StoryEditor
Hrvatskazasjedanje

Biskupi se u Splitu susreli s kardinalom Parolinom i izabrali novog generalnog tajnika HBK

Piše PSD
15. rujna 2020. - 20:12
Krunoslav Novak  Darko Tomaš/Cropix

Članovi Hrvatske biskupske konferencije u Duhovnom centru Oaza sv. Marije Krucifikse – Službenice Milosrđa u Splitu danas  su održali izvanredno zasjedanje pod predsjedanjem predsjednika HBK zadarskog nadbiskupa mons. Želimira Puljića.

Nadbiskup Puljić posebno je pozdravio i uputio čestitke biskupima koji su u međuvremenu dobili nova imenovanja: mons. Dražen Kutleša za nadbiskupa koadjutora Splitsko makarske nadbsikupije i apostolskog upravitelja Porečke i pulske biskupije, mons. Petar Palić za mostarsko duvanjskog biskupa i apostolskog upravitelja Trebinjsko mrkanske i Hvarske biskupije te mons. Milan Stipić za križevačkog biskupa.

U radnom dijelu zasjedanja najprije se pristupilo izboru novog generalnog tajnika HBK budući da je dosadašnji generalni tajnik mons. Petar Palić imenovan za mostarsko duvanjskog biskupa i apostolskog upravitelja Trebinjsko mrkanske i Hvarske biskupije. Za novog generalnog tajnika  HBK izabran je svećenik Varaždinske biskupije docent na Hrvatskom katoličkom sveučilištu i zamjenik pročelnika odjela za komunikologiju istoga sveučilišta dr. Krunoslav Novak.

Na zasjedanju je prihvaćen prijedlog splitsko makarskog nadbiskupa Marina Barišića te je dano odobrenje Hrvatske biskupske konferencije da se za novu crkvu u Prasvetištu Gospe od Otoka u Solinu može zatražiti titula „Basilica minor“.

Biskupi su se susreli i s državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinom koji će zarediti mons. Antu Jozića, imenovanog nuncija u Bjelorusiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

30. rujan 2020 00:21