StoryEditor
HrvatskaVAŽNA ČESTITKA

Nadbiskup Uzinić je jedan od rijetkih pripadnika klera koji je ženama danas čestitao njihov dan i priložio ružu. Pročitajte što je napisao

Piše PSD
8. ožujka 2021. - 16:21

Mons. Mate Uzinić , riječki nadbiskup koadjutor, povodom Dana žena uputio je dirljivu posvetu svim ženama na svom Facebook profilu. Na kraju posta priložio je i fotografiju ruže. 

Objavu prenosimo u cijelosti:

Drage prijateljice,

danas se prisjećamo jednog događaja koji je postao simbol borbe za vaša ženska prava. I što god mislili o nekim ideološkim korištenjima ovog događaja, on je imao i ima vrlo važnu ulogu u prepoznavanju jedne od temeljnih kršćanskih istina, koju smo nažalost i mi sami u Crkvi zaboravili i nismo u skladu s njom živjeli, a to je istina da svi ljudi – žene i muškarci – imaju jednako dostojanstvo.

Ona je nešto što smo dužni propovijedati, ali još više nešto u skladu s čim moramo živjeti svoje odnose. Ta istina od svih nas zahtijeva zalaganje za zaštitu jednakog dostojanstva i jednakih prava svih ljudi, a što uključuje i jednako dostojanstvo i jednaka prava i vas žena. Ona nas obvezuje na napuštanje različitih stereotipa koji se protive toj jednakosti i stvaranje ozračja u kojemu će se moći čuti vaš glas i problemi s kojima se susrećete u Crkvi, društvu, ali i u svojim obiteljskim zajednicama.

Potreban nam je hrabar iskorak kojega, upravo na primjeru odnosa prema vama i problemima koji vas muče, papa Franjo, u post-sinodalnoj pobudnici Christus vivit br. 42, objašnjava razlikovanjem između bojažljive i žive Crkve. Prema njemu, „Crkva koja je odviše bojažljiva i strukturirana može vječito biti kritična prema diskursima o obrani prava žena i stalno ukazivati na potencijalne opasnosti i zablude takvih zahtjeva.“ Za razliku od ovakve Crkve, kojoj nažalost često i sami pripadamo, „živa Crkva može reagirati tako da posveti pozornost legitimnim zahtjevima onih žena koje traže veću pravdu i jednakost. Ona može podsjetiti na povijest i prepoznati dugu nit autoritarnosti muškaraca, podložnosti, raznih oblika porobljavanja, zlostavljanja i maskulinističkog nasilja.

S tim gledištem ona i sama može podupirati zahtjeve za poštivanjem ženskih prava i ponuditi uvjerljivu potporu većoj uzajamnosti između muškaraca i žena, premda se ne slaže sa svime što neke feminističke skupine predlažu.“

U duhu ovih misli koje pretvaram u želju da naša Crkva prestane biti bojažljiva Crkva i postane živa Crkva koja se ne boji ni jedne teme kad je u pitanju zaštita dostojanstva i jednakih prava svakog čovjeka, žene i muškarca, želim zahvaliti svima vama ženama koje bespoštedno darujete sebe i svoje snage, kako u osobnom tako i u društvenom životu, dajući značajan doprinos promjenama i razvoju Crkve i društva.

Hvala vam za bezbroj načina na koji nam svjedočite evanđelje i što u Crkvi zauzeto djelujete na različitim područjima i u različitim službama. Zalaganje za vašu veću uključenost u donošenje odluka u Crkvi i u društvu te za vašu prisutnost na položajima odgovornosti, kao i za jednaku plaću za isti rad, znači zalaganje ne samo za vas, nego za sve nas, za boljitak Crkve i društva. To je zadaća koju smo svi pozvani vršiti želimo li s vama biti i ostati živa Crkva i društvo koje ima budućnost.

Sretan vam Dan žena!

U Rijeci, 8. ožujka 2021.

Mate

item - id = 1082525
related id = 0 -> 1115222
related id = 1 -> 1100592
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2021 06:35