StoryEditor
HrvatskaOČEKUJE PRLJAVU IGRU

Bivši šef Hrvatske diplomacije oko spora sa Slovencima: Ucjenjivat će nas Schengenom, ali na to smo navikli 

2. srpnja 2017. - 22:50
zuzul_sveuciliste-170610

S Miomirom Žužulom, bivšim diplomatom i lobistom, razgovarali smo o mogućim posljedicama hrvatskog nepriznavanja arbitražne presude o granici sa Slovenijom.

Mislim da se Hrvatska potpuno jasno postavila te da se ne može niti treba drugačije postaviti. Predsjednica i premijer rekli su ono što je za Hrvatsku činjenica: ta arbitraža ne postoji, ona se vodi krivo i nepravilno i to je jedini logičan i ispravan stav koji se može zauzeti. Naravno, sada će postojati cijeli niz pritisaka na koje treba biti pripravan i othrvati im se. No, moje je mišljenje da EU niti može, niti smije, niti ima pravo zauzeti jednostrani stav u bilateralnim odnosima između dvije članice. Ako hoće, treba utvrditi, zapravo već je trebala, kako je i zašto cijeli taj arbitražni proces kontaminiran da nije mogao dovesti do pozitivnoga rješenja – veli Žužul.

U prvim reakcijama, primjećujemo, Njemačka koja je jedna od najvažnijih država EU-a poziva na poštivanje arbitraže, dok SAD, na primjer, izražava stav bliži službenoj hrvatskoj politici. Žužul kaže:

- Mislim da se u Bruxelllesu treba postaviti čvrsto, a u ostalim centrima moći graditi partnerstva. I pritom jasno dati do znanja da ne želimo rat sa Slovenijom, nego ustrajati na principima, a princip je da ne može ad hoc tijelo jednostranim pristupom donositi itekako bitne odluke kao što je oduzimanje suverenog teriotorija jedne države. Što se tiče stava Sjedinjenih Američkih Država, rekao bih da je objektivan u odnosu na proces od početka do sada, a taj objektivan stav ide u prilog Hrvatskoj – naglašava naš sugovornik.

A koju razinu pritisaka može očekivati Hrvatska? Što će joj se dogoditi ustraje li?

- Ne može se dogoditi ništa, ne postoji način na koji bi netko prisilno proveo ovu odluku. To bi bila čista agresija, što se neće dogoditi. Mislim da će se ići pokušajem pritisaka, nagovaranja, možda ucjenjivanja ulaskom u Schengen, različitim vrstama lobiranja, ali ništa krucijalnoga. Može se dogoditi da se ulazak u Schengen zaista i odgodi, uostalom, na to smo navikli, naši prijatelji i susjedi Slovenci su nas koštali nekoliko godina čekanja na ulazak u EU, ali to ne treba utjecati na principijelan stav Hrvatske da ne trguje svojim teritorijem. Jednostavno, Hrvatska je u ovom slučaju pravilno primijenila članak 60. Bečke konvencije koji državi dopušta izlazak iz arbitraže ako misli da se ona nepravilno provodi – rezimira bivši hrvatski ministar vanjskih poslova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2021 21:57