StoryEditor
Hrvatskaocjena odnosa

Bivši ministar Kovač: Francuska je imala poseban odnos s bivšom Jugoslavijom. Sada se s Macronom dogodio iskorak

Piše psd
25. studenog 2021. - 18:05

Govoreći o posjetu Emmanuela Macrona Hrvatskoj, bivši ministar vanjskih poslova Miro Kovač je na N1 televiziji kazao: “Generalno bih rekao da je ovo što smo napravili s Francuskom velik iskorak. Nismo bili posebno vezani dosad, malo sam se time bavio i znanstveno. S Francuskom se dogodila mala revolucija u odnosima. Francuska je imala poseban odnos s bivšom Jugoslavijom. Sada s Macronom se dogodio jedan iskorak i danas smo dobili potvrdu te nove kvalitete odnosa, bez kompleksa.”

Kovač kaže kako će sada surađivati dvije državne uprave. “Najviše će ovisiti o tome koliko će uemlje biti motivirane da provode ono što je napisano”, kaže.

Na pitanje jesu li avioni ulaznica u Schengen, roba za robu, kaže: “Teško je reći je li to roba za robu. Ali potpisivanjem sporazuma smo dobili državu koja je, uz Njemačku, najsnažnija u EU-u i koja će nas podržati u ulasku u Schengen.”

“Ne bih rekao ući ćemo te i te godine u Schengen. Dobil ismo mišljenje i pristanak Francuske da će nas podržati, ali o tome odlučuju sve države članice. ništa ne može biti sigurno, ali dobili smo državu koja će nas podržati. Šansa sljedeće godine postoji”, govori dodajući da je vrlo oprezan u prognozama, ali da je isto bilo i kod pristupanja EU-u.

item - id = 1146067
related id = 0 -> 1146033
related id = 1 -> 1146012
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. studeni 2021 18:21