StoryEditorOCM
Hrvatskakolege na sud

Bivša predsjednica NO HRT-a: Zbog tužbi s Prisavlja morala sam prodati stan. Tamo kontinuirano vladaju dva čovjeka, a ravnatelj je samo figura

Piše Davor Krile
29. prosinca 2018. - 17:46

Hrvatsko novinarsko društvo izloženo je nezapamćenom cenzorskom i financijskom pritisku od strane vodstva Hrvatske radiotelevizije, upozorili su na tiskovnoj konferenciji u petak čelni ljudi strukovne žurnalističke udruge.

Zbog kritičkih opaski i javnog prokazivanja zloporaba dužnosti i nesposobnosti aktualnog vodstva javne televizije, ravnateljstvo prisavske TV kuće tužilo je i HND kao instituciju i vlastite novinare Sanju Mikleušević Pavić i Hrvoja Zovka kao dužnosnike novinarskog društva, te zbirno od svih potražuju svotu veću od pola milijuna kuna.

Slučaj je presedan i u širim europskim okvirima: institucija financirana sredstvima pretplatnika koja bi trebala istinito informirati javnost i širiti prostore slobode govora novac građana zloupotrebljava kako bi začepila usta i krovnoj novinarskoj organizaciji.

– Na Badnjak smo dobili tužbu od 250 tisuća kuna zbog nedavnog priopćenja ogranka HND-a na HRT-u, dan poslije Božića na novih 250 tisuća kuna zbog navodne povrede ugleda i časti HRT-a, a u međuvremenu sam osobno, kao bivši zaposlenik HRT-a u radnom sporu, dobio i dodatnu tužbu zbog navodno nepropisno razdužene opreme – razložio je prisavsku ofenzivu tužbama predsjednik HND-a Hrvoje Zovko.

Tumačeći kako se radi o neviđenom ataku na elementarne medijske slobode i represiji uz pomoć novca poreznih obveznika, Zovko je kazao da je o svemu obaviješten hrvatski premijer Andrej Plenković, ali i sve relevantne domaće i europske institucije, sve do Europske komisije.

– Nakon nezakonita otkaza kojem su pribjegli kako bi me eliminirali, novim tužbama mi poručuju i da o svemu što se događa meni i drugim "nepodobnim" kolegama još moram i šutjeti – kazao je Zovko.

Napominjući da ravnatelj HRT-a često gubi tužbe i radne sporove, no da to ne plaća iz svojeg džepa nego iz pretplate građana, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva primijetio je kako HRT još nikad nije tužio vlastite zaposlenike zbog revizionističkih priloga i sramotnih novinarskih ekscesa kojima se doista nanosi šteta ugledu javne televizije, nego samo zbog iznošenja istine.

HND će, obećao je, tražiti da sva suđenja povodom ovih tužbi budu javna, jer "ne mogu oni toliko tužiti koliko mi možemo glasno govoriti i razotkrivati njihove namjere".

Sanja Mikleušević Pavić, predsjednica HND-ova ogranka na HTV-u, primijetila je da njihovu press-konferenciju prate novinari slovenske nacionalne televizije, dok istodobno nema nikoga iz hrvatskoga "javnoga servisa". Tužbe također ocjenjuje demonstracijom sile i novim vidom kažnjavanja nakon njezine marginalizacije i otkaza Hrvoju Zovku.

Paradoksalnost tužbenih zahtjeva po njezinu mišljenju se odražava u činjenici da s Prisavlja optužuju HND da potkopava ugled javne televizije, dok istodobno smatraju kako taj ugled ne potkopava bjegunac od hrvatskog pravosuđa Miroslav Kutle u udarnim TV terminima.

Egzodus mnogih uzornih novinara i urednika, prekidi programa, manjak svih vrsta programskih sadržaja i stvarni skandali također ne ruše ugled HTV-a, retorički se zapitala Mikleušević, nego samo novinari koji na tu sramotu upozoravaju?

Potpredsjednik HND-a Denis Romac smatra simptomatičnim da se HTV od sve brojnijih kritika ne brani proizvodnjom kvalitetnijeg programa i efikasnijim poslovanjem, nego tužbama. Rekordni odštetni zahtjevi koji nikada nikome nisu isplaćeni u hrvatskim medijima po njegovu mišljenju svjedoče da je riječ o pukom ekshibicionizmu sile prisavskoga vodstva koje unaprijed zna da cijenu tih sporova neće platiti iz vlastitoga džepa.

Slavica Lukić očekuje da će HTV nakon HND-a podići tužbe i protiv Međunarodne federacije novinara i brojnih drugih inozemnih institucija koje već godinama upozoravaju na srozavanje medijskih sloboda i profesionalnih standarda na hrvatskoj državnoj televiziji.

Otkako je Hrvatska ušla u EU, napominje, indeks medijskih sloboda kod nas konstantno pada, te je od svih članica gora samo još Bugarska. Bez snažne podrške aktualne vlasti vodstvo HRT-a se svakako ne bi usudilo poduzimati ovako radikalne mjere protiv novinara jer ne tuže s Prisavlja samo vlastite novinare i HND, nego i sve druge medije koji o njima neblagonaklono pišu.

Mislav Stipić: Netočni su i neistiniti svi preneseni navodi Silvije Luks Kalogjere

Kazimir Bačić: HRT nije poduzela niti jednu pravnu radnju protiv gospođe Luks dok je bila članica Nadzornog odbora, a niti nakon toga

Luks: Morala sam i stan prodati

Dramatičan istup na tiskovnoj konferenciji imala je i bivša predsjednica Nadzornog odbora HRT-a Silvija Luks koja se pojadala da je radi tužbi s Prisavlja svojedobno morala prodati stan.

– Nitko me nije zaštitio makar sam bila šefica Nadzornog odbora HRT-a, a pisala sam svim ljudima u državnom vrhu. U Državnom odvjetništvu već godinama postoje dokazi o svemu što se radi na HRT-u, no nitko ništa ne poduzima – rekla je Luks.

Po njezinu mišljenju tamo kontinuirano vladaju dva ključna čovjeka – Mislav Stipić i Damir Novinić, dok je aktualni ravnatelj Kazimir Bačić samo figura.

Na konferenciji HND-a se kao jedini predstavnik političke opozicije pojavio saborski zastupnik Živog zida Ivan Pernar, prenoseći uživo sva izlaganja na svom Facebook profilu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. listopad 2023 18:27