StoryEditor
Hrvatskaministar se pohvalio

Beroš: Želim vjerovati da smo na kraju trećeg vala, ali opuštanja nema. Prijave za mobing protiv Zadravec? Sve će se provjeriti

Piše PSD
11. svibnja 2021. - 16:39
Vili BerošLuka Gerlanc/Cropix

Nakon što je u subotu cijepio građane Zagreba na Velesajmu, ministar zdravstva Vili Beroš danas je cijepio Osječane u Dvorani Gradski vrt nakon čega je dao izjavu medijima, javlja N1.

“Zadovoljstvo mi je što mogu naglasiti da epidemiološka situacija u RH postaje sve bolja – sve je više cijepljenih, a sve manje novozaraženih. Danas smo pali s brojem hospitaliziranih ispod 200. Sve to na neki način daje naznake da bi epidemija u ovom trenutku mogla jenjavati, ali to nas ne smije prevariti, oprezni moramo biti i daljeOno što želim nadalje reći da smo prošli tjedan dosegnuli rekorde u cijepljenu. Aplicirali smo preko milijun doza cjepiva, obaramo rekorde na tjednoj bazi. Prošlotjedni rekord je bio preko 53.000 cijepljenih u jednom danu. Tako smo došli do svakog četvrtog punoljetnog građana, a cilj nam je unaprijediti i dinamizirati taj proces”, rekao je Beroš.

Zahvalio se cjepiteljima i volonterima Crvenog križa, studentima Medicinskog fakulteta. “Ponosan sam što sam dio ovog tima”, rekao je Beroš.

Još jednom je pozvao sve da se cijepe. “To je najbrži put u ‘staro normalno’, u život kakav je bio prije pojave ovog virusa”, kazao je.

“Iz dana u dan pratimo epidemiološku situaciju, ona u ovom trenutku je u poboljšanju, međutim, ne još tako da se možemo opustiti. Epidemiološki stručnjaci će iz dana u dan pratiti situaciju i odlučivati o mjerama. To je dinamičan proces. Ja želim vjerovati da smo na kraju tog trećeg vala, no opuštanja u toj priči nema. U ovom trenutku još je prerano da bilo što govorim, ali nije za očekivati… Ulog je velik i ne želimo napraviti pogreške. Ne kopiramo druge zemlje, imamo svoj hrvatski model na ovu krizu koji je utemeljen na stručnim promišljanjima”, rekao je Beroš.

Beroš je rekao da ga ostavka v.d. ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice Marija Zovaka nije iznenadila.

“Budno pratim situaciju u Vinogradskoj bolnici i u okviru svojih ingerencija napravit ću sve da se tamo situacija završi, ali postoji redoslijed postupanja: prvo mora ravnatelj, a potom Upravno vijeće… u njihovoj ingerenciji je većina stvari koje se moraju odraditi, a na kraju tog lanca sam ja. Neću dopustiti da pacijenti trpe nikakve interne probleme. Moramo dopustiti zakonit proces. Ostavka me nije iznenadila, ne znam motive, ali znam što slijedi – sjednica Upravnog vijeća i u ingerenciji Vijeća je biranje novog vršitelja dužnosti sve dok ne završi natječaj za novog ravnatelja. Sve mora biti u okviru zakonitih procesa, ali ova priča mora dobiti epilog što prije. Upravno vijeće je na zadnjoj sjednici bilo vrlo konstruktivno i dalo jasne elemente kako riješiti problem nedostatka radiologa koji je za mene ključan. Očekujem i izvješće unutarnjeg nadzora, povjerenstva koje postupa po prijavama. Kad se sve to kompilira postupit će Vijeće, a ja ću naravno pratiti situaciji i intervenirati u trenutku kada procijenimo da je naruđeno davanje adekvatne zdravstvene zaštite. Još uvijek nije tako, a optimizam mi daje Upravno vijeće”, rekao je Beroš.

Rekao je da ne zna tko će se prijaviti na natječaj za novog ravnatelja i koga će se izabrati, ali o tome ne odlučuje ministar, već Upravno vijeće. Doktorica Dijana Zadravec tvrdi da se na nju radi orkestrirani napad. “Ne znam točno procedure, ali ako se netko žali na članove Povjerenstva, oni se mogu mijenjati, a sve usvrhu zakonitog rješenja. Mislim da uopće nije relevantan moj odnos s njom, bili smo u dobrim kolegijalnim odnosima, bilo je određenih nesporazuma glede ranijeg izbora ravnatelja Vinogradske kad sam zastupao isto što i sada – da se mora postupati sukladno procedurama i zakonima”, rekao je Beroš.

“Ja ću sa strane promatrati priču koja se događa i u trenutku kad procijenim da su ugrožena prava pacijenata, onda ću intervenirati”, još jednom je ponovio Beroš.

Kazao je da ne može rješavati interne probleme, ali ako ih oni neće moći sami riješiti morat će “intervenirati raspuštanjem Upravnog vijeća i sazivanjem novog. No želim ovom Upravnom vijeću dati šansu”.

Beroš smatra da bi problem trebao biti riješen u mjesec dana.

Za 16 prijava za mobing protiv Zadravec, Beroš kaže da nisu dobre. “Povjerenstvo će provjeriti navode iz prijava. Svatko od tih djelatnika odgovara za svoju prijavu”, kazao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. lipanj 2021 09:09