StoryEditor
Hrvatskaljutiti nastavnici

Bez regresa ostaje 10.000 blokiranih

2. kolovoza 2016. - 11:45

Nema gotovo nikakve šanse da blokirani prosvjetari dođu do svoga teško stečenog regresa od 1250 kuna, što je ovo ljeto, nakon pune tri godine, Vlada na odlasku omogućila za oko 240 tisuća državnih službenika i namještenika.

Loše vijesti za prosvjetne djelatnike čiji su računi dospjeli u blokadu proizlaze iz odgovora koji nam je stigao iz Ministarstva obrazovanja, točnije izostanka konkretnog odgovora na upit postoji li ikakav način da blokirani učitelji i nastavnici, kao i svi drugi blokirani javni i državni službenici, taj iznos dobiju na ruke.

- Zaposlenicima školskih ustanova regres je isplaćen na tekuće račune u skladu sa zakonom i uputama Ministarstva financija i Ministarstva pravosuđa, stoji u odgovoru MZOS-a.

Drugim riječima, da se iščitati iz ovog šturog odgovora, onaj tko je dobio regres dobio je, blokirani se mogu žaliti "upravi vodovoda". Bez obzira na poziv iz Vlade ovršenim radnicima da se jave svojim poslodavcima i dogovore način isplate, i bez obzira što isplatu u gotovini, ako ne prelazi neoporezivi iznos od 2500 kuna, omogućuje Zakon o porezu na dohodak i pripadajući pravilnici.

Zasuti upitima

- Prosvjetari su opet ispali najveće žrtve. Kada im treba smanjivati plaće i materijalna prava, onda su prvi na redu, a kada im treba izaći u susret, onda se za njih rješenje ne može naći. Prosvjetne vlasti ponovno su se pokazale krajnje socijalno neosjetljivima. Kada se neki problem želi riješiti, rješenje se uvijek može pronaći - ljuti se Željko Stipić, čelnik školskog sindikata "Preporod" koji su ovih dana s upitima "zasuli" nesretni blokirani prosvjetari.

Stipić ističe kako su se učitelji i nastavnici našli u ovom birokratskom vrtlogu najprije jer je Vlada, bez ikakvog posebnog razloga, s isplatom regresa kasnila puna četiri tjedna – umjesto krajem lipnja, isplaćen je krajem srpnja. Vrijeme je to u kojemu se, zbog prirode posla, prosvjetari uglavnom nalaze na godišnjem odmoru.

Blokirani zaposlenici, da su to i htjeli, teško su se mogli dogovoriti za isplatu s poslodavcem (ravnateljima škola) jer su škoske ustanove uglavnom bile zatvorene.

Problem je i što su, da bi regres uopće mogao biti isplaćen, škole brže-bolje morale povlačiti računovođe s odmora, a u toj konfuziji očigledno je nekome promakla Vladina preporuka o isplati regresa u gotovini i on je "otišao" na tekuće račune.

Na nesreću blokiranih, do njih nije stigao, a nije se mogao isplatiti ni putem zaštićenog računa, jer prema Ovršnom zakonu regres nije na listi prava koja se uplaćuju na taj račun.

Nema nade

Sindikati procjenjuju da je ove godine oko 30 tisuća blokiranih javnih i državnih službenika ostalo bez regresa, no stanje je ipak najteže u prosvjeti koja se zbog stjecaja svih ovih okolnosti našla u najnepovoljnijem položaju.

Iako smo u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta zatražili i tu informaciju, odgovorili su kako ne raspolažu podacima o broju blokiranih učitelja i nastavnika (?). Sindikalci, pak, procjenjuju da ih je u prosvjeti, što znači i onih koji su ostali bez regresa, najmanje deset tisuća, od ukupno 60 tisuća zaposlenih u osnovnim i srednjim školama. Sudeći prema dostupnim odgovorima nadležnih, nema nade da će svojih 1250 kuna ipak na kraju i vidjeti.

Neka plate troškove

Problemi s isplatom regresa državni bi proračun mogli dodatno koštati ako školski računovođe, ljudi čiji je rad često obezvrijeđen, zbog iznenadnog prekida dopusta zatraže isplatu svih troškova koje su zbog toga imali. Željko Stipić poziva ih da ravnateljima škola upute takav zahtjev, jer im to omogućava članak 42. Temeljnog kolektivnog ugovora koji kaže da zaposlenik ima pravo na naknadu stvarnih troškova zbog odgode, odnosno prekida korištenja godišnjeg odmora.

- Pozivamo ih da postupe poput računovotkinje koja je uz putne troškove, a riječ je o cijeni avionske karte za daleku zemlju, od ravnatelja zatražila i isplatu naknade za neiskorišteni hotelski smještaj za obitelj. Bude li više takvih zahtjeva, veće su šanse da dogodine neki novi ministri povedu računa o tome kako svaki njihov propust proizvodi i neku konkretnu štetu - poziva Stipić.

Božićnica

Slični problemi, upozorava Stipić, mogli bi nastati oko isplate božićnice. Isplatu tog prava, kaže, ni jedna vlada neće moći ignorirati bez dogovora sa sindikatima. A oni će zatražiti da se i regres i božićnica nađu na listi primanja koja će za građane pod ovrhom uplaćivati na zaštićeni račun.

- Tražit ćemo izmjene Ovršnog zakona i to će biti jedan od naših zahtjeva strankama za izbore - najavljuje Stipić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

23. rujan 2020 02:17