StoryEditor
Hrvatskaanaliza doktorske disertacije

Bivši ministar Pave Barišić dobio obavijest iz Njemačke: Sad je jasno da je protiv mene vođena hajka

Piše JL
2. kolovoza 2017. - 09:32

Na adresu dr. Pave Barišića, bivšega ministra znanosti i obrazovanja, stigla je obavijest sa Sveučilišta Augsburg u kojoj ga predsjednica te ugledne institucije prof. dr. Sabine Doering-Manteuffel obavještava da je stručno povjerenstvo utvrdilo kako nema govora o (auto)plagiranju njegova doktorskog rada, piše Jutarnji list.

”Postupak ispitivanja proveden je zbog sumnje na znanstveno neprimjereno ponašanje na Sveučilištu u Augsburgu. Predsjednik povjerenstva izvijestio me da prema Pravilniku Sveučilišta nema nikakva znanstveno neprimjerena postupanja”, stoji u dopisu koji je došao na zagrebačku adresu hrvatskog filozofa koji je doktorirao u Njemačkoj.

“Za mene nije bilo dileme od početka. Svi argumenti koje sam do sada iznosio potvrdili su se ovim očitovanjem predsjednice Sveučilišta u Augsburgu. Sasvim je jasno dokazano da u mom slučaju nema znanstveno neprimjerena postupanja”, kaže za Jutarnji dr. Barišić, koji je informirao i premijera da je dobio odgovor iz Njemačke.

“Nemam još uvijek potpunih informacija tko je iz Hrvatske pokrenuo zahtjev da se očituje Sveučilište u Augsburgu. Ali iz onoga što sam zaključio iz tiska, to je uslijedilo na inicijativu Ivana Đikića i Jure Zovka. Najzanimljivije je u svemu što je dr. Jure Zovko, kada je objavljena knjige utemeljena na mojoj doktorskoj disertaciji, o njezinu sadržaju pohvalno govorio na predstavljanju koje je održano u KIC-u u Zagrebu 1992.

O knjizi su objavljene pozitivne recenzije kako u Hrvatskoj tako i u uglednim njemačkim časopisima za filozofiju.”

Dr. Barišić nakon svega posebno je začuđen što je dr. Ivan Đikić bio među onima koji su tražili da se ispita je li bilo (auto)plagijata u njegovoj doktorskoj radnji. 

“U svakom slučaju, to je i mene iznenadilo. Bio sam nazočan kada je s njim razgovarao Plenković. Đikić je tada već najavio da će se uključiti u kampanju protiv mene.

Ono što je za mene bilo dvojbeno za postupanje tako uglednoga znanstvenika, kao što je gospodin Đikić, što se uopće upustio u arbitriranje u području koje nije njegovo.” 

Barišić kaže za Đikića da je istaknuti znanstvenik na području biomedicinskih znanosti, a ovo je polje filozofije. Barišić kaže da ga je posebno je zasmetalo što je Đikić spominjao i svoje sveučilište u Njemačkoj u traženju da se preispita njegov doktorat.

“To je neprimjereno. U ovom slučaju to nije bilo samo pitanje mene kao osobe, već je stavljen na kušnju dignitet mojih mentora, pa u neku ruku i Sveučilišta u Augsburgu. Moj mentor Alois Halder”, tvrdi Barišić, “jako je loše primio prijavu da se preispita Barišićev doktorat. Reagirao je vrlo oštro”.

Nakon svega, Barišić kaže da je sada očito da je protiv njega bila provođena prava hajka. “Prijetnja je bila usmjerena na premijera Plenkovića i zastupnike. Na sreću, premijer i većina zastupnika nisu nasjeli na tu priču.”, piše Jutarnji.

I Plenkoviću drago

Premijer Andrej Plenković komentirao je odluku Sveučilišta iz Augsburga, koje je odlučilo da doktorski rad bivšeg ministra Pave Barišića nije plagijat.

"Drago mi je da je obavijest iz Augsburga potvrdila integritet prof. dr. sc. Pave Barišića i neutemeljenost političke hajke", napisao je Plenković na Twitteru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. kolovoz 2022 19:27