StoryEditorOCM
Hrvatskanakon agonije

Beba se odlično oporavlja! ‘Dobila je i ime. Pozivi stižu sa svih strana, reći ću vam što ljudi žele, ali polako...‘

Piše JL
15. svibnja 2024. - 22:58

Pozivi sa svih strana! Neki bi odmah posvojili bebu, drugi pak pitaju kako mogu pomoći... Sve će to doći na red, ali nama je sad najvažnije da je dijete dobro, da mu inkubator nije potreban, da samostalno diše i da nema nikakvih zdravstvenih problema - kaže ravnatelj KB-a Sveti Duh doc. dr. Igor Alfirević. Dodaje da je beba rođena s 2300 grama, što znači da nije nedonošče, i sad se dobro oporavlja nakon traumatične situacije koju je prošla u prvim trenucima života.

Ravnatelj naglašava da će dječačić ostati kod njih sve dok se ne riješe nužni pravni koraci. Naime, ovakvi slučajevi pronalaska napuštenog netom rođenog djeteta u Hrvatskoj su vrlo rijetki, što dokazuje i činjenica da se na Svetom Duhu prvi put susreću s takvom situacijom, piše Jutarnji.

- Pregledali smo svu našu dokumentaciju i u zadnjih dvadeset godina nismo imali takav slučaj. Prije više od dvadeset godina dogodilo se nešto slično, ali ni blizu ovom najnovijem, tako da nema niti pravih protokola, već se pokušava iz zakonskih normi iščitati rješenje. U svakom slučaju, mi smo kontaktirali Centar za socijalnu skrb, isto je učinila policija i sad čekamo rješenje - objašnjava doc. dr. Alfirević.

‘Mali miljenik‘

Valja podsjetiti da su dječaka u Zaprešiću, u kanti za smeće, u ponedjeljak kasno navečer pronašla dvojica mladića dok su se vraćali s treninga. Alarmirali su policiju, stigla je i hitna pomoć i dijete je žurno prebačeno na neonatologiju KB-a Sveti Duh. Bilo je pothlađeno, ali srećom nije imalo nikakve druge ozljede, tako da se relativno brzo oporavilo nakon što je kratko boravilo u inkubatoru. Policija još nije identificirala roditelje.

image

Sv. Duh

Inače, mališan je već postao miljenik Klinike za ženske bolesti i porode na Svetom Duhu pa mu je osoblje nadjenulo i ime.

- Beba je odlično! Više nije u inkubatoru, dobro jede, pokazuje kad je gladan, ponaša se kao svako drugo novorođenče - kazala je Rebeka Ribičić, voditeljica odjela Neonatologije u Kliničkoj bolnici Sveti Duh, otkrivši nam da dječaka zovu Ivan po liječniku Ivanu Zovku, koji se za njega brinuo od zaprimanja u bolnicu i tijekom cijele noći.

- Naravno da mu to nije pravo ime, ali sad ga svi tako zovemo. Nismo mogli dozvoliti da bude bez imena - govori liječnica. Što se tiče bebe, u bolnici će se zadržati dok Centar za socijalnu skrb ne odradi sve potrebne radnje i papirologiju.

Nije nedonošče

- Prema našim parametrima, dijete je rođeno u terminu ili vrlo blizu, dakle nije nedonošče. Nešto je manje tjelesne težine, ali ne znamo ništa o trudnoći, tako da ne možemo znati razlog. No važno je da je on dobro - govori dr. Ribičić. Navodi i da bi dječačić, da je riječ o porođaju u kojem je majka uz dijete, u roku od četiri ili pet dana već išao kući, no ovdje je riječ o specifičnoj situaciji.

- Ovo nije prvi put da je dijete ostalo bez roditeljske skrbi, ali uglavnom je riječ o majkama koje odluče ostaviti dijete nakon što su rodile u bolnici. Ovo nam je prvi ovakav slučaj i zato se nadamo da će dobiti najbolju moguću obitelj - kaže dr. Ribičić. Do tada će sve sestre i liječnici biti njegova obitelj.

- Naravno da volimo svu djecu, ali oko našeg Iveka smo dosta emotivni, pa ga svi malo nosimo i mazimo. Izazvao je posebne emocije u svima nama, a mislim da je to i prirodno, s obzirom na okolnosti - zaključuje dr. Ribičić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. lipanj 2024 13:12