StoryEditor
Hrvatskaskandal na makarskoj rivijeri

Betonsko ruglo iz Igrana bit će legalizirano?; Vlasnik: Predao sam papire, zašto je ne bi legalizirali?

Piše PSD.
18. siječnja 2013. - 20:13
Zašto je ne bih mogao legalizirati?! Ma naravno da sam predao zahtjev za legalizaciju i naravno da nema razloga da mi je ne legaliziraju - vrlo nervoznim glasom odgovorio je novinarima Jutarnjeg lista Mate Antičić, dodajući da mu je dosta novinara i da nema više što reći.

- Molim?! Ma kakva šesterokatnica, to je obična kuća kao i bilo koja - rekao je za Jutarnji Antičić, koji je u javnosti postao poznat 2004. godine kad mu je odlukom države i uz policijski kordon rušena kuća podignuta u građevinskoj zoni. Ali bez građevinske i lokacijske dozvole.

Antičić je ubrzo sagradio sličnu, no opet bez dozvola, zbog čega mu je prijetila novčana kazna do 100 tisuća kuna i mogućnost ponovnog rušenja. Budući da, kako tvrdi načelnik Općine Podgora Ante Miličić, kuća nije na pomorskom dobru, ilegalnu gradnju nije prijavio inspekciji, iako mu je to dužnost.

Jutarnji list doznaje da bi ta mastodontska građevina, namijenjena za iznajmljivanje apartmana, mogla biti legalizirana!

Tako će se i ta monumentalna kuća vjerojatno naći na popisu bizarnijih građevinskih slučajeva koji bi unatoč brojnim urbanističkim nepravilnostima mogli postati legalni jer ispunjavaju osnovni uvjet: izgrađeni su u građevinskoj zoni. Slučaj će tako vrlo vjerojatno dobiti isti epilog kao onaj vezan uz ilegalnu gradnju generala Ljube Ćesića Rojsa.

Rojs je, podsjetimo, pravomoćno osuđen na šest mjeseci zatvora uz rok kušnje od godinu dana jer je 2010. gradio kuću na Markuševcu na zemljištu na području Parka prirode Medvednica, gdje nije dopuštena gradnja, a na istom je mjestu već prije izgradio kuću koju mu je davno srušila bivša ministrica graditeljstva Marina Matulović Dropulić . Međutim, granice Parka prirode su prije četiri godine odlukom Vlade smanjene, pa se generalova kuća automatski našla u građevinskoj zoni.

U Ministarstvu graditeljstva nisu mogli potvrditi da će velebna građevina u Igranama biti legalizirana jer “nisu još prikupljeni i obrađeni svi podaci”, no i od mještana neslužbeno doznajemo da je ispunio sve uvjete za legalizaciju.

- Prema do sada prikupljenim podacima, a naglašavamo da nisu još svi obrađeni, rušit će se 25 objekata, a ne 17.000, kako su krivo naveli neki mediji. Za tih 17.000 moramo provjeriti udovoljavaju li svim uvjetima za legalizaciju - ističu u Ministarstvu.

Inače, broj odbijenih zahtjeva za sada je 1802, što ne znači da će sve te građevine biti srušene, ali za to postoji vjerojatnost.

- Tu je riječ o zahtjevima za legalizaciju građevina čiji su vlasnici dobili rješenja za rušenje, a koji su nepotpuni ili su stigli dan nakon krajnjeg roka, što se također još razmatra i ne znači da će se rušiti - oprezni su u Ministarstvu.

Bageri će prvo, već početkom veljače, krenuti u rušenje objekata koji su izgrađeni nakon 21. lipnja 2011., kada je izrađena zračna snimka cijele Hrvatske i u kojima nitko ne živi. U drugoj fazi su vikendice, odnosno građevine u kojima netko povremeno živi, a u trećoj svi ostali, pa i kuće u kojima žive socijalni slučajevi.

(JL)


item - id = 191309
related id = 0 -> 1137893
related id = 1 -> 627320
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2021 02:20