StoryEditor

Bivši major JNA: U Kerestincu me tukao i Josip Perković

Piše PSD.
13. srpnja 2012. - 19:46
Bivši major JNA Dragoslav Gračanin posvjedočio je danas da je tijekom višemjesečnog zatočeništva u "konačištu" ratnih zarobljenika u Kerestincu bio mučen i zlostavljan te da ga je, među ostalim, tukao i bivši načelnik vojne Sigurnosno-informativne službe (SIS) Josip Perković.

Gračanin, koji je po hrvatskim zatvorima proveo gotovo 300 dana, na zagrebački Županijski sud došao je kao svjedok u nastavku suđenja bivšem zapovjedniku zatvora u Kerestincu Stjepanu Klariću i četvorici njemu podređenih hrvatskih vojnika koje se tereti da su 1991. i 1992. zlostavljali 34 ratna zarobljenika.

Tijekom mučnog svjedočenja prisjetio se kako je u siječnju 1992. uhićen u vojarni na zagrebačkom Črnomercu nakon čega je prebačen u vojni zatvor u Gajevu ulicu, gdje su ga dva puta pretukli i slomili mu osam rebara. Kao jednog od zlostavljača, Gračanin je na slici objavljenoj na internetu prepoznao bivšeg čelnika SIS-a Perkovića, koji je krajem svibnja, također kao svjedok u postupku, izjavio da je nakon saznanja o zlostavljanjima naredio smjenu straže u Kerestincu i na razgovor pozvao tadašnjeg zapovjednika vojne policije Matu Laušića, koji mu je poslije rekao da se stanje u "konačištu" sredilo i da je osnovan sanitet za zarobljenike.

"Bio sam šokiran kada sam vidio da je osoba koja me tukla svjedočila u ovom postupku. Vidio sam ga na televiziji i zato vam predajem ovu sliku", rekao je svjedok i sucu Marijanu Garcu dao fotografiju na kojoj je flomasterom zaokružen Perković.

Gračanin je rekao da je nakon Gajeve prebačen u Kerestinec, gdje je bio podvrgnut mučenjima i zlostavljanju.

Posvjedočio je da se zajedno s ostalim zatočenicima dva puta morao samozadovoljavati pred zatvorenicom koju su im doveli stražari. Stražari su to, kako je rekao, tumačili kao "psihičko pražnjenje zatvorenika".

Kazao je da su u Kerestincu organizirali i improvizirana suđenja u kojima je sudac bio Klarić. Ako stražari nisu bili zadovoljni odgovorima, zatvorenici su morali tući jedan drugoga.

Prisjetio se i da je u ožujku 1992. dva puta pretučen u tzv. crnoj sobi. Prvi put su mu stavili jastučnicu preko glave kako ne bi vidio tko ga tuče, a kako mu je drugog dana stražar zaboravio prekriti glavu, u zloglasnoj sobi vidio je Klarića i optuženoga Željka Živeca. Nakon toga su mu ipak prekrili glavu i tukli ga dok nije pao u nesvijest. Sjeća se da su mu se u jednom trenutku grčili mišići pa pretpostavlja da su ga mučili i elektrošokovima te da su ga vješali na kolotur s konopcima.

Idućeg dana ga je optuženi Viktor Ivančin, koji ga nije zlostavljao, automobilom odvezao u nekoliko bolnica jer je bio u jako teškom stanju te su mu "otkazali bubrezi". Prisjetio se i nepoznate osobe u bijeloj kuti koja je rekla da je "četnik gotov i da ga bace u Savu". Konačno su ga smjestili u bolnicu "Sveti Duh", gdje je proveo 33 dana i primio 20 boca krvi. Čuvali su ga naoružani stražari, a jednom od njih uspio je dati telefonski broj svoje djevojke. Ona i njegova sestra obavijestile su Crveni križ, čiji su djelatnici nakon toga posjetili Kerestinec i o svemu izvijestili hrvatski državni vrh, koji je naredio istragu i sređivanje stanja.

No, svjedok Gračanin tvrdi kako je i nakon odlaska Klarića i njegovih stražara u Kerestincu bio pretučen. Jedno vrijeme proveo je u zatvorskoj bolnici u Svetošimunskoj i u zatvoru u Remetincu jer se protiv njega vodila istraga zbog služenja u neprijateljskoj vojsci, no na kraju je oslobođen sumnje i pušten na slobodu. Dok je bio u zatočeništvu, odbio je razmjenu.

Svjedočenje je završio tvrdnjom da je od uhićenja bio objekt iživljavanja u vlasništvu Klarića i Laušića.

Obrana optuženih prigovorila je na istinitost svjedočenja 59-godišnjega bivšeg majora JNA, po nacionalnosti Hrvata, koji je na svjedočenje došao iz Nizozemske, kamo je otišao 1994.

Drugi današnji svjedok Borivoj Rogić također je posvjedočio da je u Kerestincu bio zlostavljan, da su ga tukli palicom, slomili mu rebra, stavljali pištolj u usta, tjerali da jezikom ispiše slovo U na podu i glavom lupa po zidu. I on je potvrdio da su stražari dovodili polugole zatvorenice i da su ih tjerali da se pred njima samozadovoljavaju.

Suđenje Klariću, Živecu, Ivančinu, Draženu Pavloviću i Goranu Štrukelju nastavlja se idućeg tjedna.

(Hina)
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. lipanj 2021 16:35