StoryEditor
Hrvatska'ognjem i mačem'

Biskup Uzinić za splitskog svećenika rekao da izjavama o Istanbulskoj tjera ljude iz Crkve, ali don Mužić ne odustaje: Nitko se ne može pravdati neznanjem!

Piše Anita Belak-Krile, PSD
17. travnja 2018. - 11:40

– Oni koji su nominalno kršćani a glasali su za ratifikaciju Istanbulske konvencije po savjesti neka računaju da ne smiju pristupati pričesti dok se ne pokaju i javno ne opozovu svoj sramotni čin. Svećenici su takvima dužni po savjesti uskratiti pričest – poručio je splitski svećenik don Josip Mužić.

Njegova poruka izazvala je lavinu komentara, negodovanja saborskih zastupnika, a da takve riječi nisu u duhu evanđelja, smatra i dubrovački biskup Mate Uzinić.

Nakon što ga je SDP-ovac Bojan Glavašević upitao slaže li se s takvim tumačenjem, biskup Uzinić, koji je vrlo aktivan na Twitteru, promptno je odgovorio.

– Uz napomenu da bi se neki nakon svega što su javno rekli – i "za" i "protiv" – sami trebali upitati pripadaju li još uvijek Crkvi, sa spomenutim mišljenjem se ne slažem. Ono nije u duhu evanđelja. Poslanje nam nije tjerati ljude iz Crkve, nego im pomagati da se u nju vrate – odgovorio je Uzinić Glavaševiću na Twitteru.

U HDZ-u ne žele službeno odgovarati na prozivanja splitskog svećenika, ni zaoštravati polemiku s Crkvom, no neki od zastupnika s kojima smo razgovarali konsternirani su porukom don Mužića.

Svijet vjere

– Vjernik sam, i smatram da Crkva ima pravo sudjelovati u svim raspravama, ali izjave kao što je ova don Mužića, koji je, valja reći, izrazito obrazovan svećenik, sramota su za cijelu Crkvu. Mene nitko neće odbiti od Crkve, u nedjelju sam bio na misi i pričesti, ali, nažalost, ovakvi i slični istupi odbijaju mnoge vjernike koji više ne dolaze na mise – kazao nam je istaknuti zastupnik HDZ-a koji je glasao za Istanbulsku konvenciju.

U saborskim klupama nekoliko je i zastupnika teologa, neki su glasali protiv Konvencije, no mostovac Marko Vučetić, koji je, uz to što je profesor filozofije i povijesti, završio i teološko-katehetski studij, bio je jedan od najglasnijih zagovornika Istanbulske konvencije. U vrlo dojmljivom govoru koji je po društvenim mrežama podijelilo na tisuće ljudi, Vučetić je tako poručio kako svijet u kojem se odigrava nasilje nije svijet vjere.

– Ontologija spola je laž, ontologija roda je laž. Nasilje je laž. Svijet u kojem se odigrava nasilje nije svijet vjere, to je svijet mrtvih bogova. Te mrtve bogove je u svijet unio nasilnik. Onaj tko pretuče ženu u svijet je unio mrtvog boga. Onaj tko siluje dijete, u dječji svijet je unio mrtvog boga. Zbog čega? Zato što je dokinuo vrijednost u sebi. Ovo je uistinu dokument gdje se mi civilizacijski određujemo hoćemo li pripadati svijetu u kojem se poštuju ljudska prava, a tu pripadaju i religijska prava, a to su prava živog boga – kazao je, među ostalim, Vučetić te dodao: – Kršćanstvo je plemenita religija jer promovira da je čovjek slika boga. Što to znači? To znači da je čovjek slobodan i da se može određivati i spoznavati. Pred tom slobodom staju čovjek i bog. Ne smijemo ni božanskim ni ljudskim nasiljem djelovati na tuđu slobodu. I htio bih i od institucionalne crkve da i ona stane na ono mjesto gdje je stao bog.

Mužić ne odustaje

Iako je Splitsko-makarska nadbiskupija poručila kako se nije službeno očitovala o toj temi te je riječ o privatnom stavu svećenika, Mužić, inače redovni profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu, za Dnevnik.hr ističe kako svećenici, a ni laici „nemaju pravo pravo raspolagati svetim sakramentima kako se njima sviđa ili kako je politički korektno“.

Citira pritom Zakonik kanonskog prava koji kaže da se primanje svete pričesti ne dopušta izopćenima ni udarenima zabranom bogoslužja pošto im je izrečena ili proglašena kazna, a ni drugima koji tvrdokorno ustraju u očitom teškom grijehu.

- Nitko se ne može pravdati neznanjem. Političari, pa i na najvišim položajima, ako su vjernici katolici nisu ništa iznad „običnih“ vjernika i za njih vrijede isti propisi u vezi primanja sakramenata kao i za sve druge. Oni zastupnici koji su javno izglasali konvenciju dužni su se pokajati, ispovjediti i javno opozvati svoj čin da bi mogli pristupiti pričesti“, kazao je Mužić za Dnevnik.hr.

Smatra kako su svećenici dužni skrbiti o dostojnom primanju pričesti, što u nekim slučajevima uključuje i njeno uskraćivanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. lipanj 2021 14:46