta Pavić uvjerila ga je kako je bolje da to ne radi sam. Predložila je da se otvori tvrtka koju će ona voditi, a zatim će - kad se transakcija dovrši - vlasništvo hotela prenijeti na njega. Gološčapov je na to pristao i platio 23 milijuna kuna no prevaren je. Preko odvjetnika je još 2016. godine podnio kaznenu prijavu na temelju koje je, nakon sedam godina izvida i istrage, krajem veljače podignuta optužnica. 

Večernji list objašnjava kako je riječ o djelima koja su, prema optužnici, počinjena od ožujka 2012. do studenoga 2015. U to vrijeme Vlasta Pavić bila je voditeljica poslova u tvrtki Mikado, dok je Iva Ranekić bila direktorica te tvrtke. Radilo se o tvrtki koja je bavila izgradnjom i opremanjem stanova u luksuznim vilama u sklopu projekta Katino na otoku Šipanu, a vlasnik tvrtke bio je Konstantin Veniaminovič Gološčapov. Tužiteljstvo Vlastu Pavić tereti da je, nakon što je za objekt Katino u kojem su bili smješteni luksuzni stanovi naručila projektiranje, montažu i isporuku četiri dizala, kasnije tu isporuku stornirala i promijenila, tražeći da se jedna pokretna podizna platforma za podizanje invalidskih kolica, instalira u kuću njezine majke.

image
Goran Mehkek/Cropix

Platforma je, kako navodi Večernji, bila vrijedna oko 95.000 kuna, a Iva Franekić se tereti da je kasnije to provela kroz poslovne knjige Mikada koji je ugradnju tog lifta u kući majke Vlaste Pavić i platio. Nadalje, Vlasta Pavić se tereti i da je naložila djelatnicima tvrtke da plate 44.293 kuna za namještaj koji je isporučen Gološčapovu.

Prema optužnici, Vlasta Pavić se tereti i da je od jedne tvrtke naručila radove na rekonstrukciji svog stana i stana kojim se koristi Iva Franekić, nakon čega je lažno prikazala da je riječ o radovima na projektu Katino pa je te radove vrijedne  600.000 kuna platila tvrtka Mikado. Osim toga, tužiteljstvo tvrdi da je Vlasta Pavić na sličan način lažirala i račun na temelju kojeg joj je onda tvrtka Mikado platila kuhinju Marjane Leinart vrijednu oko 22.000 kuna.

image
Dragan Matic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 08:24