StoryEditorOCM
Hrvatskaglasanje mimo ustava

Bauk zbog Gaze poslao pismo Ustavnom sudu. U njemu se žali na Milanovićevu i Plenkovićevu ‘tvrdu kohabitaciju‘

Piše vijesti sd
15. studenog 2023. - 21:08

Saborski zastupnik Arsen Bauk uputio je pismo Ustavnom sudu izražavajući zabrinutost zbog načina na koji je Hrvatska glasala na Rezoluciju UN-a kojom se pozivalo na humanitarno primirje u Gazi.

U pismu naglašava da su javni izjave visokih dužnosnika, uključujući predsjednika RH Zorana Milanovića, premijera Andreja Plenkovića te savjetnika predsjednika Vlade Mate Granića, ukazale na nepoštivanje članka 99. stavka 1. Ustava RH. Spomenuti članak propisuje suradnju predsjednika Republike i Vlade u oblikovanju i provođenju vanjske politike.

Osvrnuo se i na gostovanje Granića na N1 televiziji pri čemu je rekao da je Plenković, prema Ustavu trebao konzultirati Milanovića, ali “znamo kakva je kohabitacija i da u ovim trenutcima nema gubljenja vremena”, prenosi N1.

Bauk navodi da takva izjava “može ukazivati na to da su u Vladi bili svjesni ustavnog položaja predsjednika Republike, svojih obveza, kao i to da su bili svjesni da rade mimo Ustava”. Očekuje se daljnji razvoj situacije nakon što Ustavni sud analizira pritužbu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 00:38