StoryEditor
Hrvatskainterpelacija

Bernardić: Tražimo da Vlada Saboru dostavi svu dokumentaciju propale kupovine aviona

14. veljače 2019. - 14:33
sdp_press3-140219

NOVIJE

Bernardić: Tražimo da Vlada Saboru dostavi svu dokumentaciju propale kupovine aviona

Uoči rasprave o SDP-ovoj interpelaciji o radu Vlade povodom neuspjele nabave borbenih aviona F16 od Izraela, predsjednik te stranke Davor Bernardić u četvrtak je na konferenciji za novinare zatražio od Vlade da u roku od 15 dana dostavi Saboru svu dokumentaciju iz tog procesa, uključujući i dokument upozorenja, tzv. 'non-paper', koji je, kaže, američki veleposlanik osobno uručio premijeru.

"Želimo utvrditi istinu oko postupka nabave eskadrile i utvrditi odgovornost ministra obrane i same Vlade, ali i osigurati da se u budućnosti postupci nabave, pogotovo kada prelaze iznose od milijarde kuna, provode transparentno i zakonito, a ne direktnom pogodobom i bez javnog natječaja“, rekao je Bernardić.

Ponovio je da traže da Sabor utvrdi činjenice, odnosno, da postupak nabave nije proveden transparentno te da su njime ugroženi obrambena sposobnost zemlje i vanjskopolitički ugled i pozicija Hrvatske.

Također, naglasio je, traže i da se utvrdi tko je i zašto u medije puštao tajne i klasificirane dokumente vezane uz obranu i nacionalnu sigurnost te zapitao gdje je VSOA i zatražio hitnu istragu oko dilanja dokumenata.

"Sumnjivo je što je Vlada inzistirala na kupnji baš tih aviona. Nije li razlog tome što je Krstičevićeva bivša firma trebala dobiti posao održavanja tih istih aviona?“, zapitao je, ocijenivši to nedopustivim i skandaloznim te ustvrdio da su „očito spremni na sve zbog privatnih interesa i kako bi sačuvali fotelje“.

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk očekuje da Sabor prihvati zaključke iz njihove interpelacije, ali da očekuju i „političara Krstičevića“,  budući da je ratnik svoj rat završio, a političar mora odgovoriti na pitanja.

"Nadam se da će političar Krstičević biti barem na razini ratnika Krstičevića koji je svoj posao završio časno i da se političar Krstičević neće u Saboru pozivati na ratnika. Očekujemo i diplomatu Plenkovića da bude manje diplomatičan kada je riječ o pogreškama koje su napravljene i da nam kaže tko je pogriješio, jer je i sam rekao da je bilo grešaka“, kazao je Bauk.

Komentirao je i sinoćnji istup SDSS-ova Milorada Pupovca u sabornici i reakciju HRAST-ova Hrvoja Zekanovića koji je rekao da mu je „žao što Pupovac 1995.godine nije na traktoru otišao u Beograd“, istaknuvši da je „Pupovac ukazao na to da se oni koji su skupljali potpise za referendum jasno rekli da skupljaju potpis protiv Pupovca i da su na taj način pokušavali dobiti što veći broj potpisa na toj retorici, a ne na retorici promjene izbornih pravila“.

"To je bila legitimna obrana Pupovčeva osobnog, ali i dostojanstva srpske nacionalne manjine. Zekanovićeva reakcija samo pokazuje da je bio u pravu i da je možda bio preblag. To, naravno, Pupovca ne ekskulpira od činjenice da podržava Vladu koju vodi stranka čiji je modus operandi bio, po potrebi, produciranje nacionalne netrpeljivosti, obračuna s drugima i drugačijima i različitim manjinama“, poručio je Bauk.

Podsjetio je i da je HDZ podržavao prikupljanje potpisa za tzv. antićirilićni referendum.

"Zekanovićeva izjava potpuno je neprimjerena i očekujemo reakciju mnogih koji bi na to trebali reagirati“, apelirao je Bauk.

Bernardić je dodao da je „došlo vrijeme da se Pupovac zapita što radi u društvu Plenkovića, Đakića, Culeja, Glavaša, Brkića“. „Neka bira društvo“, poručio mu je.

Bernardić se osvrnuo i na izbacivanje 'Dnevnika Anne Frank' iz školske lektire u, kako je rekao, „sve većem valu fašizacije i ustašizacije društva“.

"Ludilo fašizacije i ustašizacije koju provodi ova Vlada se nastavlja i sad je još jasnije zašto HDZ podržava fašista Tajanija koji je izjavio da su Istra i Dalmacija talijanske“, ocijenio je.

Poručio je da SDP inzistira da se 'Dnevnik Anne Frank' odmah i bezuvjetno vrati u lektiru te da HDZ, HSS, ali i HNS i IDS, koji su podržali njegov izbor u okviru svojih grupacija, pokrenu inicijativu za „opoziv fašista Tajanija s mjesta predsjednika EP-a“.

NAJAVA

Hrvatski sabor u četvrtak će raspravljati o SDP-ovoj interpelaciji o radu Vlade zbog propale kupnje borbenih aviona F-16 C/D Barak od Izraela.

Interpelaciju je potpisalo 16 SDP-ovih saborskih zastupnika, kojom, kažu, žele prisiliti Vladu da u parlamentu pred zastupnicima sumira sve ono što se dogodilo i što je pošlo krivo u propaloj kupnji borbenih aviona, te postoji li i kolika je odgovornost ministra obrane i potpredsjednika Vlade Damira Krstičevića te premijera Andreja Plenkovića.

Podnositelji interpelacije smatraju da Vlada, a posebno Ministarstvo obrane, nisu postupali transparentno u postupku nabave, da nisu vodili računa o ukupnim interesima Hrvatske, te da je njime ugrožena sigurnost Hrvatske i njen vanjsko-politički položaj.

Traže od Vlade da u roku od petnaest dana obavijesti Hrvatski sabor o postupku nabavke eskadrile višenamjenskih borbenih aviona, posebice o upozorenjima i uputama koje je davala Vlada Sjedinjenih Američkih Država (tzv. non-paper).

Također podnositelji traže da prije pokretanja novog postupka nabavke aviona Ministarstvo obrane mora dobiti prethodnu suglasnost Odbora za obranu Hrvatskog sabora, sukladno Zakonu o obrani.

Vlada je prošlog tjedna odbacila SDP-ovu interpelaciju ocijenivši da su navodi iz nje neosnovani i neutemeljeni. Stavove Vlade i posao s borbenim avionima u Saboru će braniti premijer Andrej Plenković i ministar obrane Damir Krstičević.

Prije rasprave o interpelaciji zastupnici će raspravljati o prijedlogu zakona o izboru vijeća i predstavnika nacionalnih manjina kojim se po prvi puta zasebno normira postupak izbora članova vijeća i predstavnika nacionalnih manjina u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Na dnevnom redu je i Izvješće o uredbi koju je Vlada donijela na temelju zakonske ovlasti kao i prijedlog godišnjeg provedbenog plana statističkih aktivnosti Republike Hrvatske 2019. godine, pa se očekuje da će rasprava o interpelaciji doći na red tek poslijepodne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2021 21:30