StoryEditor
Hrvatskacitirao isusa

Biskup Škvorčević prvi i jedini iz vrha Crkve snažno osudio napade na Srbe: Nedopustivo je hrvatstvo pretvoriti u ideologiju za mržnju i nasilje!

Piše PSD, JL
27. kolovoza 2019. - 01:25

Požeški biskup Antun Škvorčević prvi je visoki predstavnik Katoličke crkve u Hrvatskoj koji je osudio nekoliko nasilnih incidenata prema ljudima srpske nacionalnosti koji su već nekoliko dana glavna vijest u državi.

Kako izvještava Informativna katolička agencija IKA, Škvorčević je u nedjelju u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Daruvaru predvodio slavlje uvođenja novog župnika Zdravka Radoša u župničku službu te je u homiliji ustvrdio da se Bog u svom spasenjskom djelovanju ne ograničava na Židove, nego sabire sve „puke i jezike“. Pored toga, upozorio je na Isusovu izjavu u evanđelju da će u kraljevstvo Božje doći narodi s istoka i zapada, sa sjevera i juga a da će neki od onih koji su se za života smatrali njegovima - ali samo na riječima - biti izbačeni, prenosi Jutarnji list.

Biskup je kazao kako univerzalnost spasenja ima posebno značenje za djelovanje novog župnika u Daruvaru, gdje žive pripadnici hrvatske, češke, srpske i drugih narodnosti, te on s naslova evanđelja treba promicati - ne samo snošljivost - nego međusobno poštovanje i zajedništvo, vrednujući različitost kao dar Božji i surađivati za zajedničko dobro. Govorio je o vrijednosti nacionalne pripadnosti s polazišta vjere te je među ostalim rekao:

- Isus nije sebe nazivao Židovom, nego Sinom čovječjim. Umro je za svakog čovjeka te se na križu priznao našim bratom: I hrvatskim i češkim i srpskim i drugim. I upravo zbog toga vjernici trebaju svakog čovjeka prihvaćati s velikim poštovanjem, nikada ne prezirati druge s bilo kojeg razloga, pogotovo ne s naslova nacionalne pripadnosti.

U tom duhu osuđujem nasilje što su ga ovih dana u Kninu, Đevrskama, Viškovu i nekim drugim mjestima naše hrvatske domovine izvršile određene osobe nad ljudima srpske nacionalnosti te žrtvama izražavam svoje suosjećanje. Nedopustivo je hrvatstvo pretvoriti u ideologiju za mržnju i nasilje. Ono je sustav vrijednosti u koji su ugrađena i evanđeoska načela, te kad netko mrzi pripadnike drugog naroda i vrši nad njim nasilje, povrjeđuje i kršćansku baštinu, djeluje protiv Božjeg nauma o čovjeku, rekao je Škvorčević.

- Ograđujem se od onih koji spomenute događaje nastoje iskoristiti za svoje političke ciljeve, dajući im značenje koje oni nemaju, podupirući nove podjele i šireći nepovjerenje, što može uzrokovati veće zlo od počinjenog nasilja, dodao je biskup Škvorčević.

item - id = 620361
related id = 0 -> 1120428
related id = 1 -> 1114491
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2021 06:36