StoryEditorOCM
Hrvatskazabrinutost raste

Beroš o situaciji s trovanjima: Imamo nekoliko novih bolesnika, nisu svi pili ista pića...

Piše Vijesti SD
8. studenog 2023. - 09:39

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je jutros za N1 Televiziju kako je danas "nešto više pacijenata" od trovanja gaziranim pićem.

- Još ih je nekoliko, svi su lakše ozlijeđeni, kod mnogih je upitno radi li se o kemijskoj ozljedi ili psihogenoj reakciji ili nekom drugom patološkom stanju. U ovom trenutku situacija je pod kontrolom, kazao je i poručio:

- Moramo biti oprezni ali ne treba sijati paniku, dodao je.

Potom se obratio i medijima na press konferenciji na kojoj je iznio najnovije informacije.

- Sve institucije rade svoj posao, zdravstveni sustabv je spreman, postupamo prema protokolu, pravodobno su obaviještena policija i sva tijela. Imamo nekoliko novih bolesnika, četiri u KBC-u Zagreb, jedan u Vinogradskoj na opservaciji i sumnja je na ozljeđivanje kemijskim elemntima i jedan je u Varaždinu. Pacvijenti su s blažim simptomima i većina će biti otpuštena na kućno liječenje, rekao je ministar, a piše N1.

- Možemo reći da je dvoje od svih navedenih u vezi s konzumacijom određenih pića a za ostale je potrebno sagledati. Mjesta panici nema, ali oprezu ima, dodao je.

- Nakon prve ozljede u Rijeci nije bilo moguće reći o čemu je riječ. Konzumacija pića je mogla biti incidentalna, piće je na neki način moglo biti promijenjeno… Pitanje je zašto je do toga došlo. Kad smo saznali za novi slučaj izašli smo u medije. Izašli smo onda kada smo procijenili da realna opasnost postoji, naveo je Beroš.

- Kad se pojavilo više slučajeva krenuli smo obavještavati javnost.

Osvrnuo se i na poruke koje su se proširile društvenim mrežama.

- Te informacije su bile lažne i krivotvorene, institucije rade ispitivanje tko je i zašto je pustio krivotvorene izjave u javni prostor.

Osvrnuo se na i na nove slučajeve.

- Nisu pili iste piće. Neki su konzumirali slane štapiće. Moramo sve povezati, a ne plašiti javnost. Kad se određena veza uspostavi, javnost će biti obaviještena, a do tada preporuka da se pije voda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 14:27