StoryEditorOCM
Hrvatskabaka mraz

Bernardica 'daruje': kombi bez poreza za troje djece

Piše Linda Perić
20. svibnja 2016. - 00:05
bernardica00

Pri formiranju aktualne Vlade najavljivalo se, podsjetimo, i osnivanje novog ministarstva, i to onog koje bi se bavilo demografskim razvojem i useljeništvom, a sve u cilju promicanja natalitetne politike. Umjesto toga doneseno je manje "ambiciozno" rješenje, a riječ je o Upravi za demografiju koja će djelovati u okviru Ministarstva socijalne politike i mladih i okupljat će eminentne stručnjake iz tog područja.

Najavila je to ministrica Bernardica Juretić tijekom gostovanja u emisiji Hrvatskog radija "A sad Vlada". Cilj je, prema njezinim riječima, donošenje ozbiljne demografske strategije na čemu će raditi nekoliko ministarstava.

Uz naknadu za novorođenčad od 1000 eura - mjeru koja će, najavljuje ministrica, stupiti na snagu u rujnu ove godine i koja će se prvo vrijeme odnositi na sve (budući da je za uvođenje posebnih imovinskih kriterija potrebna izmjena nekoliko zakona, op.a.) nužno je, dodaje, početi razmišljati i o nekim olakšicama koje bi bračne partnere poticale na širenje obitelji.

Nije loše

- Ako je netko zacrtao da će imati jedno dijete, na njega se teško može utjecati, no ohrabriti treba one koji su na "granici", odnosno imaju dvoje djece, a htjeli bi možda i treće. Njih bi u tom smjeru možda ohrabrile olakšice, primjerice, da im se pri kupnji kombija, koji je potreban jednoj mnogočlanoj obitelji, ne računa porez - predložila je ministrica koja i na ovom planu očekuje sinergiju više ministarstava.

Porezna olakšica pri kupnji vozila nije loša ideja, smatra Splićanin Mate Bašić, otac šestero djece od kojih najstarije ima 11 godina, a najmlađe samo šest mjeseci.

- Vozim "renault kangoo" u koji nas komotno sjedne šest, tako da više u punom sastavu ne možemo nigdje. U perspektivi razmišljam o nekom adekvatnijem rješenju poput kombija, a oslobađanje od plaćanja poreza uvijek dobro dođe. U svakom slučaju, to je razmišljanje u pravom smjeru jer mnogočlanim obiteljima treba olakšati svakodnevni život. Od jednokratne naknade, čak i ove od 1000 eura, nema puno koristi. To je kao da žednome u pustinji daš pola čaše vode, a pred njim je još 1000 kilometara - slikovit je Bašić.

Škola, odjeća, obuća...

Njemu je, kaže, glavni cilj osigurati kvalitetno obrazovanje za svojih šestero djece, a na taj način, kaže, vjerojatno razmišljaju i u drugim velikim obiteljima. Ministarstvo socijalne politike stoga bi, prema riječima našeg sugovornika, trebalo razmisliti o pokrivanju troškova obrazovanja djeci s više braće i sestara.

- Samo na školske knjige godišnje potrošim više od 3000 kuna, a gdje je školski pribor, torba, odjeća... Svako dijete, osim toga, ide na barem jednu izvanškolsku aktivnost. Ne želim im to uskraćivati, no trošak je velik...

Svaka Vlada priča o pronatalitetnoj politici, a s druge strane, ne rješava birokratske zavrzlame s kojima se suočavaju mnogočlane obitelji u ostvarenju nekih osnovnih prava. Da bi dobio nešto što ti po zakonu pripada, moraš kucati na trideset vrata što definitivno nije stimulirajuće - ističe Bašić.

Pitamo ga, na koncu, bi li njega i suprugu naknada za novorođenče od 1000 eura i olakšice o kojima trenutno razmišljaju u Ministarstvu socijalne politike nagnali da eventualno počnu razmišljati o proširenju obitelji za još jednog člana?

- Samo me dragi Bog može potaknuti da idem na sedmo dijete, kao što je i dosad bio slučaj. Vjerujte mi, onaj tko želi puno djece ne razmišlja o pogodnostima koje status mnogočlane obitelji donosi - govori Mate Bašić.


Ušteda 90.000 kn

Da bi mnogočlane obitelji mogle ostvariti priličnu uštedu pri kupnji kombija ako se usvoji prijedlog o poreznoj olakšici, govori i prof. dr.sc. Željko Marušić sa zagrebačkog Fakulteta prometnih znanosti. Porezna davanja kojih se mogu osloboditi penju se, prema njegovim riječima, i do 40 posto: 25 posto odnosi se na PDV, a ostatak su davanja na cijenu i količinu ispuhivanja, odnosno ugljikova-dioksida koje vozilo ispušta.

- Za primjer ću uzeti jedan osnovni model kombija za devet osoba, a riječ je o wv transporteru kombi 2.0 tdi. Njegova cijena u autosalonu, s pripadajućim davanjima, iznosi 269.810 kuna. Ako kupac koji dolazi iz mnogočlane obitelji bude koristio olakšicu, dobit će ga za 179.877 kuna. Riječ je o znatnoj uštedi koja iznosi 33,3 posto ili 89.933 kune - objašnjava Marušić.


Teško vjerovati

Ministrica Bernardica Juretić jučer se osvrnula i na medijske natpise o slučajevima osoba s Downovim sindromom koje su ostale bez invalidnine koju dodjeljuje Centar za socijalnu skrb.

- Teško mi je u to povjerovati i treba proučiti odluke koje su donosili vještaci. Ni jedan zakon nije promijenjen na osnovi kojeg bi osobe s Downom sindromom mogle ostati bez tog prava - istaknula je ministrica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. ožujak 2023 22:34