StoryEditorOCM
Hrvatskapovećana potražnja

Belupo po treći put najavljuje nestašicu popularnog lijeka kojeg koriste žene, poznato kada se vraća na police

Piše Vijesti SD
25. srpnja 2024. - 15:23

Već treći put u manje od godinu dana Belupo prijavljuje nestašicu poznatog lijeka kojeg koriste mnoge pacijentice u menopauzi, doznaje Danica

Riječ je o Belupovu lijeku Bonna 75 mg filmom obložene tablete, 6 tableta u blisteru, djelatne tvari natrijev risedronat. U tvrtki kažu kako zbog neočekivano povećane potražnje lijeka neće biti od 24. srpnja do 10. rujna.

Nestašica istog lijeka bila je prijavljena i u veljači i ožujku ove godine te studenom i prosincu lani. Razlozi su bili isti – neočekivano velika potražnja.

Lijek Bonna indiciran je, prije svega, za za liječenje osteoporoze u žena u postmenopauzi s povećanim rizikom nastanka fraktura. Tijekom menopauze, naime, dolazi do gubitka koštane mase i povećava se rizik za osteoporozu i lomove kostiju.

Kalcij i vitamin D

Osteopenija nastaje prije osteoporoze i liječi se upravo lijekovima koji sadrže natrijev risedronat. Kako navode u ljekarnama, na tržištu postoje lijekovi drugih proizvođača s istom djelatnom tvari, ali problem je što je većinom riječ o manjim gramaturama, obično tablete od 35 miligrama.

Inače, prevencija za nastanak osteopenije u menopauzi, tumače liječnici i znanstvenici medicinske struke, svakako je redovan unos kalcija (najmanje gram dnevno), ali i unos vitamina D od 1000 IU dnevno.

Što je IU (international unit)? Međunarodna mjera različita za sve lijekove; primjerice, kod vitamina D brojka od 1000 IU zapravo iznosi 0,025 miligrama, zaključuje Danica

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 20:46