StoryEditor
Hrvatskamjesto pod krošnjom

Baš ste zadovoljni kad usred ljeta uhvatite parking u hladu borovine? Niste ni svjesni da riskirate pravu opasnost, evo kakav problem vas može snaći u vožnji i kako ga spriječiti

Piše PSD
14. kolovoza 2019. - 15:13
sumica_restoran-120912

Traženje mjesta za parking u hladovini, pod krošnjom borova, praksa jer koja se mnogim vozačima podrazumijeva za ljetnih vrućina, no pritom ni ne slute da zbog nešto ugodnije temperature u vozilu riskiraju pravu opasnost.

Na probleme koje može uzrokovati parkiranje vozila u sjeni borovine upozoravaju vozače iz zagrebačkog Autokluba Maksimir, čiju Facebook objavu prenosimo u cijelosti.

'Gušt je ljeti na moru naći duboku hladovinu pod krošnjom borova, privesti auto u samu blizinu i uživati. Takva pozicija može potrajati, koliko u idili i traje godišnji odmor, ali kad se kreće na put, mogu nastati problemi. S prvim kapima kiše ustanovi se da se brisači ne pokreću. Bez njih se ipak ne može na sigurno putovanje.

Blokiranje pokretanja brisača uzrokuje smola, koja se tokom vrućih dana nakupila na gumene metlice brisača i zalijepila ih za vjetrobransko staklo.

Nasilno pokretanje brisača, bez osluškivanja i razumijevanja šumova, koje nam šalje mehanizam za pokretanje brisača, može dovesti do pregorijevanja instalacije u motoru brisača, ali i do pregorijevanja dijela elektroinstalacije automobila.

Popravak motora brisača ne može se popraviti baš u svakom malom mjestu, a ako je pregorio samo osigurač tog strujnog kruga, pitanje je gdje ga se može nabaviti u najbližem mjestu.

Parkiranje automobila na takvim mjestima traži od vozača da, kao dio preventive, najprije operu vjetrobransko staklo i skinu ljepilo. Tek se tada mogu uvjeriti nije li postupak "lijepljenja" gumenih metlica i stakla otišao predaleko.

Kao predostrožni postupak, da se ipak ne dogodi ništa loše, prije parkiranja na sumnjivom mjestu, ispod metlica brisača može se staviti bilo kakva podloga od plastike, stiropora ili drugih materijala, koji su otporni na temperature, a sigurno će odvojiti brisače od podloge', poručuju vozačima iz Autokluba Maksimir.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

01. listopad 2020 18:28