StoryEditorOCM
Hrvatskaafera u zdravstvu

Beroš o zarazi legionelom: Nisam bio na vrijeme obaviješten, ali nije bilo zataškavanja, riječ je o određenoj pogrešci

Piše T.L./JL
19. lipnja 2024. - 12:09

 Ministar zdravstva Vili Beroš obratio se javnosti na konferenciji za novinare nakon informacija o zarazi legionelom u KBC Zagreb, od čega su preminule tri osobe, a zaraženo ih je bilo ukupno šest.

- Kad je riječ o legioneli kao zarazi, treba reći da u RH godišnje imamo 60-ak slučajeva, a smrtnost je 10 posto, znači – ništa novo, događa se već neko vrijeme, rekao je Beroš, piše Jutarnji list.

Izrazio je sućut obiteljima umrlih i nastavio:

- Želim pacijentima poslati poruku sigurnosti jer nije točna tvrdnja da je opasno doći u KBC Zagreb na nekakav kontrolni pregled. To nije tako. Poduzimaju se sve mjere potrebne da bi se spriječilo širenje infekcije. Mislim da svi trebamo izvući određene poruke na račun ovog događanja i danas će otići dopis prema svim ostalim zdravstvenim ustanovama da pojačaju svoja nastojanja u protuepidemijskim mjerama, a posebno tamo gdje je u tijeku izgradnja novih zgrada nakon potresa. Vjerujem da ćemo zajedno obuzdati ovu infekciju i da daljnje zaraze neće biti. Podlegli su samo oni koji su bili najkompromitiraniji. Ostali se mogu izliječiti uz pomoć antibiotske terapije. Za neke od ovih slučajeva postoji i sumnja da je KBC Zagreb izvor infekcije, ali s time nećemo kalkulirati, rekao je Beroš.

‘Legionele ima svugdje oko nas‘

Kada je riječ o navodima o zataškavanju svega, Beroš kaže:

- Činjenica je da nisam bio na vrijeme obaviješten, no želim demantirati tvrdnje da se nešto zataškavalo. KBC Zagreb je rano, prije oko šest tjedana obavijestio HZJZ. Očito se nije do kraja uspjelo u sprječavanju širenja zaraze, formirao sam radnu skupinu.

Bernard Kaić iz HZJZ-a osvrnuo se na navode o zataškavanju rekavši da nema govora o tome. Rekao je da nema potrebe obavještavati javnost već raditi na tome da se spriječi širenje.

- Rebro na tjednoj bazi radi anti-legionela program, nedjeljom, istaknuo je Kaić.

image

Dr. Ante Ćorušić: Pronašli smo da je voda za tuširanje vjerojatno izvor infekcije

Ronald Goršić/Cropix

- Legionele ima svugdje oko nas, u svim bolnicama, u svim smještajnim kapacitetima, velikim hotelima, zrakoplovima... Znamo da se prenosi preko vode respiratornim putem, da je ima posvuda. Nama se dogodilo to početkom travnja. Obavijestili smo HZJZ, napravili prve izvide, uzorkovanja vode i pronašli smo da je voda za tuširanje vjerojatno izvor infekcije. Nažalost troje je pacijenata preminulo, teški imunokompromitirani pacijenti, a ostala tri su u poboljšanju i dobro su. U zadnjih 15 dana nemamo nijedan novi slučaj infekcije legionelom, poručio je ravnatelj KBC-a Ante Ćorušić.

Potvrdio je da su uzrok slijepa crijeva nastala zbog obnove.

‘struka je možda mogla upozoriti‘

Ministar Beroš je rekao da ne vidi krivnju ravnatelja KBC-a Zagreb.

- U ovom trenutku ne vidim ravnateljevu krivnju, nije kriv ni za potres ni za stvaranje slijepih crijeva ni za pojavu legionele, kaže Beroš.

Na pitanje novinara smatra li se on kao ministar odgovornim, kaže:

- Po zapovjernoj odgovornosti osjećam se krivo, odnosno zadužen sam za analizu i ispravljanje stvari, kaže Beroš.

Osvrnuo se i na svoju jučerašnju izjavu da je sve saznao iz medija.

- Mislim da riječ o određenoj pogrešci, mislim da me morao izvijestiti, ali je izvijestio još i važniju instituciju – HZJZ i ako je to jedini krimen, bit će najlakše jer se to lako da riješiti, rekao je Beroš.

Komentirao je i slučajeve iz Vinogradske, rekavši da je jedan slučaj bio u siječnju, a drugi u svibnju, no nije bilo težih posljedica.

- Ne zamjeram ravnateljima bolnica koje su trenutno u obnovi, no sama struka je možda mogla na to upozoriti, kaže Beroš.

- Mi smo danas detaljno prošli sve slučajeve. Prvi je započeo na Rebru 2. travnja. Tada su ispitani i testirani svi djelatnici i svi drugi pacijenti na tim odjelima i infekcije nije bilo. Vjerojatno je zbog imunokompromitiranosti, u terminalnim fazama svojih teških, po život ugrožavajućih bolesti, kod nekih došlo do infekcije legionelom, kaže Beroš.

image

KBC Zagreb, mjesto gdje je zabilježena legionela
 

Goran Mehkek/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. lipanj 2024 12:09